מלאי הטלפונים בחנות בקצה הרחוק של ניו יורק אזל בערך בשעה שלוש אחה”צ. נראה שכל מי שרצתה להניח כפותיה על אייפון 10, הטכנולוגיה המהפכנית החדשה מבית אפל, יכולה הייתה לעשות זאת בקלות יחסית. העובד שסיפר לי על כך התפלא מעט ובחר ליחס את ההיענות הנמוכה לתיאוריות קונספירציה על שמועות לגבי תקלה בקווי האספקה כמו גם כמות גדולה מהצפוי של טלפונים שהגיעו למלאי. ה-אייפון 10, עם כל ההייפ סביבו, כנראה לא ייזכר כהשקת המוצר הכי מוצלחת של אפל.
עוד בטרם ההשקה של ה-אייפון 10 התקשתי להבין מה ההתלהבות. לפי תמונות היח״צ נראה שסמסונג הצליחו יותר ביצירת חוויה מוטמעת של מסך ללא מסגרת. בעבר הייתי משתמש נלהב של האייפון ומערכת ההפעלה שלו, ואני עדיין משתמש כיום באייפון, בעיקר בגלל המערכת האקולוגית ושירות המסרים. ברם, כיום, נוחות השימוש כבר לא עולה בעיניי על זו של טלפוני האנדרואיד הטובים, כדוגמת ה OnePlus או הטלפונים של סמסונג, וכך גם הדין ב-אייפון 10. הכל עדיין חלקלק, אבל השינוי במסך ובממשק, פחות אינטואטיבי מבעבר:
המחוות המחליפות את מקש הבית אינן אינטואיטיביות. את הגרירה מלמטה שמחליפה לחיצה אחת, ידעתי לבצע רק כי ראיתי סרטון, וגם זו לא ממש צלחה באחת האפליקציות. כדי להגיע למרכז הבקרה יש לגרור את האצבע מהפינה הימנית העליונה. גם זה לא אינטואיטיבי ונאלצתי לחפש את ההוראות כדי להגיע למסך הזה, שבטלפון שלי אני משתמש בו מספר רב של פעמים ביום בכלל בלי לחשוב. גם כדי להגיע למסך החלפת וכיבוי היישומים הפועלים הייתי צריך לבקש עזרה. הדרך לעשות זאת היא לגרור מלמטה למעלה ולהשאיר את האצבע על המסך בסיום הגרירה. באופן לא מפתיע אך מאכזב, עדיין אין אופציה לסגור את כל היישומים בבת אחת.
התחושה שמתקבלת מהמסך היא בהחלט של שטח פנים גדול יותר מבעבר, אבל לא חסר גבולות. הטלפון כמעט זהה בגודלו לדגמי אייפון הקודמים 6, 7 וגם ה-8 שהושק ביחד עם ה-אייפון 10, ודומה גם בעובי ובשוליים המעוגלים. הטלפון בתחושה שלו ביד, מאוד דומה לאייפון 7 הפרטי שלי. שני טרפזי המסך המקיפים את הרמקול, החיישנים והמצלמה שבחלקו העליון של הטלפון נראים חסרי שימוש, וברוב היישומים שבדקתי הם משמשים כמרחיבי אווירה בצבע הכללי של היישום אבל אין בהם מידע נוסף – מלבד חיווי של מצב הסוללה או הרשת.
פרט ידוע מראש עוד מהאייפון 7 ועדיין מטופש הוא ההיאחזות בשקע הלייטנינג אחרי הוויתור על שקע האוזניות. במקום לנצל את המהומה ולעבור לשקע סטנדרטי שאינו מצריך רישוי נפרד ויקר לכל התקן ואביזר וכבר נמצא במחשבי אפל החדשים קרי USB-C – אפל בחרו להשאר עם התקן המגביל יותר, אך הקנייני. התחזיות של אפל להכנסות לרבעון הבא אופטימיות במיוחד, והם יודעים למה.
לא חשתי צורך לשתף את העובד בחנות בתחושתי שה-אייפון 10 פשוט פחות מעניין ופורץ דרך מקודמיו, ויחד עם זאת, יקר הרבה יותר אפילו מהאייפון הראשון או החמישי שבאמת שינו את הרגלי הצריכה האלקטרוניים של עשרות מיליוני אנשים בעולם. גם ההפרש במחיר נותר גבוה, אפילו אחרי שמתאימים אותו לשינויי האינפלציה היחסיים לאורך השנים. האם הוא מצדיק תו מחיר של יותר מ-5,000 שקלים? אנחנו לגמרי לא בטוחים.