ההגדרה הטובה ביותר לאינטרנט אלחוטי או WiFi בלעז מזוקקת למשפט המשעשע “Home is where your WiFi connects automatically”. אבל היום נעסוק במושג WiFi 6.
אגודת מהנדסי החשמל ואלקטרוניקה, או בשמם המוכר יותר IEEE, היא גוף הכולל בין היתר נציגות של חברות הטכנולוגיה, השבבים, התקשורת ועוד. הגוף הזה שוקד על יצירת תקני WiFi חדשים, כאלו המסוגלים להתמודד עם הצרכים ההולכים וגוברים של התעשייה, הדרישה לאינטרנט אלחוטי מהיר יותר, טווחי כיסוי נרחבים יותר, זמני השהייה נמוכים יותר, מאובטח יותר, ובקיצור אינטרנט אלחוטי טוב יותר.
תקן הרשתות של האגודה, תקן מספר 802, מסומן כך: IEEE802, כאשר התקן לרשתות אלחוטיות מסומן על ידי IEEE 802.11 ולבסוף האות בסיום התקן תציין את הגירסא שלו.
גירסה g של התקן, או IEEE 802.11g שהוצגה לראשונה לפני כשני עשורים הייתה מבין רחבות התפוצה, ואילו הגירסא שבאה אחר כך הייתה ה-IEEE 802.11n שהגדילה את טווח הקליטה וכמובן כמו תמיד את מהירות הגלישה, ועד לתקן הרווח בציבור כיום תקן ה IEEE 802.11ac, שהמאפיין הייחודי שלו הוא תמיכה מקבילה ברשתות הן ב-2.4 גיגההרץ והן ב-5 גיגההרץ במקביל. כך שאם הרשת הביתית שלכם תומכת בשני התדרים האלה (לעתים יופיעו כרשתות נפרדות, עם הציונים 2.4 ו-5), אז גם אתם גולשים בתקן AC.
כעת הגיע תורו של דור חדש, הכירו את WiFi 6. לאן נעלמו כל האותיות אתם שואלים? חברי האגודה החליטו לעשות עמנו חסד ולהנגיש את שמות התקנים, הדור החדש ביותר ונושא כתבה זאת הוא ה WiFi 6 (או IEEE 802.11ax בשמו המלא והכבר לא כל כך חשוב) וכל דור עולה בספרה, כך שהדור הקודם, ac, הוא WiFi 5, דור ה-n הוא WiFi 4 וכך הלאה.
רגע, WiFi 5, זה הדור חמישי בסלולר? לא. אין קשר. אם כבר אמרו מעתה WiFi 6 ודור חמישי בסלולר.
מעבר לסימון הנוח יותר של התקנים, הדבר מאפשר תמיכה והבנה קלה יותר: מאחר ויש צורך בציוד מתאים משני הצדדים – יהא זה נתב, נקודה אלחוטית, מחשב, סמארטפון, טלוויזיה חכמה או נורה חכמה, נוכל לדעת בנקל האם אנחנו עושים שימוש בתקן החדש ביותר או שמא בתקנים הקודמים (כמובן שיש תמיכה לאחור)
אז מי אתה WiFi 6 ומה יש לו להציע? התשובה הקצרה: אינטרנט אלחוטי טוב יותר ומהיר יותר. למי שרוצה לדעת יותר ברמה הטכנית, המשיכו לקרוא. למי שרוצה לעבור ישר לתכל’ס – דלגו למטה ישירות להמלצות הראוטרים שלנו, ואיך להשתדרג לדור הבא של האינטרנט האלחוטי.
מהירות
WiFi 6 תומך במהירות מקסימלית של 1.2Gbps (גיגהביט לשניה או 1,200 מגהביט לשניה) עבור הזרמה, בעוד שב-WiFi 5 מדובר על מהירות מקסימלית של 433 מגהביט לשניה ובדור שלפניו – 150Mbps, שוב, מגהביט/שניה.
אז האם הוא מהיר יותר מהדורות הקודמים? על פניו כן, כמעט פי שלושה, אך תלוי במספר ה-streams בו הנתב הספציפי תומך. בכל מקרה חשוב לזכור שני דברים: מדובר במהירויות תאורטיות, מהשלב בו המידע “יוצא” מהנתב ועד שהוא “מגיע” למכשיר, ייתכנו הפרעות ושינויים שיגרמו לכך שמהירות הגלישה תרד כמו גם תלוי במקלט ה-WiFi במכשיר הקצה (מחשב, סמארטפון וכו’).
והדבר השני והמצער, הוא שמהירויות תשתיות האינטרנט שמגיעות לבתים, נעות בעצמן בין 40 מגהביט/שניה במקרה הרע, ועד 1,000 מגהביט/שניה במקרה הכי טוב, כך שבלא מעט מהמקרים, אין אפילו מיצוי של יכולות ההולכה של הרשת הביתית, שכן היא תלויה ברוחב הפס החיצוני שמגיע אל ויוצא מהבית.
תמיכה בריבוי מכשירים
בשנים האחרונות הולך וגדל מספר מכשירי הקצה המחוברים לנתב הביתי: מחשבים, סמארטפונים, תאורה חכמה, מוצרי חשמל ביתיים שהפכו מחוברים, וכמעט כל מכשיר חכם כזה או אחר מתחבר לרשת האינטרנט בבית.
