משתגעים בבית? לאיש שהיה שנה בחלל יש כמה טיפים [קורונה]

האסטרונאוט סקוט קלי בתחנת החלל הבינלאומית

להיות תקוע בבית בלי יכולת לצאת, זה אתגר רציני. במיוחד כשהבית שלך הוא תחנת החלל הבינלאומית, ואתה לא באמת יכול לצאת סתם ככה לטיול בחוץ או לקפוץ לסופר, גם אם אתה ממש רוצה. במאמר שכתב לניו יורק טיימס, מספר האסטרונאוט סקוט קלי שקל, זה לא היה. “כשהלכתי לישון – הייתי בעבודה. כשהתעוררתי – עדיין הייתי בעבודה. טיסה לחלל זו כנראה העבודה היחידה שאתה לא באמת יכול להתפטר ממנה”.

אבל קלי למד כמה דברים בזמן השהייה המאוד ארוכה שלו בבידוד בקופסת הפח המרחפת 400 ק”מ מעל כדור הארץ, והוא רוצה לחלוק את הידע הזה, להתמודדות עם הבידוד שעכשיו נכפה על כולם במסגרת המאבק בקורונה.

שמרו על סדר יום

בתחנת החלל, אומר קלי, סדר היום שלו היה מתוכנן בקפידה. מהרגע שהתעורר ועד כיבוי אורות. לפעמים זו הייתה צעידת חלל שיכולה להימשך כ-8 שעות, או משימה של 5 דקות, של לבדוק את אחד מהניסויים המרובים המבוצעים בתחנה – אבל הכל היה מתוכנן לפרטים. שמירה על סדר יום תאפשר לכם ולמשפחה שלכם להסתגל למציאות החדשה של סביבת עבודה ובית משולבת.

דאגו לפנאי והפרדה מעבודה

כשסביבת העבודה והבית שלך משולבים למשך תקופה ארוכה, אומר קלי, לעבודה יש נטייה להשתלט על הכל אם רק תאפשרו לה. במסגרת ההבנה שאתם עומדים לבלות כך תקופה ארוכה (כמו זו שהייתה לקלי בתחנה), דאגו לתחום את העבודה שלכם והשאירו לעצמכם זמן לפעילויות פנאי והנאה. בתחנת החלל, מספר קלי, היו לו ולעמיתיו לצוות ערבי סרטים, כולל חטיפים. הם הספיקו גם לראות את כל “משחקי הכס” בבינג’. פעמיים.

ואל תשכחו לאכול את הגזרים שלכם. סקוט קלי וחטיפים בתחנת החלל הבינ"ל (צילום: באדיבות נאס"א)
ואל תשכחו לאכול את הגזרים שלכם. סקוט קלי וחטיפים בתחנת החלל הבינ”ל (צילום: באדיבות נאס”א)

קבעו שעת שינה סדורה

שנתם של אסטרונאוטים בתחנת החלל מנוטרת בקביעות על ידי מדעני נאס”א. למה?  גם כדי ללמוד את השפעת השהייה בחלל עליה, וכמובן, לחקור את השפעתה על תפיסה, מצב רוח ויחסים בינאישיים. איכות השינה, מציין קלי, חשובה כדי לצלוח משהו מאתגר כמו שהייה ארוכה בחלל – או בידוד חברתי על כדור הארץ.

צאו החוצה

“אחד הדברים שהכי התגעגעתי אליהם בזמן החיים בחלל, זו היכולת לצאת החוצה ולחוות את הטבע”, כותב סקוט קלי. “אחרי חודשים שבהם הייתי כלוא בחלל קטן, ממש פיתחתי רעב לטבע – לירוק בעיניים, ריח של אדמה ותחושת החום של השמש על הפנים”. בעקבות זאת, הניסויים שערכתי בתחנה עם פרחים הפכו עבורי חשובים יותר מאי פעם.

חדש! לחיבור יש גם ערוץ טלגרם. לעדכונים הכי חמים הצטרפו כאן

עבור אסטרונאוטים, טיול בחוץ הוא משימה מורכבת שדורשת הכנה של ימים. אז העריכו את העובדה שלנו במצב הנוכחי, קל לטייל בחוץ, אומר האסטרונאוט. צאו לטיול בחוץ (במגבלות משרד הבריאות), ובלו זמן בחוץ. מחקרים מוכיחים לפי קלי, ששהייה בחוץ חשובה לבריאותנו הגופנית והנפשית. אז אתם לא חייבים להתאמן שעתיים וחצי ביום כמו שדורשים מאסטרונאוטים – אבל צאו החוצה ככל שמתאפשר לכם במגבלות הנוכחיות, ואל תשכחו: לשמור מרחק של שני מטרים מאחרים.

תחביב חובה

כשאתם כלואים בשטח קטן, מניסיונו של האסטרונאוט סקוט קלי, אתם חייבים פעילות שהיא לא עבודה או תחזוקת הסביבה שלכם (קרי, שטיפת כלים, כביסה או מטלות בית אחרות). כלומר, תחביב.

