רק לאחרונה השיקה מוטורולה-לנובו את המוטו Z, הטלפון המודולרי החדש שלה. לדגם ה-Z יהיה גם דגם אח, מוטו Z פורס, עם מסך בלתי שביר. אבל את המסך הבלתי שביר הציגה מוטורולה לראשונה במוטו X פורס, אותו השיקה כאן בחודשים האחרונים ושקיבלנו לבדיקה.
לאורו של המוטו Z, סדרת המוטו X, שהייתה עד כה סדרת הדגל של מוטורולה, נשארה קצת בצל. אבל במוטורולה מבטיחים שזו תישאר הסדרה המובילה שלהם. כך או כך, בסדרת המוטו X יש כמה “בנים”: ה-Play הפשוט יותר (שסקרנו כאן), ה-Style האליטיסטי והפורס, שהוא דומה ל-Style, אבל קשוח ומוקשח.
קשוח, בליסטי ומעוצב
המוטו X פורס מוכיח שאפשר להיות קשוחים, מבלי להיות גסים. המוטו X הוא טלפון דק יחסית (לא הכי דק בשוק אבל דק), ובהחלט עונה לתואר אלגנטי. בחו”ל ניתן להזמין אותו במגוון עיצובים וצבעים, אבל בישראל הוא נמכר בעיצוב אחד: הגב שלו, הבלתי פריק, הבנוי עם צלעות אחיזה לאורכו מצופה באופן מקורי למדי, בניילון בליסטי. אותו החומר המשמש ליצירת תרמילי גב. הניילון הבליסטי מעט מחוספס, אבל בסך הכל נעים למגע ומעניק אחיזה טובה, לצד מראה לא שגרתי. עוד בגב הטלפון, במסגרת האליפטית המזוהה כבר עם מוטורולה, נמצא את עדשת המצלמה, מתחתיה מבזק דו גווני עם עדשה עגולה, ובקצה השקע העגול המיועד להנחת האצבע המורה בעת שיחה, שעליו מוטבעת ה-M המפורסמת של מוטורולה.
השדרה של המכשיר, באפור, עשויה מאלומיניום ותיכף נדון בעניין בהרחבה. המגש המשותף לכרטיס הננו-SIM וכרטיס המיקרו-SD, נמצא בראש המכשיר, לצד שקע האוזניות. אנקדוטה: המוטו פורס רגיש לסימים שנגזרו ביד, ולכן עדיף שתזמינו מהספקית שלכם ננו-SIM מקורי, מניסיון.
בצלע הימנית נמצא את כפתור הווליום, ומעליו את כפתור ההפעלה, שלטעמנו ממוקם מעט גבוה מדי. מה שכן, כפתור ההפעלה מחוספס, כך שקל למצוא אותו במישוש. בתחתית המוטו X פורס, נמצא את שקע הטעינה, מסוג מיקרו USB רגיל. בעניין זה נציין שבאופן כללי, מוטורולה לא נוהים אחרי אפנות. לטלפונים שלהם אין קוראי טביעת אצבע, והם לא ממהרים לצייד אותם בשקע USB בתקן C החדש כמו הרבה יצרניות אחרות. זו גישה סולידית, אבל כזו שמשאירה את הטלפונים מבית מוטורולה מעט מאחור.
בחזית הטלפון נמצא המסך הבלתי שביר, מצלמה קדמית רחבת זווית ברזולוציה של 5 מגהפיקסל, שמצוידת גם במבזק LED קדמי משלה, תוספת שימושית לסביבות חשוכות. חבל רק שאי אפשר להדליק אותה עצמאית, אלא רק בצילום. מלבדם, יש גם את האפרכסת, ובתחתית שתי שבכות – אחת לרמקול, אחת למיקרופון הנוסף. אגב, גם בגב המכשיר יש עוד מיקרופונים שמסתתרים מתחת לניילון הבליסטי, כנראה למטרות ביטול רעשים.
ואי אפשר לדבר על המבנה של המוטו X פורס, מבלי לדון בכיצד נבנה המסך הבלתי שביר שלו. הסוד הוא בכמה שכבות: הבסיס, לב המכשיר הוא לוח אלומיניום מוקשח, מעליו שכבת התצוגה, מצע ה-AMOLED, מעליה שכבה כפולה של חיישני מגע (מה שמכונה בעגה המקצועית דיגיטייזר), מעליהן כיסוי פנימי, ומעליו עוד שכבה של הכיסוי החיצוני. סך הכל חמש שכבות, שביחד יוצרות מסך שהוא למעשה בלתי שביר.
עכשיו הקורא הספקן יגחך ויאמר לעצמו “יאללה, יאללה, כמה מוטורולה שילמו לכם?”. אז קודם כל, מוטורולה לא שילמו לנו. והאם ניסינו לשבור את המסך? כן, בהחלט.
ביחידת הסקירה ניכר שהיא כבר עברה התעללות אצל הסוקר הקודם, שככל הנראה ניסה לדפוק מסמרים עם הטלפון: חבורות קטנות בפלסטיק בפינות ונקודה אחת במסך שבה ניכר נזק לשכבת ה-AMOLED מראש המסמר, אבל בזה זה הסתכם.
מלבד זאת, אנחנו התעללנו בו בעצמנו: המכשיר הוטח ברצפה שוב ושוב, ועבר אצלנו טירונות: כל בוקר אמרנו לו בוקר טוב, ובום! הטחנו אותו בכוח רצפה, לסך של יותר מעשר הטחות מכוונות ברצפה, לרבות משטחים מחוספסים כמו אספלט ובטון, הטחות שהן עם יותר עוצמה וכוונה מאשר הנפילה האקראית או המקרית של בעל טלפון שלומיאל. התוצאה? מלבד חבורות קטנות ושריטות בגוף – כלום. המסך יצא בלי פגע. ולהזכירכם, לא מדובר בטלפון חדש מהקופסה, אלא מכשיר שכבר ספג התעללויות נוספות אצל סוקר קודם. מרשים מאוד. מוטורולה גם עומדים מאחורי הטכנולוגיה שלהם, ומבטיחים אחריות לשכבה הפנימית מפני שברים לארבע שנים. כמובן, השכבה העליונה עדיין עלולה לקבל שריטות קטנות, שאינן מכוסות באחריות.
ואנחנו עוד היינו עדינים איתו. עמיתינו ברחבי העולם התעללו במסך בצורות שונות ומשונות, הפילו, דרסו ומעכו אותו, והמוטו X פורס פשוט גיחך להם בפנים. ב-CNET הצטרכו בסוף כלי עבודה כבדים כדי לפגוע במסך (ועל הדרך העלו את הטלפון באש כי הם חוררו גם את הסוללה…). בסרטון אחר, הוא הופל מגובה של 300 מטר באוויר בנפילה חופשית למגרש חניה. זה הצליח לסדוק את המסך, אבל הטלפון עדיין היה פעיל ושמיש. שורה תחתונה: בשימוש יומיומי וסביר, כולל נפילה אקראית, אכן הוא ראוי לתואר בלתי שביר. בנוסף, הוא גם עמיד במים ואבק, שזה נחמד.
סרטים בצבע
וכעת שסיימנו לדוש תרתי משמע במבנה המסך – איך איכות הצפייה שלו? כמות השכבות יוצרת אמנם המעט האפלה, אבל לא היו לנו תלונות – לא על החדות, לא על עושר הצבעים ולא על עצמת ההארה במצב בהירות מקסימלי. כמובן, זו לא החדות של מסכי LCD, אבל היא יותר ממספקת. הצבעים טובים ועשירים. בשמש אבל תצטרכו להעלות את הבהירות למקסימום כדי לשמר קריאות.
המסך עצמו הוא מסך 5.4 אינץ’, ברזולוציה של 2560 על 1440 פיקסלים, כלומר 2k, בצפיפות טובה של 540 פיקסלים לאינץ’. סרטים נראים עליו טוב מאוד. ניסינו גם את הקדימון של מלחמת הכוכבים וגם את קדימון הבדיקה הקבוע שלנו של מקס הזועם, ושניהם נראים נפלא על המסך: מהשחורים של משחתת הכוכבים ההרוסה, ועד ענני הלהבות באדום וצהוב עזים בסצינות המרדף של מקס. החוויה הסינמטית בסך הכל די טובה, והרמקול הבודד בחזית מפתיע, על אף שהוא לא סטראופוני. היה נחמד אם היה במכשיר הזה רמקולים סטראופוניים, אבל גם הבודד עושה עבודה טובה עם מנעד ותהודה טובה מאוד, אפילו הבסים, שהם נקודת תורפה לרוב בטלפונים, לא רעים. האם זה טלפון לצפייה מזדמנת בסרטים? בהחלט כן.
ומה לאנשים שיוצרים סרטים ותמונות ולא רק צופים בהן? גם כאן, למוטו X פורס יש מה להציע. שתי המצלמות, הקדמית והאחורית עושות עבודה טובה, ובמקרה של הקדמית היא מציעה זווית רחבה וחיישן עם פיקסלים גדולים, בדומה למצלמות קדמיות בכל טלפוני הדגל הנוכחיים. אבל המצלמה האחורית היא תענוג של ממש: מדובר במצלמת 21 מגהפיקסל, עם מפתח צמצם של 2.0 ופיקסלים מוגדלים גם כאן. איכות התמונות שלה טובה מאוד בכל מצב נתון, ובעיקר הופתענו מהאיכות המצוינת של תמונות הלילה (בדוגמא – צילום דרך שמשה של בייג’ינג בלילה).
המצלמה הצליחה ללכוד בצורה די טבעית סצינה שהייתה מוארת בפנסי רחוב בלבד ובאופן די מרשים. גם אפליקציית המצלמה המובנית של מוטורולה שנראית קצת פשטנית בהתחלה, טומנת בחובה ממשק גלגלת מאוד מוצלח, ואפשרויות רבות, מה-HDR, דרך פנורמה קלה לתפעול, ועד גימיק חמוד של הפעלת המצלמה באמצעות סיבוב של פרק היד. גם צלמי וידאו לא יתאכזבו: המצלמה כוללת צילום איטי אמנם רק ב-720 קווים (HD), אבל צילום וידאו רגיל גם ב-4K בשלושים פריימים לשניה.
בכלל, ממשק המוטו ראוי לציון. מוטורולה, משנותיה תחת גוגל, נצמדת לממשק פשוט, מינימליסטי, שלא מוסיף הרבה על אנדרואיד 6, אבל מה שהוא כן מוסיף, זה באפליקציות אלגנטיות ושימושיות, כמו ה-connect או ה-moto body לניהול של מידע בריאותי כמו צעדים ודופק. עוד יצויין הממשק הקולי שמאפשר תפעול בלי ידיים ועם פקודות קוליות בלבד, רק שלצערנו, התכונה החביבה והמהוקצעת הזו זמינה רק בשפה האנגלית, ולא ברור מתי היא תיושם בעברית אם בכלל, על אף שמסכי החיווי של היישום דווקא מעוברתים. הדבר היחיד והעיקרי שלא עובד, זה זיהוי הפקודות הקוליות בעברית. נקווה שהן יגיעו לפה מהר.
מנוע טורבו
מתחת למסך הבלתי שביר, תמצאו את ערכת השבבים סנאפדרגון 810 של קוואלקום, שכוללת מעבד עם שמונה ליבות, בתצורה של ארבע ליבות במהירות 1.5 גיגההרץ, וארבע ליבות במהירות של שני גיגההרץ, שמשודכות לשלושה גיגהבייט של זיכרון.
מה זה אומר בסעיף הביצועים? במבחן 3DMark החביב עלינו, הוציא המוטו X פורס ציון של כמעט 25 אלף נקודות (24,978 למתקטננים), מה שמעמיד אותו בכבוד גם מול מכשירי דגל יותר חדשים ממנו כמו הסמסונג גלקסי אס7 (28,341 נקודות). הוא קצת יותר חלש מהטלפונים שמבוססים על הסנאפדרגון 820, אבל יש בו די והותר כוח גם למשימות תובעניות.
מה שכן, הוא סובל מהבעיה הקלאסית של ה-810 – התחממות. בשעת פעולה מאומצת, הטמפרטורה של המוטו X פורס מטפסת מעלה, ויכולה להגיע גם ל-45 או 47 מעלות במדידה פנימית. כמובן, הטמפרטורה המורגשת ביד היא נמוכה מכך, אבל ההתחממות מורגשת.
בניגוד לגישה שלהם עם טכנולוגיות אחרות, בכל מה שנוגע לטכנולוגיות טעינה, מוטורולה נמצאים בחזית. המוטו X פורס תומך בכל טכנולוגיית טעינה מודרנית, לרבות שני התקנים המוכרים של טעינה אלחוטית: צ’י (Qi), ו-A4WP (כיום נקראת AirFuel Alliance) גם יחד, לצד טכנולוגיית הטעינה המהירה של קוואלקום, ה-Quick Charge 2.0. מה זה אומר? שתוכלו לטעון את הטלפון הזה ממש מהר: אנחנו מדברים על בערך שני אחוז בדקה. בחצי שעה של טעינה הצלחנו להגיע מ-20 אחוז ל-80 אחוז, כלומר, מסוללה כמעט ריקה לסוללה כמעט מלאה. מרשים מאוד. כמובן, אפשר גם לטעון אותו עם מטענים רגילים.
יחד עם מטען הטעינה המהירה התואם (מוטורולה קוראים לזה TurboCharge) שמצורף בערכה, זה אומר שבעצם הטלפון שלכם לא יכבה אף פעם. כשהקפדנו לרסן אפליקציות שתייניות זרם כמו פייסבוק, הצלחנו להגיע בקלילות גם ליומיים פעולה לפני שהסוללה התרוקנה. אבל גם בשימוש כבד יותר, כולל וידאו והזרמתו, שימוש כנקודה חמה ועוד, המוטו X פורס צולח יום שלם בלי הרבה מאמץ. מה שכן, כדי להגיע לניצול מלא שלה ול”בגרות”, הסוללה שלו של 3,760 מיליאמפר/שעה, צריכה קצת יותר מחזורי טעינה-פריקה מהמקובל (שבועיים שלושה של שימוש). בשורה התחתונה, זה אחד מהטלפונים עם חיי הסוללה המשובחים ביותר שנתקלנו בהם. שילוב טכנולוגיות הטעינה והמטען המהיר שמגיע כחלק מהערכה – גם הם תורמים את שלהם.
מכשיר עבודה לבעלי אצבעות חמאה
בשורה התחתונה, המוטו X פורס הוא סמארטפון שבא לעבוד. נכון, אין בו הרבה רוח צלצולים וגימיקים, אבל בדברים שחשובים לרובנו הוא נותן תמורה יותר מטובה למחיר (שמיד נדון בו בהרחבה): מסך מוצלח, מצלמה משובחת, ביצועים הגונים, וחיי סוללה מעולים. ולכל זה תוסיפו עמידות יוצאת דופן, שלא מגיעה על חשבון עיצוב, ותקבלו מכשיר עבודה סולידי והגון, שגם בעלי אצבעות חלקלקות לא יחששו להחזיק או רחמנא ליצלן, להפיל, ושלא צריך לכסות בכיסויי מגן כעורים (מדבקת מסך דווקא כן מומלצת למניעת השריטות הקלות).
ולסוגיית המחיר. כשהטלפון הושק בישראל, הוא הושק במחיר שבעינינו, ובעיני עמיתינו, היה לא פחות משערורייתי – 4,500 שקלים עבור טלפון שנמכר בחו”ל ב-500 פאונד (כולל עיצוב אישי שלא קיים בישראל), נראה כמו הגזמה פראית. מאז ועד כתיבת הסקירה הזו, הספיק המחיר של המוטו X פורס לרדת לקצת פחות מ-4000 שקלים, שזה עדיין תמחור קצת גבוה, אבל כבר לא חורג ממתחם הסבירות, בהתחשב בעובדה שמדובר בטלפון בלתי שביר בעליל, ושחיי המוצר שלו אצל הצרכן (אם אתם לא מהטיפוסים שמחליפים טלפונים כל יומיים), יהיו ארוכים יותר בזכות זאת.
מחלקים ציונים
[mks_progressbar name=”9.0″ level=”עיצוב” value=”90″ height=”20″ color=”#03e200″ style=”squared”]
[mks_progressbar name=”8.0″ level=”ביצועים” value=”80″ height=”20″ color=”#eeee22″ style=”squared”]
[mks_progressbar name=”9.0″ level=”תצוגה” value=”90″ height=”20″ color=”#03e200″ style=”squared”]
[mks_progressbar name=”9.5″ level=”מצלמה” value=”95″ height=”20″ color=”#03e200″ style=”squared”]
[mks_progressbar name=”9.0″ level=”רמקול” value=”90″ height=”20″ color=”#03e200″ style=”squared”]
[mks_progressbar name=”9.5″ level=”חיי סוללה” value=”95″ height=”20″ color=”#03e200″ style=”squared”]
ציון סופי: 9.0
התחברנו:
מסך בלתי שביר
מצלמה איכותית
ביצועי סוללה יוצאי דופן (חיים וטעינה)
לא התחברנו:
התחממות מורגשת
הגנת נעילה משורה שניה (אין קורא טביעות אצבע)
חותכים עניין:
המקבילה הסלולרית של נעלי בלנדסטון.
[…] עוד בנושא: מוטו X פורס על שולחן הניתוחים – ביקורת מקיפה […]