מה זה מכיל? Cola 22

cola 22

קולה 22 הוא מוצר חדש יחסית בשוק, מבית המותג “שוופס”, המתהדר ב-22 קלוריות בלבד למאה מילילטר משקה, ומכאן גם שמו. שוופס הוקמה בסוף המאה ה-18 על ידי ז’אן ג’ייקוב שוופה, שהמציא מערכת יעילה ליצירת מים מינרלים מוגזים. אז מה יש בקולה 22?

מים

הרכיב העיקרי במשקאות רבים, התרכובת הכימית הבסיסית של שני אטומי מימן ואטום חמצן שמרכיבה גם חלק ניכר מגופנו.

הידעתם? גוון הצבע הכחול של הים נובע מכך שמים סופגים בעיקר את הצבעים באורכי הגל הארוכים בספקטרום (אדום, צהוב וכולי) מאשר את הצבע הכחול.

 

סוכר

בשם כולל זה נהוג לכנות קבוצה של פחמימות אכילות, בעלות טעם מתוק ומבנה גבישי. תחת השם “סוכר” נמצאים חד-סוכרים, דו-סוכרים (כמו הסוכרוז) ועוד. סוכר מצוי באופן טבעי בפירות וירקות. את הסוכר שאנו מכירים מפיקים מקנה סוכר או מסלק סוכר, שהם צמחים שמכילים ריכוז גבוה של סוכר.

סוכר מובל באוניות צובר מיוחדות, שנקראות אוניות BIBO, ראשי תיבות של Bulk In Bags Out (צובר פנימה שקים החוצה), כאשר הסוכר מוזרם אליהן בסילון דרך צינור, מובל במיכלים מיוחדים ואטומים לנשיאת מזון,

cola 22

בקבוק Cola 22

ונארז במפעל אריזה שמובנה בקדמת האוניה ויוצא ממנה בשקים.

 

פרוקטוז

ידוע גם בשם סוכר פירות. התגלה ב-1847 על ידי מדען צרפתי, ומשמש חברות מזון ומשקאות רבות.
הפרוקטוז הוא תוצר פירוק של הסוכר המצוי, ונמצא גם בגופנו, והוא אחד מהסוכרים הנוכחים בדם, ומשמש את הגוף לייצור אנרגיה. לפני כעשור הופקו מדי שנה 240 אלף טון של פרוקטוז. אלה שווים במשקלם ל-240 טנקים מסוג “Landkreuzer  P1000″ המכונים גם “חולדה”. טנקים אלה פותחו בגרמניה הנאצית אך מעולם לא יוצרו.

 

פחמן דו חמצני

הגז חסר הצבע בעל שלושת האטומים התגלה לראשונה, כאשר המדען יאן בפטיסט ואן הלמונט במאה ה-17 שרף עץ בכלי סגור וגילה שנעלמה מסה. הוספתו למשקאות ליצירת משקה תוסס היא בעיקר ליצירת טעם ועניין לחך. הידעת? בקבוק ארוך הצוואר המשמש לאיחסון משקאות מוגזים (Codd-neck bottle) קרוי על שמו של ממציאו, חירם קוד, אשר רשם על ההמצאה פטנט.

 

חומצת מאכל E-338

מוכרת גם כ חומצה זרחתית, ומוספת למשקאות בדרך כלל בכדי להעניק טעם חמוץ.
סדרת מספרי ה-E, היא סדרה של תוספי מזון המאושרים לשימוש באירופה, בעלי מספור מ-100 ועד 1599, כאשר ספרת המאות מחלקת אותם לקבוצות לפי שימושים,  ואילו ספרת העשרות לתתי קבוצות. החומצה הזרחתית שייכת למשפחת מונעי החימצון והחומצות.

 

צבע מאכל קרמל

 נושא את סימון ה-E מספר 150. זהו צבע מאכל טבעי בגוון חום המגיע משריפת סוכר, והוא אחד הנפוצים בשימוש. הוא זה שמעניק לקולה את הגוון החום-שחור שלה.

 

ממתיק מצמח הסטיביה 

סטביול, המופק מצמח הסטיביה הדרום אמריקאי, התגלה ביפן בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת. את הצמח מגדלים בישראל ביבניאל ודלתון. דלתון, זוהה על ידי יצחק בן צבי כיישוב העתיק “בית דלתיא”, המוזכר כבר בין 100 ל-200 לספירה.

קפאין טבעי

קפאין הוא החומר הפסיכואקטיבי הפופולרי ביותר בעולם, ושצריכתו היא חוקית. הוא מצוי במזונות כמו שוקולד, גלידה, תה, קפה משקאות אנרגיה, וכמובן, משקאות קולה. הקפאין נספג במהירות דרך מערכת העיכול, והשפעתו ניכרת אפילו תוך רבע שעה. הוא עובר בקלות את מחסום הדם-מוח, ומשפיע על מערכת העצבים המרכזית. תחושת העוררות שיוצר קפאין, קשורה לעובדה שהוא מתחרה עם האדנוזין, שגורם לעייפות ונמנום ותופס את מקומו בקולטני העצבים. קפאין הוא חומר ממכר במידה מסוימת, ומי שאינו מורגל בשתיית קפה או משקאות קפאיניים אחרים שצורך אותו, עשוי לפתח תסמיני גמילה.

 

 

 


Discover more from החיבור

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות

הראל שטנשטיין

בעברו כתב הסלולר של מעריב, נענע10 וחורים ברשת ושימש ככתב פרילנסר של אתר EETimes האמריקאי. כיום מייעץ שטנשטיין לחברות הזנק ומפתחים בנושאי אסטרטגיה, שיווק ופיתוח אפליקציות לטלפונים חכמים ומחשבי לוח.

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner