בשנים האחרונות עולה קרנם של חומרי ניקוי ידידותיים לסביבה, ורבים חוזרים להיזכר בסגולות הניקוי של חומרים כמו סודה לשתייה וחומץ. אבל יש עוד חומר אקולוגי יחסית, שמיוחסות לו תכונות מחטאות והוא ידידותי לסביבה, למעשה הוא מוזכר פעמים רבות דווקא בהקשר של הנזק שאנחנו בני האדם עושים לסביבה: אוזון. בצורתו הגזית, אוזון או O3 (שלושה אטומי חמצן קשורים), אוזון הוא גז רעיל לבני אדם, אולם בהיותו מצוי בשכבות העליונות של האטמוספירה, הוא לא מסכן אותנו ומגן עלינו מפני קרינת השמש. אוזון מוזכר בעיקר בהקשרים של החור שהאנושות חוררה בשכבת המגן הזו, ומה שקרוי אפקט החממה ושינוי האקלים. יחד עם זאת, אוזון בתוך תמיסת מים, מהווה חומר חיטוי, וזה בדיוק מה שעושה קלין ביט.
קלין ביט (myCleanBit) הוא פיתוח ישראלי, והוא למעשה גירסה מוקטנת של מכשירי חיטוי גדולים בעזרת תרסיס אוזון, שמשמשים בעיקר בהליכים רפואיים וחיטוי אתרים כמו מעבדות קורונה ואמבולנסים. המכשיר הביתי, לוקח מים רגילים, ובתהליך אלקטרוליטי, הופך אותם לתמיסת מי אוזון (הוא משחרר את אטום החמצן שנמצא במים, והופך את ה-H2O המוכרים לנו ל-תמיסת מי אוזון).
קלין ביט משווק תמיד באגרסיביות לקראת חג הניקיונות, והטענה של החברה היא שתרסיס מי האוזון מהווה תחליף אקולוגי ובטוח לחומרים אחרים המשמשים לחיטוי כמו אקונומיקה ואחרים. האם הוא באמת מחטא? החלטנו לבדוק בניסוי מדעי קטן משלנו, שהיו לו תוצאות לא צפויות.
מכשיר ה-קלין ביט
מכשיר הקלין ביט הוא חפיץ לכל דבר: בניגוד לבקבוקים רגילים של חומרי ניקוי, הוא עשוי מפלסטיק קשיח, גובהו בערך של בקבוק תרסיס חומר ניקוי וקצת יותר – הוא בצבע לבן עם פס אפור שעובר לאורך כל הגוף. בראש המכשיר יש נורת חיווי גדולה שמאירה בכחול בשעת השימוש. מתחתיה מצויה פיית ההתזה, ומתחתיה הדק ההפעלה. לחיצה עליו מוציאה תרסיס של תמיסת אוזון. בתחתית החלק העליון, יש שקע טעינה USB-C.
החלק העליון של המכשיר מתפרק בסיבוב קל מחלקו התחתון, שהוא המיכל שבו ממלאים מים קרים, ומי ברז או מים מינרלים בלבד – בלי חומרי ניקוי נוספים, סבון או מים מזוקקים. לטענת החברה, מים מזוקקים לא יפעלו היטב כאמצעי חיטוי.
השימוש הוא מאוד פשוט: לאחר מילוי מים במיכל, מבריגים בחצי סיבוב נעילה את ראש המכשיר בחזרה, ולחיצה על הכפתור תשאב מים שיעברו את הליך הפירוק האלקטרוליטי שהופך אותם לתמיסת אוזון שתיפלט בלחץ מפתח ההתזה. פשוט. קלין ביט ממליצים לרוקן את המים בסיום כל שימוש. ולגבי חיי סוללה לא צריך לדאוג: טעינה אחת של המכשיר מספיקה לחודשים של שימוש יומיומי.
הניסוי שלנו עם קלין ביט
הניסוי שתכננו הוא פשוט: החלטנו לבדוק את ההשפעה של תמיסת האוזון על מצעי חיידקים משני סוגים: אחד, חיידקים, עובשים ופטריות שלכדנו מהאוויר החופשי, והשני – חיידקי אי קולי צואתי שהוזרעו במעבדה עבורנו.
לקחנו שתי צלחות פטרי עם מצע אגר, והשארנו אותן חשופות לאוויר במשך כ-20 דקות, לאחר מכן אטמנו אותן, ונתנו לחיידקים ולפטריות לפרוח ולשגשג בסביבה חמימה במשך כמה ימים. חיידקי האי קולי בצלחת נפרדת גודלו באופן דומה.
בניסוי עצמו, לקחנו מים מזוקקים כקבוצת הביקורת שלנו, וניסינו לטפטף בעזרת פפטה משתי מבחנות (אחת עם מים מזוקקים, אחת עם תמיסת מי אוזון מהמכשיר) על מושבות החיידקים ולנסות לראות בעין בלתי מזוינת האם ניכרת בהן פגיעה, כלומר האם תמיסת האוזון אכן מחסלת אותן.
בהתחלה לא קיבלנו תוצאות משביעות רצון, גם אחרי דקה שבה תמיסת האוזון כבר אמורה להשפיע. ברם, לפי הוראות השימוש של קלין ביט, צריך להשתמש ישירות במרסס על המשטח המחוטא – וכך עשינו בסופו של דבר.
