הכתבה בחסות אינטל
לפני קצת יותר ממאה שנה הוצתה לראשונה הלהבה של המשחקים האולימפיים המודרניים. השנה, לצד הלהבה המסורתית, נכנסת לתמונה גם הבינה המלאכותית, שמשתתפת לראשונה באולימפיאדה ונמצאת בלב הניהול של האירוע בפריז. מאחורי הקלעים, הבינה המלאכותית פועלת במערכות ה-IT ובתהליכי המדידה, ובחזית היא מסייעת לספורטאים בכפר האולימפי באמצעות צ’אטבוט. בנוסף, היא משמשת לאיתור ספורטאים מבטיחים בקרב המבקרים, בעזרת ניתוח תנועה ונתונים, משחקי פריז 2024 מציגים לראשונה שילוב משמעותי של טכנולוגיה זו באירוע המסורתי. הנה כמה דוגמאות לשימוש בבינה מלאכותית שמוסיפה נדבך חדש לרוח האולימפית השנה.
11 אלף שואלים
אינטל הציבה עבור הספורטאים המתחרים, צ’אטבוט מתקדם בשם Athlete 365, שיודע לענות על שאלות מגוונות הקשורות לתחרויות. הוא מציע גישה מהירה וקלה למידע תפעולי וחיוני באמצעות סמארטפונים ומחשבים. הוא יודע לעבד מאות עמודים בחצי שנייה, ולהציג את התשובות בממשק שיחה ידידותי. המסמכים שאותם למד, סופקו כמובן על ידי הוועד האולימפי הבינלאומי ומהווים מדיניות רשמית.
כך למשל, הודגמה היכולת של Athlete 365 לענות על שאלות כמו למשל, מתי מותר לספורטאים לצלם ולהעלות תמונות וסרטונים לרשתות חברתיות? התשובה היא שכל עוד אורך הסרטונים מוגבל לשתי דקות, והם לא פוגעים בפרטיות של אחרים, ספורטאים יכולים לשתף.
הצ’אטבוט גם מספק מידע בנושאים רגישים יותר, כמו שימוש בסמים או הטרדה. בהדגמה שנערכה לעיתונאים, הוא הדגיש את המדיניות של הוועד האולימפי נגד הטרדה והתעללות, והפנה למידע בנושא. בנוגע לשימוש בסמים, למשל, הוא ידע להזהיר כי יש לבדוק בקפידה למשל רכיבים של תרופות נגד הצטננות, שכן בתנאים מסוימים חלקן עלולות להירשם כשימוש בחומרים אסורים.
ניהול של 11 אלף איש מכל רחבי העולם המרוכזים בשטח קטן הוא אתגר לוגיסטי משמעותי, ובדיוק כאן נכנסת אינטל לתמונה עם טכנולוגיית OpenVINO . בעזרת ניתוח נתונים בזמן אמת שמתבצע על גבי שרתי Intel Xeon בשילוב OpenVINO, ספורטאים וחברי משלחות יכולים ליהנות מזמני המתנה מינימליים לשירותים השונים במתחם. הטכנולוגיה מאפשרת מדידה בזמן אמת של התפוסה והשימוש בשירותים ובמרחבים ב-22 אתרי תחרות שונים, ובכך מספקת תובנות מידיות שעוזרות לייעל את הלוגיסטיקה והפעילות בשטח. כך ניתן להתאים את דרישות כוח האדם, המזון, המשקאות ושירותי התחבורה בהתאם לתפוסה בזמן אמת, ולהפוך את הניווט והניהול בכפר האולימפי לפשוטים ויעילים ככל האפשר.
מודדים כפות רגליים
הבינה המלאכותית במשחקים האלה גם משנה את הדרך שבה נמדדות התוצאות. כך למשל, אומגה, השותפה הרשמית של האולימפיאדה למדידת זמנים, עושה במשחקי פריז 2024 לראשונה שימוש נרחב בראיית מכונה כדי לעקוב אחרי הספורטאים ולרשום מדדים. כך בכדורעף חופים, אפשר למדוד את המרחקים שכל שחקן מכסה, את המהירות של השחקנים והכדור, סגנונות משחקים, גבהי קפיצה וזריקות שונות – מחסימות ועד הטבעות.
