על גב

למה מושכים בגוף של תיק בכוח כשקונים אותו? איזה בד של תרמיל אפשר לצבוע רק בצבעים אחידים? מה זה תיק זרוק? למי יש תא נשלף לטאבלט, ולמה על כמעט כל רוכסן של תיק תמצאו את ראשי התיבות YKK? כל מה שרציתם לדעת על תיק הגב או הצד שלכם ולא היה לכם את מי לשאול

הוא הולך איתנו לכל מקום, הוא מכיל בתוכו את כל הדברים הכי אישיים שלנו ואם נאבד אותו, הרי שכאילו חרב עלינו עולמנו. האם אנחנו מדברים על טלפון סלולרי? ממש לא, אנחנו מדברים על התיק שלכם.

יהא זה תיק צד או תיק גב, כזה שיכיל גם את המחשב הנייד או הטאבלט שלנו, מחברות, אולי קלסר או שניים, ארוחת צהריים (למי שלא מוציאים את מעותיהם בקפיטריה), בגדים להחלפה למי שרץ מהשיעור לעבודה ועוד חפצים חשובים ליום הלימודים – תיק טוב לתקופת הלימודים באוניברסיטה הוא מוצר חיוני.

ומה צריך לבדוק כשקונים תיק ללימודים או בכלל? איזה בד יותר עמיד למים ואיך בודקים רוכסנים? “החיבור” נחלץ לעזרתכם ומברר מה הם החומרים שמהם בונים תיקים טובים, ועל מה לשים דגש כשאתם עומדים מול שפע התיקים שעל המדפים. בחרנו להתמקד דווקא בתיקי גב, בגלל שהם מעשיים, בעלי נפח אחסון גדול יותר ומפזרים את המשקל באופן שווה יותר – אבל מרבית הכללים והמידע שכאן נכונים וטובים גם לתיקי צד, המכונים בחוצלארץ גם תיקי שליחים. כל התיקים שבדקנו אגב, מחירם נע בין 150 לקצת למעל 300 שקלים – תקציב בהחלט סביר בארץ לתיק גב הגון.

הקשר האסטרי

האריגים העיקריים שמהם עושים כיום תיקים, הם פוליאסטר או פוליאמיד, סיבים מורכבים (סינתטיים). פוליאסטר הוא סיב תעשייתי שנוצר במקור בשנות ה-50 והוא הסיב התעשייתי הכי נפוץ בעולם. המרכיב הסיבי בפולי-אסטר הוא ברובו תרכובת אורגנית שבמרכזה קשר אסטרי (ומכאן השם), המופק מכוהל דיולי וחומצה טרפתלית. לפוליאסטר חוזק גבוה, ועמידות בפני שפשופים, התכווצויות, מתיחה וקמטים. יכולת הספיגה הנמוכה שלו, מאפשרת לו להתייבש במהירות.

אם אוספים את כל התכונות הללו, אפשר להבין למה הוא חומר פופולרי לייצור תיקים. הפוליאסטר המשמש לייצור תיקים, הוא פוליאסטר בצפיפות גבוהה של 600 דנייר, כאשר דנייר היא מידה לצפיפות סיבים, שנמדדת במשקל בגרמים, ל-9000 מטר סיב, לפי הסבר אחר, 600 דנייר מגיע מהעובדה שניתן לקפל את הסיב 600 קיפולים בקטע של אינץ’.

פוליאמיד, או ניילון, בשמו המוכר היותר, גם הוא מאותה המשפחה הגדולה של הפוליאסטר, אלא שכאן מדובר במקרו-מולקולה הבנויה מיחידות חוזרות, המחוברות בקשרים אמידים. לסיב הניילון יש שורה ארוכה של תכונות, שהופכות גם אותו לסיב אידיאלי לייצור תיקים: עמידות לבלאי ושפשופים, לא דליק, ולפי עמיר דגן, מנהל המותג של Eastpak בישראל, הוא גם מאוד עמיד למים ולקרעים. החיסרון היחיד של הפוליאמיד הוא שניתן לצבוע אותו רק בצבעים אחידים, להדפסים צבעוניים משתמשים בפוליאסטר.

מותג הבד (אריג, ליתר דיוק), שבו משתמשים לפחות שניים ממותגי התיקים המוכרים בישראל, קל-גב ו-Eastpak הוא הקורדורה (Cordura). ומדוע דווקא הבד הזה מועדף?
[cre-animation animation=fade-in speed=2500 offset=70]

בד קורדובה

[/cre-animation]

קורדורה הוא מותג על לשורה של אריגי ניילון חזקים בבעלות חברת אינויסטה (בעבר חברת בת של דו פונט – החברה שהמציאה את הניילון), קיים מעל ל-45 שנה, ומצטיין בכל התכונות לעיל. תיקי קורדורה מסיב עבה במיוחד (כ-1,400 דנייר), משמשים כיום גם כתיקי הגב הרשמיים של חיל הנחתים האמריקאי.

חברת Eastpak שפעם ייצרה גם היא תיקים עבור הצבא, משתמשת בקורדורה לייצור התיקים שלה מאז שנת 1978. ואילו עומרי רון, מנהל תחום מחנאות בקל-גב, מציין שאצל מותג התרמילאות הישראלי הוותיק משתמשים בבליסטיק. בליסטיק הוא אחד מ”תתי הזן” של קורודורה, והוא בעל התנגדות מוגברת לשפשופים, ניקובים וקרעים ועמידות לאורך זמן. רון אומר שאחד היתרונות של הבליסטיק (וכנראה בכלל של הקורדורה – נ.ל.), הוא שהוא שומר על מראהו גם לאחר שנים.

קו התפר

ואיך הופכים את יריעות הקורדורה או הפוליאסטר לתיק אלגנטי? בתפירה טובה. בעניין התפרים, אין הרבה חוכמות. בכל התיקים הטובים, משתמשים בתפרים כפולים וחזקים כדי להבטיח שהתיקים לא ייקרעו.  לפי דגן, גם כאן ישנם תווי תקן לעניין ושווה לבדוק את איכות התפירה – האם יש תפרים כפולים? האם התפירה נעשתה בחוט עבה דיו או בחוט דק שעשוי להיפרם בקלות? בחנו את העניין מקרוב כשאתם מול המדף בחנות התיקים.

קיסרות הריצ’רצ’ים היפנית

אם חשבתם שבארץ יש בעיה של מונופולים, כנראה שלא נכנסתם מעולם למעבה שוק הריצ’רצ’ים, הרכיב החשוב הנוסף בתיק הגב או הצד שלכם.[mks_pullquote align=”left” width=”300″ size=”24″ bg_color=”#25bcea” txt_color=”#ffffff”]אם חשבתם שבארץ יש בעיה של מונופולים, כנראה שלא נכנסתם מעולם למעבה שוק הריצ’רצ’ים, הרכיב החשוב הנוסף בתיק הגב או הצד שלכם[/mks_pullquote]

על אף שבשנים האחרונות חברות הודיות וסיניות מתחרות בו בהצלחה, שוק הרוכסנים העולמי עד לאחרונה נשלט כמעט כולו בידי גורם אחד – YKK.

YKK הוא הכינוי של קבוצה של כשמונים מפעלים יפניים, שהשתלטו על תחום הריצ’רצ’ים בעולם, לצד מוצרי סידקית אחרים שהם מייצרים בכמויות (כפתורים, אבזמים ועוד), וגם מוצרי בנייה ואדריכלות. ראשי התיבות אגב, מציינים את Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, שמתרגם מיפנית ל”חברת יושידה בעירבון מוגבל”, על שמו של מייסד החברה טאדאו יושידה, ב-1934.

אם חשבתם שלגוגל או לפייסבוק יש הרבה כוח, תחשבו שוב. לפי נתונים משנה שעברה, YKK אחראים ללא פחות ממחצית מכלל הרוכסנים שנמכרים בעולם כולו, ומיליארדים מהם בשנה. בשנים האחרונות, YKK היו מונופול כמעט מוחלט בתחום – עם 90 אחוזים משוק הרוכסנים העולמי, קיסרי רוכסנים של ממש.

מה הסוד של YKK? לפי מאמר מ-1998 בלוס אנג’לס טיימס, הסוד הוא בכך שהם אחראים על כל שרשרת הייצור של הרוכסן ולא מוותרים על אף פרט: הם יוצקים בעצמם את המתכת, מרכיבים בעצמם את הפוליאסטר של סליל  הרוכסן (שיניים), אורגים וצובעים בעצמם את שולי הבד של הרוכסן.

YKK אפילו מייצרים בעצמם את המכונות שמייצרות את הרוכסנים (ונשאלת השאלה מי מייצר את המכונות שמייצרות את המכונות שמייצרות רוכסנים…) ואת הקופסאות בהן הם נשלחים. כל זה קרה, אגב, בגלל הפרפקטציוניזם של המייסד יושידה, שלא היה מרוצה מהחומרים שהיו בשוק כאשר החל לייצר את הרוכסנים שלו, ולאט לאט העביר את ייצור כל רכיבי הרוכסן תחת קורת הגג שלו ותחת אחריותו.

והגישה הטוטאלית הזו מתרגמת לאיכות. דגן מציין ש-YKK אלה רוכסנים עמידים ואיכותיים, שהפכו לסוג של “תו תקן” בתעשיה. “אתה מודד את עצמך כמה תיקים חוזרים בגלל רוכסן שנקרע”, אומר דגן שהתיקים שלו מיוצרים עם YKK (קל-גב משתמשים לחילופין ברוכסנים של YKK ושל חברה נוספת, SBS, לפי צורך ושימוש של הרוכסן). והרוכסנים של YKK כמעט שאינם נקרעים או נתקעים.

[cre-animation animation=fade-in speed=1500 offset=70]רוכסן YKK[/cre-animation]

“יש לנו קטע שאנחנו מראים לאנשים”, מספר דגן, “פותחים את התיק לגמרי ומתחילים למשוך בכוח לצדדים (כדי להדגים את החוזק של הרוכסן – נ.ל.)”. כך שזו שיטה טובה לבדוק את עמידות הרוכסן בחנות.

על כתפיות, קפיצים, בולמי זעזועים ותעלות

בחלק התרמיל שבא במגע עם הגב שלנו, יש שתי פילוסופיות שונות. פילוסופיה אחת היא פילוסופיית “התיק הזרוק”, שפירושה להסתפק בגב מרופד פשוט שנותן לתיק יותר גמישות ומראה נינוח, והפילוסופיה השניה, שמגיעה מעולם תרמילי הטיולים, היא להתקין מערכת גב עם כריות ריפוד רחבות ותעלות אוורור, שנותנת לו מראה יותר נוקשה, אבל טובה יותר בפיזור המשקל על הגב ותחושת נוחות.

ב-Padded Packr הפופולרי של איסטפק נוקטים בגישה הראשונה, ואילו בתיקים שראינו אצל קל-גב, נוקטים בגישה השנייה, ומתקינים בתרמילי היומיום שלהם מערכות גב מרשימות וגדולות, שנותנות תמיכה טובה מחד, ומנדפות את הזיעה שנוצרת מאידך. קל גב, אגב משווקים את התיקים שלהם תחת שני מותגים: Outdoor ומרקו פולו.

גישה דומה מיושמת בתיקים של מודן, שם יש מערכת “קפיצים” המשולבים אל תוך כריות הגב, ותפקידם לספוג את הזעזוע ואת החבטות על הגב של תיק המתנדנד בעת הליכה או ריצה, בעיקר אצל ילדים (שנוטים לרוץ עם ילקוטים…). אצל קל גב בולמי הזעזועים מופיעים בצורה של בד קפיצי, המותקן בחזית הכתפיות, בנקודת העומס והלחץ הגבוהה שבחיבור בין הכתף לעורף הנושא.