את הנתיב הביתי, אפשר לדמות לאחראי על “כביש האינטרנט” בבית: דמיינו מעיין כביש בו הנתב שולח משאיות על גבי אותו כביש מהיר כשכל אחת מהן עמוסה במידע ליעד אחר, וישנם מספר “נתיבים” או ערוצים, וכל משאית מכילה כמות אחרת של תכולה.
התוספת של פרוטוקול OFDMA ל-WiFi 6, מאפשרת למשאיות לנסוע בין הנתיבים, מבלי להפריע למשאיות האחרות, וכך לנצל בצורה מקסימלית את כל רוחבו של ה-“כביש”.
זוהי איננה טכנולוגיה חדשה, היא נמצאת בשימוש כבר ברשתות הדור הרביעי בסלולר, ובקרוב גם בדור החמישי בסלולר, ועכשיו היא מיושמת גם באינטרנט הביתי הנייח. יחדיו עם טכנולוגיית MU-MIMO (ראשי תיבות של Multi User-Multiple In Multiple Out), נתב התומך ב WiFi 6 יכול בו זמנית לשלוח אך כעת גם לקבל מידע ממספר מכשירים בו זמנית, ועם עוד תוספת קטנה שנקראת TWT, הנתב מסוגל לחלק את הזמן שלו ביעילות: בזמן שהוא “מדבר” עם מכשיר אחד, האחרים נכנסים לסוג של “נמנום”, וכך מפנים גם את הכביש, וגם חוסכים בחשמל.
ולקינוח, יש גם שיפור באבטחה, משהו שנדרש מאוד בעידן האינטרנט של החפצים: WiFi 6 עושה שימוש בתקן WPA3 החדש. תקן זה מספק הגנה טובה יותר לרשתות פתוחות (ללא סיסמא) כמו גם זיהוי של ניסיון תקיפה מסוג Brute Force (הרצה רציפה של סיסמאות אפשריות בנוסח 000,001,002 וכו’). אורך הסיסמא יישאר כשהיה.
לתקן WiFi 6 החדש יש עוד שלל טכנולוגיות כמו QAM-1024, BSS Coloring ועוד, אבל לא נוכל להתייחס כאן לכולן, רק נציין את קיומן. בארגון IEEE מסיימים בימים אלו תקן חדש, תקן ה-WiFi 6E זהו למעשה WiFi 6 אשר עושה שימוש גם בתדר ששה גיגההרץ, אך כרגע תדר זה עוד לא מאושר לשימוש ברחבי העולם, אבל ההערכה היא שעם הזמן ישתחרר לשימושים אזרחיים, כמו שקרה בעבר עם חתיכות אחרות של הספקטרום האלקטרומגנטי.
ראוטרים תומכי WiFi 6
כאמור, כדי ליהנות מהיתרונות של תקן האלחוט החדש, תזדקקו גם למכשירי קצה תומכים, אבל גם לנתב WiFi 6.
בישראל החלו להימכר לאחרונה מספר נתבים התומכים בתקן החדש, ויש לנו כמה הצעות, חלקן עם הנחות מיוחדות לקוראי החיבור. הרשימה תתעדכן בהמשך עם דגמים חדשים, ככל שאלה יצוצו:
הערה: שימו לב שמדובר בנתבים בלבד, ולא נתב-מודם.
Xiaomi AX1800 (עם מעבד 5 ליבות של קוואלקום)
358 שקלים (אמזון גרמניה, כולל שילוח לישראל)
Xiaomi Ax3600 (ראוטר מפלצתי עם 6 אנטנות…)
476.71 שקלים (כולל משלוח לישראל, שימו לב לשנאי, ייתכן שדורש מתאם)
TP-Link Archer AX10 AX1500 Dual-Band Wi-Fi 6 1500Mbps
(389 שקלים במקום 479 במבצע לזמן מוגבל)
TP-Link Archer AX20 AX1800 Dual-Band Wi-Fi 6 1800Mbps
(479 שקלים במקום 618 לזמן מוגבל)
LinkSYS Velop Wireless Whole Home MX5300 (יחידת אריג (mesh) בודדת)
1,749 שקלים
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.
Discover more from החיבור
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
[…] עוד הוא מגיע עם תקני קישוריות Wi-Fi 6E (קראתם כבר את המדריך שלנו ל-Wi-Fi 6?) או דור חמישי, ומעבדי דור 11. עינית מצלמת הווידאו הקדמית […]
תודה על המידע החשוב והברור, אבל איזה מודם צריך לחבר לנתבים החכמים האלו?
ענת היי,
כמו שציינו בכתבה, צריך לדאוג לחיבור חיצוני שיהיה תואם במהירויות לאלה שהנתבים הללו מסוגלים לספק. לרוב הנתבים הללו יש חיבור WAN עם שקע רשת סטנדרטי (RJ-45), כך שיתאימו למודם כבלים או למודם סיבים. כדאי להתייעץ עם ספקית התשתית ולציין שיש לך נתב פרטי.
[…] לדור רביעי ודור חמישי, לצד חיבוריות Wi-Fi 5 (למה לא Wi-Fi 6?). בגלל שהוא מבוסס על מעבד של קוואלקום, בדומה לאלה […]
[…] בחיבור:איך מאיצים את פריסת הסיבים האופטיים?מחפשים נתב תומך מהירויות של סיבים אופטיים? בדקו כאןודפנה הראל-כפיר מאתר הצרכנות פואנטה כבר הכינה לכם […]
[…] המבוסס על "מיקרו ויי-פיי". הכנסת טכנולוגיית ויי-פיי לשימוש באוזניות אלחוטיות במקום בלוטות', עשויה להיות […]