בניגוד לשנים קודמות, הספורטאים השנה לא נדרשים יותר לענוד חיישנים במדים כדי לרשום את המידע. כל המידע הנדרש לחישוב ההישגים האולימפיים, מוקלט על ידי מצלמות בהפרדה גבוהה, המזינות מודלים של בינה מלאכותית, שאומנו במיוחד עבור כל ענף ספורטיבי. המידע מועבר גם לשדרי הספורט בזמן אמת, כדי לתת להם אפשרות לספר סיפור טוב ומדויק לצופים שלהם. דוגמא נוספת היא מענף השחייה, שבו אפשר ליצור מודל תלת ממדי של כל שחיין לפי זמן שהיה מחוץ למים ומהירות.
לעוד תכנים מעניינים עקבו אחרינו באינסטגרם או בטיקטוק
בטניס, ראיית המכונה מודדת את זמן התגובה של השחקנים להגשות, ואילו בהתעמלות קרקע המצלמות שסביב האולמות יודעות למדוד גבהים וזמן באוויר של תרגילי הרצפה. הודות לבינה המלאכותית, אפשר אפילו לזהות את הזוויות של כפות הרגליים של המתעמלות ולתת לשופטים מידע מדויק בהחלטותיהם על התרגילים.
ציידי הכישרונות החדשים
באצטדיון סטאד דה פראנס שבלב פריז, מציגה אינטל בשיתוף עם סמסונג חוויה אינטראקטיבית למבקרים המבוססת על בינה מלאכותית, שלוקחת את הצופים דרך המסע שעוברים אתלטים מקצועיים.
חוויית הבידור, שאומנה על מעבדי אינטל “גאודי”, פועלת על מעבדי Xeon עם האצת בינה מלאכותית מובנית וטכנולוגיית OpenVINO שכבר הזכרנו, מאפשרת למבקרים להשתתף בסדרה של תרגילי ספורט תוך שהיא בוחנת בעזרת ראיית מכונה את הביצועים והתנועה שלהם ולפי זה ממליצה להם לאיזה סוג של ספורט אולימפי הם מתאימים
מעבר לאספקט הבידורי של הטכנולוגיה למבקרים, יש לה השלכות לעולם הספורט. אינטל פיתחה טכנולוגיה בשיתוף עם הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) לאיתור כישרונות חדשים, באמצעות ניתוח מאפיינים פיזיים וביומטריים ייחודיים של ספורטאים צעירים. הטכנולוגיה הזו מאפשרת לאתלטים לקבל תובנות לגבי הענפים הספורטיביים שאליהם הם מתאימים באופן טבעי, וכיצד ניתן לשפר את האימונים בענפים מסוימים.
לאחרונה, אינטל יישמה את הטכנולוגיה הזו בסנגל, שם ניתחה החברה את היכולות הטבעיות של יותר מאלף צעירים מחמישה כפרים שונים. ההשלכות של טכנולוגיה זו עשויות להיות מרחיקות לכת בעתיד, כאשר היא תוכל לשמש גם את ציידי הכישרונות בזיהוי ספורטאים אולימפיים פוטנציאליים, ואולי אפילו להפוך לכלי הערכה רשמי באירועי הספורט הגדולים של המאה הבאה. עם זאת, השימוש בבינה מלאכותית ככלי להערכת כישרונות מעורר שאלות על אמינות ההערכה ועל תגובות הספורטאים שלא ייבחרו.
שרה ויקרס, מנהלת משרד המשחקים האולימפיים של אינטל, מציינת לסיכום כי “זו הזדמנות ייחודית להדגים את העוצמה של בינה מלאכותית בקנה מידה עולמי…אנחנו עומדים לראות איך AI יכול להעצים את הרוח האולימפית ולהנגיש אותה לקהל רחב יותר מאי פעם”.
Discover more from החיבור
Subscribe to get the latest posts sent to your email.