Kano Computer

יש כיום בעיה עם המחשבים שלנו.

הבעיה היא שהם אינם נגישים יותר למשתמשים. לא ברמת החומרה, ולא ברמת התוכנה. במחשבים של פעם, יכולנו לחטט בקרביהם, יכולנו להכתיב להם פקודות בעצמנו או לכתוב תסריטים ותוכנות קטנות. כיום, הידע הזה יצא מידי המשתמשים, במיוחד במחשבים ניידים. [mks_pullquote align=”left” width=”250″ size=”24″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#003366″]”הילדים שנולדו בשנות התשעים, לא מעניין אותם לשמוע על ארגומנטים”[/mks_pullquote]
חברה בריטית קטנה, עם קשרים ישראליים חזקים בשם קאנו (Kano), רוצה במובן הזה להחזיר את הגלגל לאחור, ולאפשר לילדים של היום להתעמק בקרביו של המחשב, תוך גירוי הסקרנות ויכולת היצירה שלהם.

“פעם היה מקובל פעם שהיית מתעסק עם שורת הפקודה בעצמך. לאנשים שיוצרים את התוכנה והחומרה, יותר קל להם שהמשתמשים לא יתעסקו עם זה, כך שהרבה מהידע הזה נעול במעבדות בלונדון, או בעמק הסיליקון. אם אתה קצת סומך על המשתמש, הם יוכלו לעשות מזה יותר”, אומר אלכס קליין, ממייסדי קאנו, שבנוי ברובו על קוד פתוח וחומרה נגישה.

“אנחנו מעודדים אנשים ליצור. הם בונים דברים. משחקים, שרתים. אתה רוצה לתת לאנשים את ההתחושה שאפשר לעשות דברים עם המחשב…מיקוד הוא על יצירה, והמצאה, וקצת לעורר סערה – במקום להקליק על פייסבוק, גלול, גלול גלול, קליק על יוטיוב – גלול, גלול, גלול”, מסביר קליין את הפילוסופיה שמאחורי קאנו. הרעיון המקורי, אגב, הגיע ממיקה, אחיינו של קליין בן השבע, שתהה אם אפשר לבנות מחשב כמו שבונים בלגו – ומשם זה התגלגל.

Kano Computer

אז מה זה בעצם קאנו? זו ערכת מחשב קטנה, שמבוססת על המחשב הזול (35 דולרים עלות) Raspberry Pi, וכוללת גם מארז פלסטיק, רמקול, כבלים, שנאי וכרטיס זיכרון המשמש ככונן קשיח, ועליו מותקנת KanoOS – מערכת הפעלה ידידותית ומותאמת לילדים, שהיא בעצם גירסה ידידותית של הפצת הלינוקס דביאן. המערכת מלווה בעולם תוכן שלם, שנועד לגרות ילדים ללמוד לתכנת וליצור דברים בעצמם. הערכה הסופית של Kano נמכרת לצרכן ב-150 דולר.

“אנחנו לא ממש חברת חינוך”, אומר קליין. “עיצבנו את זה כמחשב. מקצה לקצה ואתה יכול לקבל מושג על העולם שמסביבך. זו דרך מצוינת ללמוד איך לתכנת, אבל רצינו ליצור חוויית מחשוב חדשה. היא משחקית ומדברת בשפה של משחקים ומובייל, ונותנת לילדים בכל הגילים דרך להביע רעיונות מבלי לקרוא דברים ברשת או ספר עבה”, הוא מסביר.

“הדרך הכי טובה לגרום לאנשים להיכנס לזה… היא דרך ציורים, ואימג’ים. לילדים שנולדו בשנות התשעים, לא מעניין אותם לשמוע על ארגומנטים. עם המערכת שלנו, הם יכולים לשבור את החוקים, ולשתף את היצירות האלה עם חברים. אנחנו לא אומרים תתחיל מכלום, תתחיל מהדברים האלה ותעשה אותם שלך”, הוא מוסיף.

קיבלנו לבדיקה ולהתרשמות את אחת היחידות הראשונות של הקאנו. האם החזון של פרידמן-רז וקליין אכן צלח את שלב הביצוע? בואו נראה.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

מה בקופסה?

קאנו מגיע באריזת קרטון מלבנית גדולה, כתומה ובוהקת, כזו שקצת מזכירה בצורתה קופסה של מקלדות חדשות. כשמחליקים את הקופסה מתוך השרוול הכתום, מגלים קופסת קרטון נאה לא פחות. עם פתיחת המכסה, נגלים לעינינו חלקי המחשב הזעיר, מסודרים למשעי:

מקלדת כתומה קטנה ואלחוטית עם מקשים כתומים (שני מקשי עכבר אפורים, שמאל וימין), ומשטח הצבעה, רמקול המחשב, לבו של קאנו, הלוא הוא לוח ה-Raspberry Pi, המארז השקוף שלו, שני חלקי תקע ההתקנה, ומתחת למקלדת נמצא את כבלי החשמל וה-HDMI, מקלון (דונגל) Wi-Fi ירוק וחמוד, וכרטיס זיכרון 8 ג”ב שעליו נמצאת מערכת ההפעלה – KanoOS.

