בלעדי: חשמל ברדיו

כבר כמה שנים מבטיחים לנו טעינה אלחוטית. אבל מלבד כמה דגמים של סלולריים ועוד כמה חפיצים – רובנו עוד לא התנתקנו מהכבל האחרון שעוד קושר אותנו לקיר. חברה קטנה וצעירה מכפר סבא  בשם הומווקס, עומדת לשנות את המצב, ומוכנה לספק פתרון טעינה אלחוטי לגל הבא של המחשוב הנייד: המחשבים שאותם נענוד, נרכיב או נלבש – המחשוב הלביש כמו צמידי פעילות, אוזניות משקפיים ושעונים חכמים, שיטענו כולם אלחוטית. הפתרון ליום שבו שקעי ה-USB שלנו יסתמו עד האחרון. 

הומווקס (קול אנוש, בתרגום חופשי), הוקמה ב-2010, על ידי עומרי לחמן ואסף אלסיבוני, שהבינו כבר אז שפתרונות הטעינה האלחוטית המסתמכים על השראה מגנטית, לא מתאימים לגל הניידות הבא – הגל של המחשוב הלביש, בעיקר בגלל בעיות שימושיות. והלכו על פתרון שונה ומפר סדר – הולכת חשמל באוויר באמצעות גלי רדיו. 

“כשהסתכלנו על טעינה אלחוטית ועל הצרכים של משתמש אמיתי, הצרכים שבקרוב יהיו, בין ניתוח ביצועים לבין טכנולוגיות הטענה קיימות, הבנו שכטכנולוגיה, זה לא יוכל בלשון המעטה לתת תמיכה להתקנים כמו שהם הולכים להיראות: עגולים יותר, קטנים יותר”, מספר לנו לחמן. 

 “הומווקס, היא חברה שקודם כל מסתכלת על חוויית משתמש. אני מגיע מהמקום הזה”, מסביר לחמן ברהיטות. “אז לבוא להגיד לי שיש משטח שאני צריך להניח עליו את הטלפון זה אחלה בחלה, אבל יש לי כל הזמן התממשקות איתו – אני כל הזמן מרים אותו. אני מקבל סמס,  אני בלילה בשלוש לפנות בוקר מקבל מייל ומסתכל אינסטינקטיבית… אז מה אני אמור לעשות? אז כשעשינו את הפינג פונג הזה, אסף מראיה טכנולוגית ואני מראיה של שימושיות, פתאום התחלנו לחשוב על העניין הזה של חשמל בגלי רדיו (RF)”.  

“ומה יהיה כשיהיו עוד הרבה התקנים? מה יהיה כשיגמרו הפורטים של ה-USB במחשב כדי לחבר אותם? לא רק לצרכים של הטענה, אלא גם לסנכרון, להורדת נתונים ומשם הדברים התחילו להתחבר”.  

 

גבולות ההשראה (המגנטית) 

הומווקס החלה בכלל את הפעילות שלה בתחום הרפואי – התחום של מכשירי שמיעה, וניסיון לפתור בעיה שקיימת בשוק הזה: הסוללות נאכלות מהר, ופתרונות של טעינה בהשראה מגנטית, המבוססים על סליל שלו יש מבנה מרחבי מוגבל – פשוט לא מתאימים למכשירים הזעירים. 

” בסופו של דבר יש לך איזשהו סליל, ולא משנה כמה מאות ואלפי כריכות תעשה לו, בסופו של דבר יש חוקיות פיזיקלית שמלווה את התופעה שנקראת השראה מגנטית. יש לך גודל פיזיקלי, קוטר חיצוני, שברגע שאתה מתחיל לרדת ממנו, היעילות שהיא נמוכה גם ככה, מתחילה לרדת עוד יותר” טוען לחמן.  

“זה בסדר למשל בנקסוס, אתה רואה שכרכו את הסליל מסביב ל-NFC. הגיוני. אבל זה מתלהט בדקה. אתה נוגע בטלפון, והוא חם. ואיך תכניס את זה לזה? (עומרי מניף מולי מכשיר שמיעה זעיר) – זה לא יקרה. יבואו ויגידו, זה משקף שוק ספציפי. אבל זה לא”.  