קלי מספר שאנשים הופתעו שבחר להביא איתו ספרים, אמיתיים, מנייר, לתחנת החלל. “בספר יש תחושת שקט ושקיעה, שלא כוללת צפצופים של הודעות או פיתוי לפתוח לשונית חדשה בדפדפן, שהיא חסרת תחליף”.

אתם יכולים גם ללמוד לנגן בכלי חדש (קלי הביא איתו לחלל תוכנה לאימוני גיטרה), ללמוד מלאכה, או לעסוק באומנות.

“ראיתי בני אדם עובדים יחדיו כדי להתגבר על כמה מהאתגרים הגדולים ביותר שניתן לדמיין. אני יודע שנוכל לנצח גם את זה, אם כל אחד יעשה את חלקו, ונפעל כצוות”

— האסטרונאוט סקוט קלי

כתבו יומן

לסוכנות החלל האמריקאית יש ידע ארוך שנים על השפעות הבידוד על בני אדם. וממצא מפתיע הוא הערך שבכתיבת יומן. קלי מספר שבמהלך המשימה הארוכה שלו בחלל, הוא מצא זמן לכתוב ולתעד את חוויותיו כמעט מדי יום. אם אתם מוצאים שתיאור סדר היום שלכם חוזר על עצמו, נסו להתמקד בתיעוד המחשבות שלכם, מידע חושי (מה אתם מריחים, שומעים וכו’) וכיוצא בזה. גם אם לא תהפכו את היומן הזה לאוטוביוגרפיה כמו קלי, הוא יתן משמעות לתקופה יוצאת הדופן הזו, כשתחזרו לעלעל בו בהמשך החיים.

השקיעו בקשרים שלכם

סקוט קלי מספר שגם בתפקיד התובעני של מפקד תחנת החלל, הוא מעולם לא החמיץ הזדמנות לשיחת וידאו עם בני משפחה או חברים. בידוד הוא בעל השפעה מזיקה לא רק לחסינותנו הנפשית, אלא גם הפיזית ומזיק למערכת החיסון. למזלנו, הטכנולוגיה היום הופכת את השמירה על קשר קלה מתמיד, אז קחו את הזמן והקפידו לשוחח וליצור קשר עם מישהו קרוב מדי יום. יש סיכוי שזה אפילו יעזור לגוף שלכם להילחם בווירוסים.

במבט מהחלל לכדור הארץ אין גבולות. האסטרונאוט סקוט קלי בתא התצפית (צילום: באדיבות נאס"א)
במבט מהחלל לכדור הארץ אין גבולות. קלי בתא התצפית (צילום: באדיבות נאס”א)

כולנו רקמה אנושית אחת גדולה

לסיום, סקוט קלי מזכיר: במבט מהחלל, לכדור הארץ אין גבולות. גם התפשטות וירוס הקורונה, מוכיחה לנו כי רב המאחד על השוני, לטוב ולרע. כולנו בנים ובנות למין האדם, ולא ניתן לחמוק מהקשר הזה. ככל שנתאחד בפיתרון הבעיות המאיימות על כולנו, כך ייטב.

חדש! לחיבור יש גם ערוץ טלגרם. לעדכונים הכי חמים הצטרפו כאן

החוויה של צפייה בכדור הארץ מהחלל עבורי, אומר קלי, היא שהיא עוררה בי יותר חמלה כלפי אחרים. כמה שאנחנו עשויים לחוש חסרי אונים ומבודדים בבתינו, יש תמיד מה לעשות: ראיתי אנשים מקריאים סיפורים לילדים בווידאו, תורמים מזמנם או כספם לצדקה ברשת או מבצעים מטלות עבור קשישים או שכנים שנאלצים לבלות בבידוד. היתרונות שמקבלים אלה שנותנים, משתווים לאלה של המקבלים, הוא אומר.

“ראיתי בני אדם עובדים יחדיו כדי להתגבר על כמה מהאתגרים הגדולים ביותר שניתן לדמיין. אני יודע שנוכל לנצח גם את זה, אם כל אחד יעשה את חלקו, ונפעל כצוות”, מסכם סקוט קלי.

ודבר אחרון – אל תשכחו לשטוף ידיים.

אם אתם כבר כאן…
רצינו לבקש טובה. בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. בנוסף, יש לנו הוצאות קבועות על אירוח האתר, אחסון, שרתי וידאו, גרפיקה ועוד. “החיבור” נעשה על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות, אבל היא גם פרנסה – ואנחנו מעדיפים לעבוד עבורכם, הקוראים. התמיכה שלכם (אם באופן ישיר, ואם על ידי רכישת מוצרים דרך הקישורים שבכתבה, המזכה אותנו בעמלה קטנה) מבטיחה את המשך קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים מעניינים, עוד תכנים שיוגשו בצורות מקוריות, עוד כתבות, עוד סרטונים ובכלל – עוד. לתמיכה ישירה במגזין

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 22 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

2 תגובותהשמיעו קולכם

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner