האם המחשב האישי מת? תלוי את מי שואלים. אם תשאלו את אינטל, הרי שהתשובה תהיה שלילית. לפי אינטל, ה-PC הישן והטוב עדיין חי ובועט, על אף ירידה עקבית במכירות ברבעונים האחרונים.
בתערוכת המחשוב הגדולה קומפיוטקס, שנערכה לפני כחודשיים, שם השיקה אינטל את המעבדים החדשים שלה, אלה שזכו לשם הקוד “האסוול” (שמם הרשמי הוא מעבדי Core, דור 4), הכריזו בכירי החברה מעל הבמה הצהרות יומרניות מאוד. טום קילרוי, סמנכ”ל השיווק של החברה, טען כי “זוהי קפיצת הדור הגדולה ביותר אי פעם”, ואילו נווין שאנוי, סגן נשיא והמנהל של קבוצת ה-PC אמר בראיון כי זוהי “המצאה מחדש של המחשב כפי שהוא מוכר לנו”.
אינטל תולים במעבדים החדשים תקוות כי יאוששו את מכירות ה-PC, כאשר התצורה שהם מקדמים עכשיו בניסיון להשיב מלחמה לעלייתם של הטאבלטים כמלכי המחשוב האישי החדשים היא תצורה שאינטל מכנים “שניים באחד”, ומוכרת גם כ”מחשבים היברידיים”. מדובר במחשבים שהם גם מחשב רגיל, כלומר התצורה המוכרת של מחשב נייד – מסך-מקלדת, אך כאלה שבהם גם המסך ניתק מהמקלדת והופך לטאבלט עצמאי. אינטל מכוונת בעצם לאלה שמתלבטים בימים אלה מה לקנות – מחשב נייד או טאבלט? ענקית המעבדים אומרת לאלה – למה להתלבט? קחו מחשב שהוא גם וגם.
אלא שהמצב לא כל כך פשוט. בשעה שהטאבלטים רק נמצאים בנסיקה, מכירות המחשבים האישיים מסרבות להתאושש ועדיין רושמות ירידות חדות. גם Windows 8, שהייתה אמורה לעורר את השוק הזה עם ממשק האריחים שמותאם לשימוש עם מסכי מגע לא הצליחה בכך, וגם לא ה”תחפושת” הקודמת ששמה אינטל על המחשבים הניידים הישנים והטובים, עם המוצר המתכנה אולטרהבוק. אולטרהבוק הוא בעצם המחשב הנייד כמו שהכרתם אותו, רק עם מתיחת פנים – דק יותר וקל יותר ועם שם מפוצץ.
שתי הבטחות מרכזיות יש לאינטל בדור החדש של מעבדיה – שיפור בחיי הסוללה ושיפור משמעותי בגרפיקה. בבדיקות שערך אתר AnandTech הנחשב בתעשיה, לאחד מהמעבדים החדשים התגלה כי ההבטחה לחיי סוללה משופרים אכן מתקיימת, וכאן צריך להוריד בפני אינטל את הכובע – בדגם ה-S7 הנבדק של אייסר נרשם שיפור של 60 אחוזים, שזה מספר מרשים מאוד.
גם אפל שהציגה בוועידת המפתחים שלה את מחשבי המקבוק אייר המבוססים על האסוול, מעידה על שיפור בחיי סוללה. הדגמים החדשים יחזיקו מעמד תשע ו-12 שעות ללא טעינה – אכן קפיצת מדרגה משמעותית.
אולם, בתחום הגרפיקה, שגם שם אינטל מתהדרת בנוצות, השיפור פחות משמעותי. אתר AnandTech מדווח על 15 אחוז שיפור בביצועים בלבד, כלומר, שיפור של דור אחד, לא יותר.
האם זה אומר שנוכל כולנו בקרוב ליהנות ממחשבים ניידים שיחזיקו שעות ארוכות בלי צורך במציאת שקע חשמל קרוב? לא בטוח. התמחור של אינטל את המעבדים החדשים, יקר מהדור הקודם עבור היצרנים – מה שאומר שכנראה לא נראה מבול של ניידים מבוססי האסוול, בטח שלא מיד בפלחי השוק הנמוכים.