לעוד תכנים מעניינים עקבו אחרינו באינסטגרם או בטיקטוק
על אף שמושבות הפטריות והחיידקים בגידול החופשי נפגמו במידה מסוימת, את התוצאות הטובות ביותר קיבלנו כשריססנו את צלחת הפטרי עם חיידקי האי קולי ישירות מהמרסס. דווקא עם החיידקים המוזרעים מלאכותית, שהם נחשבים לאיום הסניטרי היותר משמעותי, הקלין ביט, בסך הכל, הראה שהוא מחטא ופוגע במושבות של חיידק המעיים הנפוץ, כך שהן התחילו להתפרק אחרי דקה עם התמיסה מהמרסס.
דיון ומסקנות
על אף שהניסוי הקטן שלנו עם הפיפטות והטפטוף הלא ישיר של התמיסה לא הניב תוצאות, הריסוס ישירות ממכשיר ה-קלין ביט, שזו דרך השימוש הרגילה והמומלצת דווקא היה יותר אפקטיבי, וניכר שהמכשיר אכן מחטא ומחסל חיידקים מחוללי מחלות זיהומיות כמו אי קולי צואתי.
גם בשימוש שוטף, בעין בלתי מזוינת ובלי הניסוי מדעי – משטחים שרוססו עם ה-קלין ביט, נראו נקיים לאחר ההתזה, כולל משטחים כמו אסלה וכיור. ברם, הידיעה שבניסוי הקטן שלנו ניכרת פגיעה בחיידקים לאחר הצפה של המשטח והמתנה של כדקה, מוסיפה לביטחון שאכן מדובר במכשיר שמחטא חיידקים.
ה-קלין ביט הוא לא מוצר זול, המחיר שלו עומד על 1,200 שקלים, אבל אם אתם מחפשים פיתרון שיאפשר לכם להיפטר מרוב חומרי הניקוי האגרסיביים בבית ובמקום זה לאמץ מכשיר ניקוי וחיטוי רב תכליתי (קלין ביט מתאים ובטוח לשימוש גם על משטחים הבאים במגע עם מזון, ואפילו על עור. וכמובן, הוא לא מכתים ביגוד), שהוא גם ידידותי לסביבה, קלין ביט הוא בהחלט פיתרון אפשרי עבורכם.
תגובת קלין ביט
לאור העובדה שערכנו ניסוי משלנו, ביקשנו באופן חריג גם את התייחסות היצרנית, גם לניסוי המדעי הקטן שלנו. להלן תגובת קלין ביט:
“חברתנו שמחה שגורם בלתי תלוי בחר לבדוק את אחד המוצרים שלנו. “קלין-ביט” פועלת רבות במטרה להביא את המוצרים הכי איכותיים, חדשניים וירוקים למניעות זיהומים בחקלאות בתעשיית המזון ובבית הפרטי. הטכנולוגיות שלנו מצילים חיי אדם בבתי החולים בישראל ובמקומות נוספים והמוצר מיי-קלינביט מסייע בשמירה על הניקיון והבריאות בבית תוך שמירה על הסביבה.
לפי הנחיות הפעולה במכשיר יש להתיז מי אוזון ישירות מהמכשיר על המשטח שרוצים לחטא ואין להעביר דרך כלי אחר, מאחר ומי אוזון אינם חומר יציב וחוזרים מהר מאד להיות מים רגילים. את תוצאת הבדיקה לא ניתן לקבוע לפי העין (אם כי ניתן להבחין במידה מסוימת על התפרקות החיידקים בעיניים, והיעלמות הריח של חיידקי האי-קולי).
אנחנו בטוחים שבמידה והייתם נעזרים בכלי בדיקה מעבדתיים (כמו מיקרוסקופ), הייתם רואים כיצד החיידקים והעובשים הושמדו לגמרי ברמה של עד 99.999%, הכתמים שנשארו אינם מעידים שהחיידקים חיים ופעילים. חשוב לציין שחיידקים מתים אינם פוגעים לנו בבריאות –תפקידו של המכשיר הוא להשמיד אותם, וכך גם עושה על פי כל המחקרים והבדיקות שנעשו במעבדות בלתי תלויות בארץ ובעולם, על ידי משרד הבריאות ומשרד החקלאות בישראל ועל ידי ה-FDA האמריקאי.
אנו שמחים שבכל זאת הצלחתם להתרשם בסוף הניסוי שהמכשיר שלנו אכן מחטא ועושה את העבודה שלשמו הוא הומצא, ושמי האוזון יעילים בשימוש נכון של המכשיר התזה ישירה.”
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.
איזה כיף לקרוא עליו כאן. יש לי אותו כמעט שנתיים ואני מכורה אליו קשות D:
לוקח קצת זמן להתרגל לזה שאין ריח שנשאר כמו עם כימיקלים , אבל באמת אפשר לראות שזה מנקה ואפילו די טוב.
אני רואה באינסטגרם שלהם לפעמים שמדגימים ומוכיחים את היעילות מפני חיידקים, אבל כיף שגם אתם בדקתם אותו 🙂