במכסה הקופסה, נמצא כיס קרטון שבו יושבות שתי חוברות – חוברת כתומה, שמסבירה כיצד להרכיב את המחשב, וחוברת שחורה, שמכילה הסברים על התוכנה וסביבת הפיתוח שמציע קאנו – Kano Blocks. החוברת השלישית מכילה את הנתונים הטכניים של המערכת.

וכמעט שכחנו: באריזה יש גם כיסויי קרטון כתומים אלטרנטיביים לקופסה של הקאנו, ושלושה דפים עם מבחר מדבקות מצוירות, חמודות ועליזות.

Kano Computer

חומרה

איכות החומרה מצוינת. הכל בנוי ממש טוב. החל מהמארז השקוף, דרך הכבלים ועד למקלדת, הכל בנוי באיכות מעולה, והצבעוניות של הפריטים שובת עין ולב. גם כרטיס ה-SD שעליו יושבת מערכת ההפעלה הוא מסדרת העילית של SanDisk. ניכר שעל שום דבר בערכה לא נחסך. הפייבוריט שלנו, אגב, הוא דווקא תקע החשמל וכבל המיקרו-USB האדום. מלבד העיצוב הנאה שלו, גילינו שהוא משמש גם כמטען נפלא לסמרטפונים… (בזכות יציאה של שני אמפר והכבל המשובח).

אבל לב המערכת, ומה שגורם לקסם להתרחש, הוא לוח ה-Raspberry Pi, מודל B. ערכת השבבים היא Broadcom BCM2835, עם מעבד ARM 700 מה”צ (קאנו מאפשרת להמהיר אותו עד כמעט 1 גה”צ), 512 מגהבייט של זיכרון, שני שקעי USB, יציאות חוזי Composite (מה שקרוי בפי העם “בננה”) ו-HDMI, שקע שמע 3.5 מ”מ, שקע רשת וחריץ לכרטיס זיכרון SD.

 

הליך הבניה

קאנו מציידים אותנו כאמור בחוברת לבניית המחשב, שמיועדת לילדים. החלטנו להתאים את עצמנו לקהל היעד, ולהשתמש בחוברת ככתבה וכלשונה, והיא פשוט מקסימה. כל ההוראות ההרכבה מופיעות כציורי קומיקס, פשוטים וברורים. חוברת הבניה גם מציגה בפנינו את ג’ודוקה, הקמע של קאנו, ילד חייכן ושחור שיער בחליפת ג’ודו. ג’ודוקה ילווה אותנו בכל החוויה של קאנו.

Kano Computer

ההוראות מלוות אותנו צעד אחר צעד. מהנחת הלוח בתוך המארז השקוף, דרך חיבור הרמקול והכבלים לטלוויזיה ולחשמל, מקלון ה-Wi-Fi, והמקלט-משדר של המקלדת, וההפעלה הראשונית.

בנימה נוסטלגית משהו, ההליך כולו הזכיר לי את התקופה שבה נהגתי להרכיב חומרה בעצמי כילד – וחושבני שלשם קאנו כיוונו. ילדה או ילדה צעירים יוכלו להרכיב את קאנו בעזרת הספרון וכמעט ללא עזרת מבוגרים (אולי רק בחיבור לטלוויזיה).

כל הכבוד.

התוכנה

אותה הגישה הידידותית שמצאנו בהרכבת החומרה, נמצאת גם בתוכנה. עם ההפעלה הראשונה של קאנו, תתקלו בהודעה ששואלת לשמכם. לאחר מכן, ג’ודוקה יציג אותנו לעכבר ולמקלדת, וסרטון קצר מלווה בהנחיה קולית יעשה לנו היכרות עם KANO OS, מערכת ההפעלה של קאנו.

קאנו OS, המבוססת על דביאן, היא גירסה עליזה, בהירה, צבעונית וכתומה למראה של הפצת הלינוקס המוכרת. שולחן העבודה פשוט למראה. ישנו כפתור “התחל” המסומן ב-K גדולה, וכל היישומים נמצאים על המסך. בסרגל המשימות יש לנו גישה לכל מה שנצטרך: עצמת קול, הגדרות, עדכונים, חיבור לרשת, התראות והפרופיל.