“טלפונים עוברים עכשיו שינוי. חלק הולך לעין, חלק הולך ליד, חלק הולך לאוזן. אינטל הראו את ג’רוויס. אם מסתכלים על החזון שקורם עור וגידים בימים אלה, המובייל הבא, זה שעונים, ואוזניות ומשקפיים. ולשם הסלילים לא הולכים להיכנס. וגם אם הם יכנסו, בסופו של דבר המשולש של שימושיות, עלות נמוכה ליצרן ויעילות אנרגטית, לא יכול להתקיים. חברות שאנחנו עובדים איתן, הוציאו הרבה מאוד כסף כדי למצוא לזה פתרון. ובסופו של יום, לבקש מהמשתמש המבוגר, ‘תניח לי את זה בדיוק ככה’ – לא יקרה”. 

קערה ומצית

שני המוצרים הראשונים של הומווקס: ה”קערה” וה”מצית”

שבב לשבב 

לכן, פנו בהומווקס בעצם להמציא את הגלגל של הטעינה האלחוטית – מחדש. “אצלנו אין דבר כזה לבקש מהמשתמש לעשות משהו… זה התחיל מהתבוננות שלנו על איך משתמשים מתנהגים עם המחשוב הלביש שלהם. זה התחיל מזה שלמשל, כבדי שמיעה מוציאים את מכשיר השמיעה בלילה כשהם הולכים לישון ושמים אותו בקופסה המקורית שאיתה הוא הגיע. אמרנו שאנחנו רוצים לחקות את הפעולה הזו. אנחנו רוצים לעשות אותו דבר, ומשם גדלנו להבין שהפונקציה הזו משרתת כל התקן באשר הוא”, מספר לחמן. 

הפלטפורמה של הומווקס, המכונה “אטרנה” (ETERNA) מתחלקת לשניים: למטען, המשדר, שנקרא NEST (קן) והמקלט הזעיר, שהוא בעצם שבב, המכונה ThunderLink.  ההתקנים שמדגימים כיום את ה-NEST הם קופסת אחסון והתקן דמוי קערה, שלתוכו ניתן פשוט לזרוק התקנים, והם יתחילו להיטען, בדומה לקערת הטעינה שהצגיה אינטל בתערוכת CES  האחרונה, אבל בטכנולוגיה קצת שונה. 

וכאן, פתרו בהומווקס בעיה כאובה של יצרני החומרה, שכיום עדיין נאבקים עם בעיות הטמעה של טעינה אלחוטית. לחמן מסביר: “כל התקן היום בעולם שהוא נטען, ויש לו סוללה נטענת, יש בקרבתה מה שנקרא “שבב טעינה” או שבב ניהול זרם. מטרתם לקבל את הזרם ממקור הכוח, לרוב כבל USB, ולדאוג שהכוח מסופק לסוללה בצורה מווסתת בהתאמה לפרופיל הטעינה של הסוללה. אותו שבב ניהול זרם או Power Management IC, באנגלית, התפקיד שלו לקבל זרם מכבל USB. מה שההתקן שלנו עושה הוא “להתחפש” לכבל USB. אנחנו דוחפים לשבב זרם, ואומרים לו: תנהל אותו איך שאתה יודע”.  

"שבב הטעינה" של הומווקס

“שבב הטעינה” של הומווקס

 

פיזיקה למתקדמים 

ולגיקים שבינינו נסביר גם איך זה עובד ברמת הפיזיקה.  לחמן נתן לנו את המבוא.  

“כמו שיש צימוד בהשראה מגנטית, יש גם צימוד בגלי רדיו. החוקיות של המהוד (הרזונטור) מאוד דומה, הוא והמקלט מהדהדים באותו תדר, מה שנותן יעילות מאוד גבוהה. בגלי רדיו ההתאמה הזו לא קורית עם סלילים, אלא עם אנטנות, ולאנטנות יש גמישות מרחבית”.  

“הגוף המתכתי שהכנסנו פה באמצע, בעולם גלי הרדיו זה כלוב פאראדיי. ברגע שסגרנו אנטנות וגלים אלקטרומגנטיים בתוך כלוב מתכתי, שמהווה איזשהו מיסוך, שיגענו אותם. הם כבר לא מתנהגים כמו באוויר החופשי. כל החוקיות ה-RF המוכרת מעולם האוויר החופשי מתבטלת”.  

מכאן ממשיך אסף אלסיבוני, מנהל הטכנולוגיה של הומווקס את השיעור הפיזיקה למתקדמים: ” מה שקורה כאן, זה לא מה שקורה בעולם המוכר של גלי רדיו למקרים הקלאסיים. מה שקורה כאן, יותר מתייחס לשדה קרוב. וביתר דיוק, החלק המגיב של השדה הקרוב. כל מה שעומרי תיאר קודם הופך את זה לאפשרי”, מסביר .  

 

“ניקח את התופעה הזו ונשים אותה בכלוב מתכתי. אז ציינו את כלוב פאראדיי שמונע מגלים לצאת, אבל אנחנו מסתכלים גם על מה שמוכר RF Cavity או מהודי גלי רדיו למיניהם, רק שהשימוש אצלנו הוא שונה ואחר. אנחנו מתייחסים למערכת הזו כמערכת למיקוד האנרגיה: אנחנו נהנים מיתרון של מערכת סגורה, היתרון של הצימוד וריכוז השדות ושליטה עליהם. אנחנו יוצרים סביבה אלקטרומגנטית מבוקרת ונשלטת, שזה הכי חשוב בעצם”. 

כך אנחנו יכולים להעביר ביעילות מאוד גבוהה. אנחנו יכולים לעבוד בכל תדר, אנחנו יכולים לעבוד גם בתדרים נמוכים או גבוהים. עוד דבר מאוד חשוב לציין, הוא שהסביבה שלנו לא כפופה לאותם חוקים של עולם השדה הארוך. הגדלים של האנטנה למשל, לא כפופים לאורכי גל, מה שמאפשר לנו להגיע לגדלים אפסיים”.  

 אחרי הראיון הארוך, הגיע שלב ההדגמות. והטכנולוגיה של הומווקס באמת עובדת. אנשי החברה הדגימו לנו כיצד הם נוטלים את צמיד הפעילות של נייקי, ה-FuelBand, ומניחים אותו בתוך הקערה או בתוך קופסה סגורה דמויית מצית זיפו, שתיהן מחוברות לחשמל עם כבל USB – אבל מעבירות את החשמל להתקן באוויר. כפי שתראו בסרטון, גם כשמנסים להתחכם ולהניח את הצמיד על דופן הקערה, הוא עדיין נטען, וזה היה מרשים למדי. 

לחמן אומר שהם קרובים להודעה על שיתוף פעולה עם יצרנית מוליכים למחצה גדולה (הוא סירב כמובן לנקוב בשמה, למרות שזרקנו ניחושים לאוויר), כך שאותה יצרנית תייצר שבבי ניהול זרם עם הטכנולוגיה של הומווקס כבר בפנים. המשמעות לנו הצרכנים – זה יחיש מאוד את הכניסה של הטעינה האלחוטית בגלי רדיו לשוק.  

מנכ”ל הומווקס אגב סבור שיש מקום לכולם. השיטה שלהם, לדעתו, מתאימה יותר להתקנים קטנים ואילו בהשראה או בתהודה מגנטית יהיה מתאים יותר לטעון צרכני זרם גדולים, כמו מחשבים או מכוניות.  

לנו, המשתמשים לא כל כך אכפת מי יעשה מה, העיקר שנוכל להפסיק לחפש כל הזמן שקעים בקיר לטעינה… 

קופסת ה"מצית" שבתוכה צמיד הפעילות של נייקי - בטעינה


Discover more from החיבור

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 22 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

3 תגובותהשמיעו קולכם

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner