אוזניות ספורט הפכו בשנים האחרונות לתת קטגוריה בפני עצמן, ואלה האלחוטיות תופסות משקל גדל והולך בשוק האוזניות בכללותו. בפלנטרוניקס ניסו ליצור אוזניות אלחוטיות קלות משקל בעלות סאונד איכותי, שמתקפלות בקלות ונכנסות לכל כיס, בתצורה של אוזניות פתוחות כך שהספורטאי או הספורטאית יוכלו לשמוע מכונית מתקרבת או כלב שרודף אחריהם. לקחנו את ה-Backbeat FIT לניתוח מעמיק.
תזוזה חופש-פיט
בניגוד לרוב אוזניות ה-In Ear, שנכנסות לאוזן וחוסמות את כל תעלת השמע (אוזניות סגורות) אוזניות אלו, בדומה לדגם של בוז (שנסקור כאן בקרוב) עומדות בתוך תעלת השמע, אבל לא חוסמות רעשים חיצוניים או את תפיסת המרחב השמיעתי. האוזניות מוחזקות באוזן ע״י לולאה שנדחפת לתוך הקימור הפנימי של האפרכסת, וע״י קשת שנכרכת מעל האוזן – בניגוד לבוס שהפטנט שלהם הוא היאחזות אנטומית בפנים האוזן.
ה-FIT אכן יושבות טוב באוזן, ולא נוטות ליפול אפילו בזמן פעילות אינטנסיבית בחדר כושר או ריצה מהירה וקופצנית. הנוכחות של האוזניות מתחילה להיות מורגשת כאחרי שעה של פעילות על ידי תחושת אי נוחות קלה עד תחושת כאב מינורי, אך צריך לזכור שבניגוד לבוס, שלא מייצרות אי נוחות גם בזמנים ארוכים בהרבה, הפלנטרוניקס מחזיקות גם את המשקל של הסוללה והמנגנון האלקטרוני המוקטן, שמוסיף למשקל שמוחזק על ידי האוזן (24 גרם).
לאוזן האישית שלי האוזניות התאימו והיו די נוחות בשימוש סביר, אך ייתכן שלמשתמשים בעלי אוזניים גדולות, יהיה מעט פחות נוח. יתרון משמעותי לפלנטרוניקס מול המתחרים, הוא שבאוזניות פתוחות לא שומעים בכל צעד את תזוזת האוזניה בחלל האוזן. ברם, חיסרון בתיכנון ה-FIT הוא התזוזה החופשית של הרצועה שמחברת בין שתי האוזניות מאחורי הראש והעורף.
אצל אנשים בעלי היקף ראש קטן, היא יכול לנוע בחופשיות במקום לשבת במנוחה על העורף ותיעצר בשיער. בעזרת כיוונון מנח האוזניות, הצלחתי לכוון את זווית הרצועה כך שתיתפס בשער הקצר שלי למרות שהיקף הראש שלי קטן יחסית.
בעיות שליטה
אספקט נוסף שכדאי לקחת בחשבון הוא שבגלל שאוזניות פתוחות לא חוסמות את רעשי הסביבה, אל תבנו על שמיעה מהנה באוטובוס רועש. יתר על כן, שמיעה באוזניות פתוחות במקום רועש גורמת לנו אינסטינקטיבית להגביר את עצמת הקול על מנת להתגבר על רעשי הסביבה. בשימוש ממושך זה כמובן יכול להזיק לשמיעה. בנוסף, המוזיקה שלכם תזלוג לסביבה, כך שכולם בקרבתכם יהיו מודעים לטעם המוזיקלי שלכם…
יקח לכם קצת זמן להתרגל לשליטה ב-FIT: ניתוק שיחה וחיוג מחדש הם סטנדרטיים, אך הבחירה של פלנטרוניקס בכפתור אחד להגברה והחלשה של ווליום (לחיצה קצרה – הווליום מוגבר, לחיצה ארוכה הוא נחלש עד שעוזבים) והשימוש בכפתורים קטנים מעל גדולים מהם מעט מקשה על האינטואיטיביות, אולם אחרי פעם אחת שלקחתי את האוזניות לריצה והבנתי איך שולטים בהן – שלטתי בפיט היטב ובקלות יחסית.
צליל כייפי
צריך להקדים ולומר, שקשה עד בלתי אפשרי למצוא אוזניות כפתור פתוחות עם מוזיקה איכותית. אוזניות Over Ear ו-On Ear, לרוב, יספקו איכות צליל טובה מזו של אוזניות הכפתור או אלה שנתחבות בתוך תעלת השמע, פשוט בגלל ענייני תכנון והנדסה. כמו כן, אי אפשר להשיג איכות קול טובה מאוד בפרוטוקול בלוטות’ סטריאו רגיל (ולא מתקדם כמו apt-x), והפלנטרוניקס אינן תומכות בפרוטוקול מיוחד.
אך העובדה שהן פתוחות ולכן גם ככה לא שומעים כל צליל בצורה מדוייקת, מחפה על ההרגשה שהבלוטות’ ״תוקע״ את הסאונד (כמו שהרגשתי באוזניות בלוטות’ סגורות שהיה להן פוטנציאל איכותי, כמו ג׳ייבירד איקס, בהן היה ניתן לשמוע בצורה ברורה שיש ירידת איכות בשל השימוש באלחוט). התחושה הכללית היא של סאונד כייפי, נייטרלי (אוהבי הבס – יש מספיק בס לטעמי חובב הנייטרליות, אבל לא כמו לבוס, שיש להם נטייה מובהקת לכיוון באסי). הייתי אומר שאיכות הסאונד והדיוק פחותה מהבוז שהוא מוביל הקטגוריה, אך הצליל טבעי, כייפי, צמוד ומפורט יחסית לקטגוריה.
הבאסים, כאמור לעיל, נייטרליים, נוחים וקצת אנמיים לעומת המתחרים, אם כי שימוש באקולייזר מפצה על כך, פלנטרוניקס השקיעו את מירב המאמצים בטווחי הביניים ואכן, קולות אנושיים וצלילים בטווחים האלה נשמעו אמינים ומדוייקים. הטרבל, הטווח הגבוה גם נשמע אני ולא מדוייק או מפורט, אבל אנחנו נוטים לבטל זאת כשמדובר באוזניות פתוחות – ולהתאים ציפיות.
חוויית הצליל הכוללת די טובה. היא לא מתחרה בקטגוריות עליונות יותר, כך שאם ארצה לשמוע מוזיקה בחדר השקט שלי וודאי שלא אשתמש באלו אלא באוזניות אחרות. אבל בשימוש בזמן הליכה, ריצה או פעילות כלשהי, היתרונות של אלו יגרמו לי לשים דווקא אותן על האוזן.
משקיעים בבינוניים
אפילו כשהייתי צריך לצפות בסרט והתחשק לי מעט תזוזה תוך כדי, האוזניות האלו שירתו את הצורך, לא בלי להפסיד מעט פירוט וחוויה, גם אם עבדכם הנאמן מורגל באוזניות נהדרות מהטווח העליון של השוק. כאן מתברר שהבחירה של פלנטרוניקס להשקיע בצלילים של טווחי הביניים התבררה כיעילה – הדיאלוגים היו ברורים גם אם מוזיקת הרקע והפיצוצים נשמעו פחות טוב מזוג הרמקולים הביתיים שבהם אני בדרך כלל משתמש לסרטים.
באופן מפתיע, בשבוע בו קיבלתי את האוזניות, אוזניית הבלוטות’ הבודדת שלי (גם היא מבית פלנטרוניקס, יש לומר), יצאה לחופשה. אומנם היא שוקלת פחות (9 גרם לעומת 24 של הפיט) אולם שמיעת בן שיחי בשתי האוזניים, בשילוב עם הבחירה של פלנטרוניקס להשקיע בתדרי הקול האנושי, וגם הנוחות לעבור למוזיקה בסיום השיחה היטתה את הכף לטובת ה-FIT.
בן-שיחי שמע אותי היטב, אך ב-FIT לא כלולות טכנולוגיות מיקרופון וסינון רעשיי רקע מתקדמות שיכלו לסנן עבור בן שיחי את רעשיי המכוניות ברחוב או אנשים שמדברים סביבי, בניגוד לטכנולוגיות כאלו שמוטמעות באוזניה הייעודית. שתי האוזניות סובלות ממיקרופון רגיש לרוח (כלומר מי שיסבול מכך הוא חברכם לשיחה) אולם באופן כללי התרשמתי שאיכות המיקרופון היא טובה למדאי כמו שפלנטרוניקס יודעים לספק בשאר אוזניות הבלוטות’ שלהם.
השורה התחתונה
למי המוצר מיועד? למי שמעוניין לעשות ספורט בסביבה פתוחה, שמצריכה תשומת לב לרעשי הרקע, למי שמחפש זוג אוזניות בלוטות’ סטראופוניות לשיחות או שסתם מעוניין לרכוש אוזנייה אלחוטית פתוחה באיכות טובה לקטגוריה. למי הפיט לא מתאימות? לכל מי שהקטגוריה לא מיועדת עבורו, כלומר מי שמעוניין בשמיעה ביתית באיכות גבוהה, למי שרוצה אוזניות סגורות (שבדרך כלל יספקו איכות שמע טובה יותר ותמיד יתנו בידוד טוב יותר מהסביבה).
אני דיי התרשמתי מהמוצר כמוצר איכותי, שמאפשר כמה שימושים שונים וחוסך סחיבה של אוזניות ואוזניית בלוטות’ נפרדת, ומתפקד היטב במשימה שלשמה הוא נוצר. אני מקווה שבמוצר הבא בסידרה פלנטרוניקס יפתרו את הנושאים הבעייתיים בתכנון מעט שעלו כאן, אבל בסך הכל, למי שמחפש אוזניות ספורט אלחוטיות – ה-Backbeat FIT מומלצות בהחלט.
[…] מתחרים שהכניסו את כל השליטה בווליום לכפתור אחד (לדוגמא פלנטרוניקס BackBeat Fit שסקרנו כאן). הכפתור המרכזי שולט, כמצופה, על הדלקה, […]