משקל תיק על הגב אינו עניין של מה בכך. דגן מסביר שתיק יומיומי עמוס (כמו זה של סטודנט ממוצע) יכול להגיע בקלות לכמה קילוגרמים טובים. ומי נושאות בעיקר הנטל?  רצועות הכתף, או כתפיות בקיצור.[mks_pullquote align=”right” width=”300″ size=”24″ bg_color=”#25bcea” txt_color=”#ffffff”]”משקל תיק על הגב אינו עניין של מה בכך. דגן מסביר שתיק יומיומי עמוס (כמו זה של סטודנט ממוצע) יכול להגיע בקלות לכמה קילוגרמים טובים. ומי נושאות בעיקר הנטל?  רצועות הכתף, או כתפיות בקיצור.”[/mks_pullquote]

רון מסביר שהחוכמה ברצועות הכתף היא לייצר רצועות כתף מרופדות היטב, שיוכלו להתנגד ללחץ המופעל עליהן כתוצאה ממשקל התיק, ולא יאבדו מנפחן לאורך זמן. מה שקורה ברצועות גב לא טובות, אומר רון, שעם הזמן שהן שוקעות וקורסות בפני המשקל והמשיכה.

בקל גב משתמשים לריפוד בכתפיות בחומר שנקרא EVA, ראשי תיבות של אתן (אתילן)-ויניל-אצטט, פולימר המוכר גם כ גומי מוקצף. EVA משמש כחומר מרפד לציוד בענפי ספורט שונים כמו מגפי סקי, כפפות אגרוף, פדים בהוקי, סוליות נעליים עמידות בשחיקה ועוד. ה-EVA הוא אלסטי ורך למגע, אבל בו בעת גם קשיח, עמיד ללחצים ומים, מה שמאפשר לכתפיות לשמור על צורתן ועל נפחן לאורך שנים. אצל מודן המתחרה, אגב, משתמשים בג’ל לריפוד הכתפיות.

גם דגן מסכים שרצועות כתף וגב צריכות להיות מאסיביות וכך זה גם בתיקים של Eastpak, רצועות כתפיים בצפיפות כפולה. בצידן התחתון יש שכבה של חומר אפרפר ומחוספס, לאחיזה טובה יותר על הכתף, כדי למנוע מצב שבו הרצועות מחליקות. החומר הזה הוא גם חומר זוכר, כלומר שעם הזמן הוא מקבל את צורת הגוף. “בהתחלה יש מי שמתלונן שהרצועות קשות מדי”, מציין דגן. Eastpak מכנים את החומר הזה SGS, אם כי לא הצלחנו לגלות מה פירוש ראשי התיבות SGS.

לדעתנו, מדובר בתקן האיכות השוויצרי SGS, תקן ששם דגש על איכות ובטיחות במוצרים צרכניים – החומר עצמו, ככל הנראה, הוא סוג של פולימר – כבר סוג של מוטיב חוזר בכתבה הזו…

מגן נייד

תיק של סטודנט מודרני בשנת הלימודים 2013-2014 חייב להכיל תא מרופד למחשב נייד. בחלק מהדגמים התא הוא מובנה, בחלק מהתיקים אצל קל-גב למשל, תמצאו שרוול מרופד נשלף, שנצמד לגוף התא הכללי עם צומדנים (סקוצ’ים, בסלנג). שרוול מרופד נשלף שכזה, הוא שימושי במקרה שאתם רוצים לקחת רק את הלפטופ אתכם או להשאיר אותו בבית ולהגדיל את נפח האחסון של התיק.

מבחינת גדלים, רוב התאים מתוכננים להכיל מחשב עם גודל מסך עד 15.6 אינץ’. אם במקרה יש לכם מחשב גיימרים או תחליף שולחני בעל מסך של 17 אינץ’, ישנם גם דגמים לאלה, אבל הם נדירים יותר. ברוח הזמנים, אפשר למצוא תיקים שמכילים כבר גם תא מיוחד ונפרד למחשב לוח (טאבלט), לרוב בגודל הגדול יותר של עשרה אינץ’. טאבלטים אישיים של שבעה אינץ’, ישבו בתא כזה בנוחות לרוחב.

על ארגוניות ושכלולים אחרים

אומרים שאלוהים נמצא בפרטים הקטנים, אז כנראה שהוא שוכן גם בתוך תיקים, שרובם מכילים המון שכלולים קטנים ופתרונות אחסון מעניינים שמטרתם להקל לנו על החיים. אצל קל גב ראינו למשל, תא בתחתית התיק, שממנו נשלף כיסוי גשם המכסה על התיק כולו בימים רטובים (רון מסביר שעל אף שבד התיק, הקורדורה, דוחה מים – רטיבות עדיין יכולה להיכנס דרך הרוכסנים והתפרים – הכיסוי בא למנוע זאת).

שכלולי נוחות נוספים שמצאנו, הם תא ייעודי ומרופד בבד קטיפתי בראש התיק לאחסון של משקפי שמש או סלולרי, שקע אוזניות המותקן ברצועת הכתף ומחובר בכבל פנימי לכיס נשיאה לנגן בתוך התיק (מגניב מאוד בעינינו), כיסי צד לאחסון בקבוקי שתיה, אבזמי תליה ותאים ייעודיים לאחסון של כבלים ועכבר. אצל Eastpak, יש מיתרים שקשורים לכל רוכסן של תא, כדי להקל על האחיזה והפתיחה (והאמת שזה גם די נאה).

מבחינת התיקים עצמם ישנם כמה טרנדים עכשוויים, שכוללים ידית נשיאה וגלגלים המתקפלים לתוך גוף התיק, מה שמכונה טרולי, תיקים המתפרקים לשניים: תיק גדול ותיק קטן ותיק עם לולאה מיוחדת שמאפשרת להשחיל אותו על ידית של מזוודה.

עוד פטנט שכבר מאוד נפוץ היום בתיקים זו הארגונית. זהו סוג של קלמר, או מערכת תאים שכוללת תאים לעטים, מחזיק מפתחות, ארנק, תא לסלולרי, כיסים לאחסון פתקים, תאי רשת לאחסון פריטים קטנים כמו דיסקון ועוד. לסטודנטים ואנשים עסוקים זהו פתרון נשיאה נהדר, ומצאנו ארגוניות טובות גם אצל Eastpak וגם אצל קל גב.
[cre-animation animation=scale-up speed=700 offset=70]

ארגונית של תיק outdoor

[/cre-animation]

בטיפול נמרץ (אבל עדין)

קניתם תיק? תתחדשו. מה לעשות אם הייתם שלומיאלים וההפוך שקניתם הרגע נשפך לכם על התיק? הנה כמה עצות מאנשי המקצוע.

לפי אתרי החברות, כתמים קלים על תיקי בד אפשר לנקות עם מטלית לחה, ואילו כתמים יותר קשים, אפשר לנסות להסיר עם מברשת רכה וסבון או נוזל כביסה עדין, ובכל מקרה לא לשפשף חזק את מקום הכתם.

ומה לגבי כביסה? “אנשים מכניסים תיקים למכונות כביסה, אבל זה מתכון לנזק”, אומר עמיר דגן. לדבריו, החום שנוצר במכונת הכביסה יכול להתיך את הספוגים הפנימיים של הריפודים השונים בתיק. הצורה הנכונה לטפל בתיק גב – היא כביסה עדינה ביד. לייבש בצל, וכמובן שלא במייבש כביסה.

את תיקי הקורדורה של Eastpak (שאגב, נותנת 30 שנות אחריות על תפרים ורוכסנים), מומלץ לאחר הייבוש לרסס עם תרסיס הגנה בפני לכלוך לנעליים ובדים, כדוגמת Scotchguard, שאפשר למצוא בחנויות נעליים וסדקית.

שתהיה לכם נשיאה טובה.

 


Discover more from החיבור

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 22 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

5 תגובותהשמיעו קולכם

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner