“המסר של המשתמשים ברור: מחשבים צריכים להשתפר. אנשים רוצים להגיע לדואר האלקטרוני שלהם בקלות, בלי לחכות שהמחשבים שלהם יעלו, ושהדפדפנים יפתחו. הם רוצים שהמחשבים שלהם יפעלו במהירות, כמו ביום שקנו אותם.
…שהמידע שלהם יהיה נגיש מקום שהם נמצאים, בלי לדאוג שהמחשב שלהם ילך לאיבוד או ששכחו לגבות את המידע.
“יותר מכך, הם לא רוצים לבזבז שעות כדי לגרום למחשבים שלהם לעבוד עם חומרה חדשה שקנו או לדאוג לעדכוני תוכנה. בכל פעם שמשתמשים שלנו יש חוויית מחשוב טובה יותר, גוגל מרוויחה אף היא, משתמשים מאושרים יותר שוודאי יבלו יותר זמן ברשת”.
עם ההצהרה הזו, הכריזה בשנת 2009 גוגל על מערכת הפעלה חדשה, בשם ChromeOS או כרום OS בעברית. מערכת ההפעלה כרום היא צדו השני של המטבע של הדפדפן המוכר כרום, והרעיון שלהם הוא פשוט: מערכת הפעלה קלה שהיא בעצם דפדפן, ומחברת אתכם לרשת כמה שיותר מהר.
הרעיון היה יפה ונכון לשעתו, בשוק שבו שלטו אז מחשבי נטבוק, אבל בינתיים, מאז ההכרזה ההיא היו המון שינויים בשוק מערכות ההפעלה.
עם כניסתו לתפקיד בשעתו, לארי פייג’, מנכ”ל גוגל שקל להוציא אותה להורג. הדואליות עם אנדרואיד, האחות המצליחה יותר לא עשתה לה טוב, וגורלה לכאורה כבר נגזר. אבל פתאום, המכירות שלה התחילו לעלות ו-ChromeOS חמקה מהמאכלת, התבגרה וגדלה להיות אלטרנטיבה לא רעה בכלל ל-ווינדוס 10, במיוחד למי שגם ככה עובד עם השירותים של גוגל, וכבשה בהצלחה שווקים כמו מחשבים ניידים לארגונים ואת מגזר החינוך. גם מרבית המחשבים הכי נמכרים באמזון, שלא במקרה, הם מחשבי כרומבוק, קרי ניידים המבוססים על כרום. בניגוד לווינדוס, היא מערכת הפעלה קלה, ודרישות החומרה שלה מגוחכות. המשמעות? אפשר להעמיס אותה על מחשבים זולים ממש. וכשאנחנו אומרים זולים ממש, אנחנו מתכוונים ל-200 דולר זולים.
מה מיוחד ב- ChromeOS?
אז מה יש בה, ב- ChromeOS או כרום OS, שהפך אותה לפתע פתאום להצלחה, מלבד התנאים הסביבתיים בשוק ששיחקו לטובתה?
כפי שציינו קודם, מערכת ההפעלה כרום היא בעצם דפדפן מגודל. גוגל “חתכו” כמה שכבות ממערכות ההפעלה המסורתיות, כדי להאיץ את העליה של כרום – כאשר המטרה שלה היא אחת: לחבר אתכם כמה שיותר מהר לאינטרנט ולשירותי הענן.
הכניסה הראשית למחשב מבוסס כרום, היא כניסה לחשבון הגוגל שלכם, שתחבר אתכם מיד לכל שירותי גוגל המובנים אל תוך המערכת: ג’ימייל, גוגל דוקס, גוגל דרייב וכן הלאה. העיקרון כאן הוא פשוט: אין כמעט צורך באחסון מקומי, כי כל החומר שלכם גם כך נמשך ומאוחסן ברשת.
לפילוסופיה הזו, יש כמובן, גם חסרונות. על אף שגוגל מאפשרים גם עבודה לא מקוונת על מסמכים, מחשבי כרום כעיקרון “חיים” על חיבור לרשת. בנוסף, ענייני הפרטיות שכבר גם ככה מטרידים כשמדובר בענק הצבעוני, רק הופכים להיות מטרידים יותר כשמדובר במחשב שכל הווייתו היא גוגל.
ברם, לכך יש גם יתרונות. כרום OS נהנית משוק אפליקציות הרשת שקיים לאחיה הדפדפן, ואף נוספה לה גם תמיכה ב-Google Play, שוק האפליקציות של אנדרואיד.
כרומבוקים, רבותיי, כרומבוקים!
ועל אף כל המעלות, מרבית הישראלים לא שמעו על כרומבוקים או מחשבי ChromeOS. הסיבה? מרבית היבואניות והמפיצות כמעט מתעלמות מקיומה של מערכת ההפעלה הזו.
בשעה שצרכנים בחו”ל נהנים ממבחר של מחשבי כרום OS לצרכים שונים וברמות מחיר שונות, בישראל אף אחד לא שמע עליהם, כי היבואניות והמפיצות מעדיפות למכור מחשבים עם ווינדוס המוכרת יותר, ומחשבי כרומבוק נותרו נחלתם של יודעי ח”ן. הן מצדן בוודאי יטענו שאין דרישה מהשטח – אבל אם השטח לא יודע שהאופציה קיימת, למה שידרוש אותה?
במקרה בדיוק ביום שאנחנו מפרסמים את הכתבה הזו, זהו (עדיין בארצות הברית) “יום שני הקיברנטי”, יום שני שאחרי יום ששי השחור, שמוקדש כולו לענייני אלקטרוניקה. אז למי שמעוניין, דלינו לכם כמה אופציות למחשבי כרומבוק מעניינים וזולים מאמזון. גילוי נאות: “החיבור” עשוי לראות עמלה קטנה על המכירה – שלא יוצאת מכיסכם, אז נשמח אם תקליקו – כי זו גם הפרנסה שלנו, ומה שאפשר לכם כרגע ליהנות מהכתבה ומההסברים על מהי ChromeOS.
הקטן: סמסונג כרומבוק 4 11.6 אינץ’
הפיצקעל’ה הזה הוא מחשב קטן ועמיד שיש בו הכל, ועולה רק 250 דולר. 12 שעות סוללה, Wi-Fi תומך גיגהביט, וגוגל אסיסטנט. ולא סתם אמרנו שהוא קשוח – הוא עבר מבחני MIL-STD-810G שזה תקן העמידות של הצבא האמריקאי. יש כאן ארבעה גיגהבייט זיכרון ו-64 גיגהבייט של אחסון, שאולי נשמעים מעט למערכת ווינדוס 10, אבל עם ChromeOS שהכל גם ככה נשמר בענן, אתם לא צריכים יותר. לרכישה
הבינוני: אייסר כרומבוק 514 14 אינץ’
האייסר כרומבוק הוא כבר יותר “מחשב עם בשר”. יש לו שני שקעי USB מסורתיים מסוג A מהירים, שני שקעי USB-C (אחד מהם אפילו שקע טעינה לחפיצים), וקורא כרטיסי מיקרו-SD. עוד יש כאן מסך מגע ברזולוציה של Full HD ופאנל IPS, וגם הוא יעבוד לכם 12 שעות בלי הפסקה. הוא מגיע עם 32 גיגהבייט אחסון של eMMC אבל עם 100 גיגהבייט אחסון ענן במתנה, ארבעה גיגהבייט וזיכרון, מקלדת עם תאורה אחורית ומעבד סלרון N3350 דו ליבתי, שמגיע עד 2.4 גיגההרץ. וכל זה, ב-300 דולר כרגע באמזון (חיסכון של 18% על המחיר הרגיל).
עדכון [1.12.20]: עסקת הבזק עם המחיר המצוין על ה-514 נחטפה כולה (אנחנו לא מתפלאים). במקום זאת, מצאנו לכם את הכרומבוק 314, שהוא מחשב כמעט זהה לחלוטין כאן, ב-289 דולר. לרכישה
הגדול: סמסונג כרומבוק 4 פלוס 15.6 אינץ’
האח הגדול של הסמסונג הקטן, הוא מחשב 15.6 אינץ’, עם מסך FullHD ו-10.5 שעות עבודה. מלבד זאת הוא די דומה לאחיו הקטן: מעבד סלרון N4000, ארבעה גיגהבייט זיכרון ו-32 גיגהבייט של אחסון – ב-300 דולר בלבד. לרכישה
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.
Discover more from החיבור
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
פעם ראשונה שאני שומע על מערכת ההפעלה של כרום. הקונספט נשמע מעניין.
תודה לניב ליליאן על עוד כתבה איכותית ומושקעת.
[…] ChromeOS הפכה פופולרית מאוד בשנים האחרונות, בזכות אמינותה, היכולת שלה לרוץ על חומרה חלשה יחסית ומחיר נמוך בהתאם. זאת, בהתחשבות בעובדה שרוב היישומים היום רצים ברמת דפדפן. אבל אם יש לכם את היישום האחד או שני היישומים האלה שרצים רק בווינדוס, יש לנו חדשות טובות בשבילכם: יהיה אפשר להריץ אותם גם על ChromeOS. […]