AMD חוצה את הקווים
המעבד החדש של אינטל הוא רק חצי הסיפור. בשנים האחרונות, מנסה אינטל להיכנס באגרסיביות לשוק הניידים – כלומר, מחשבי לוח ובעיקר, סמרטפונים, שוק שנשלט ביד רמה בידי חברות אחרות. ה”פלישה” של אינטל, מלכת המעבדים למחשבים, לתחום החדש הביאה למצב של מלחמת הכל בכל – המתחרות של אינטל החליטו שאם אינטל באה להכות אותן במגרש הביתי שלהן, הן מצדן יעשו לה פעולת איגוף – ויפלשו בחזרה למגרש שלה.
וכך, לפני שנתיים, הכריזה nVidia על פרויקט שאפתני בשם “פרויקט דנבר”, שהמטרה שלו היא להציג בשנים הקרובות מעבד למחשבים שולחניים ולשרתים, המבוסס על עיצוב של ARM, החברה הבריטית שעיצובי המעבדים שלה שולטים כיום בשוק הסמרטפונים (ARM מחזיקה ב-95 אחוזים מהשוק הזה). חשוב להבין – שרתים ומחשבים שולחניים הם מקור רווח חשוב עבור אינטל, כי אם יש שוק אחד שבו מכירות המחשבים עדיין יציבות יחסית, הוא השוק העסקי, ו-nVidia מכוונת בדיוק לשם.
מי שעשתה לפני כשבועיים מהלך דומה, היא מי שהייתה במשך שנים היריבה הכי מרה של אינטל – AMD. מי ששנים נחשבה ליצרנית מעבדי המחשבים מספר 2 בעולם, וספגה מאינטל מהלומות כואבות בשוק (חלקן מתחת לחגורה כשהשופט לא הסתכל), הולכת ב-2014 על מהלך לכיבוש שוק השרתים, כאשר המעבד החדש שלה, שזכה לשם הקוד “סיאטל” – יהיה גם הוא, מבוסס על עיצובים של ARM. זאת, לצד מענה רציני שהציגה לאחרונה לשוק של המחשבים הביתיים ולשוק הגיימרים, שהוא כידוע, שוק של אנשים חסרי פשרות.
ואם כל זה לא מספיק כדי לעשות לאינטל חיים קשים, הרי שישנן שמועות כי קוואלקום, היצרנית הכי גדולה היום של מעבדים לשוק המחשוב הנייד, מייצרת מעבד משלה עבור מחשב הסרפייס החדש של מיקרוסופט, שכמובן יריץ Windows 8. האחרונה גם קנתה ממש לפני כמה שבועות (בעסקת מניות) את חטיבת המסכים של שארפ היפנית, מה שגם עשוי להעיד על כוונותיה לעתיד.
פי אלף יותר עצמה לאינטל
אינטל מצדה, ממשיכה במאמצים שלה לכבוש לעצמה נתח רציני בשוק הסלולר. עד כה היא התמקדה בעיקר בשווקים במזרח, כמו סין והודו, והנוכחות שלה בשוק הטלפונים החכמים בעולם המערבי, כמעט ולא מורגשת, ובכלל, התחושה היא שאינטל מדשדשת בשוק של הסמרטפונים ועדיין מתחרותיה שעובדות עם ARM, נותנות לה כמה שיעורים כואבים בתחרות. האם זה עומד להשתנות?
המעבד הבא שלה לשוק הזה שזכה לשם “סילברמונט”, הוא עיצוב חדש לחלוטין של המעבדים הקיימים שלה בתחום, שעד היום שווקו תחת השם Atom. המעבד הזה מכוון בראש ובראשונה לסמרטפונים, ואחרי זה לטאבלטים. גם כאן, כמו עם האסוול, אינטל מכריזה הכרזות מפוצצות, ומבטיחה עד פי שלושה יותר ביצועים תוך הפחתה של עד פי חמישה צריכת הזרם (מה שאומר חיי סוללה ארוכים יותר לטלפון החכם שלנו).
כרגע אמנם לא נראה באופק שום מחשב מסעיר חדש, ולמעט מועמדים פוטנציאליים בודדים, מעבר בין דוכני החברות שהציגו בקומפיוטקס נותן תחושה של “עוד מאותו הדבר”. אבל המלחמות האלה, בסופו של דבר, כן יעודדו חדשנות – מחשב נייד? מחשב לוח? אם תוכניותיהן של יצרניות המעבדים יעלו יפה, המושגים האלה עומדים לאבד את משמעותם, לטובת יצורי כלאיים עם מעבדים שישימו את העוצמה של הקופסה שיש לנו בבית במכשיר הקטן שנוכל להחזיק בכף היד.
פורסם במקור במוסף “ממון” של ידיעות אחרונות”
Discover more from החיבור
Subscribe to get the latest posts sent to your email.