Kano Computer מחשב קאנו

על שולחן העבודה נמצא קישורים למשחקים כמו סנייק, פונג ומיינקראפט. עוד נמצא שם תוכנת הלחנה, דפדפן כרומיום, תיקיית יישומים והקבצים שלנו. עוד קישור הוא החשוב הוא קיצור הדרך ל”עולם קאנו”, הרכזת של קאנו, שם נוכל למצא תוכן נוסף, לראות יצירות של אחרים ולעקוב אחרי המצב שלנו.

הצוות של קאנו הטמיע כאן מערכת הישגים, עם תגים ואתגרים כדי לאתגר ילדים לחקור ולהתנסות – וזה עובד נהדר. זו גם הגישה הכללית של המערכת: לגרום לילדים לחקור ולהעשיר אותם בפיסות ידע על עולם המחשוב וזה עשוי היטב.

Kano Computer מחשב קאנו

אז אפשר לשחק משחקים או לצפות בסרטונים בדפדפן ויישום הווידאו (הסגורים, אגב, כדי לספק סביבה בטוחה לילדים), אבל המטרה העיקרית היא לגרום לילדים לתכנת ולפצח, וכאן הגדולה.

ילדים שכבר יודעים אנגלית, ילמדו כאן להשתמש בשורת הפקודה, יכירו קצת בסיס של פייתון, וילמדו להכיר את סביבת הפיתוח הוויזואלית של קאנו, שנקראת Kano Blocks. בלוקס מאפשרת לילדים ליצור יצירות משלהם של פונג ומיינקרפט.

ומילה של ביקורת: רוב הזמן אמנם מערכת ההפעלה Kano OS, מצליחה לכסות את הקצוות החדים של לינוקס ומצליחה ליצור סביבה תומכת ובטוחה לילדים, אבל פה ושם, במיוחד עם יישומים שלא הותאמו במיוחד לקאנו, ההתערבות של מבוגר, אפילו מבוגר עם ידע טכני, נדרשת. אבל הם כל הזמן משתפרים בהיבט הזה.

אחרית דבר

בסך הכל, קאנו הוא מוצר שהושקעה בו מחשבה רבה, והוא ממלא את יעודו – לגרום לדור הצעיר של היום להתעניין במחשבים, לחשוף ולגרות אותם לחקור את קרביו של מחשב מודרני, הן בפן של חומרה והן בפן של התוכנה – את זה קאנו עושים מצויין. אם יש לכם ילדים סקרנים בגילאי עשר בואכה תחילת העשרה, קאנו יכול להיות מתנה נפלאה.

לרכישה

 Kano Computer מחשב קאנו

 

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 22 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

9 תגובותהשמיעו קולכם

  • שמתם לב שהחברה לא מבצעת משלוחים לישראל ? איך הילד אמור להתגבר על הבעיה הזאת ?

    • דני שלום,

      טעות בידך. אם תעבור את כל ההליך ההזמנה ותגיע לעמוד התשלום, תראה שאחד מיעדי המשלוח האפשריים הוא ישראל. בניגוד לכלי תקשורת אחרים, אנחנו לא מפרסמים דברים לא בדוקים ומאומתים.

  • מה לגבי עיברית?
    האם יש חוברת הוראות בעיברית? האם צפויה בעתיד? ואם כן – מתי?
    האם המחשב יעבוד בעיברית בהמשך או שחובה באנגלית בלבד?
    תודה דרור

    • דרור היי,

      נכון לכרגע – אין גירסה בעברית. לכן המלצתי על הקאנו לילדים שלפחות כבר יודעים אנגלית בסיסית (גיל עשר ומעלה, לערך… למרות שיש לי הרגשה שהדור הנוכחי יודע אנגלית כבר בגיל צעיר יותר – אשמח לשמוע עדויות מהורים).
      האם מתוכננת גירסה עתידית בעברית? נשאל את המפתחים.

  • דרור היי,
    כתבה מדהימה, מעטים המיקרים שלאחר הקריאה נכנסתי לרכוש את המוצר.

    לצערי קיבלתי הודעה שלא מבצעים משלוח לישראל
    יש לך דיבור איתם ?

    אפשר לשלוח לישראל ?

    • אמיר היי,

      אאאההההה….. אין לנו פה שום דרור. 🙂 לאיזה דרור התכוונת?

      וכן, מן הסתם יש לי דיבור איתם – ראיינתי אותם. 😉

      אני רואה שברשימת המדינות ישראל כן מופיעה. לא השלמתי רכישה כי אני לא מעוניין לרכוש קאנו, אבל אם תוכל לציין את לשון ההודעה,
      אדאג להעביר אותה לאנשי קאנו ולשאול אותם לפשר הדבר. למיטב ידיעתי – כן משלחים לישראל.

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner