בשבוע שעבר, השיקה כאן לנובו את ה- ThinkPad X1 Fold, המחשב הראשון בעולם עם מסך מתקפל והוא נחת אצלנו להצצה קצרה בת יומיים. הנה מה שחשבתי עליו.
עיצוב וממשק ב-ThinkPad X1 Fold
רעיון המסך המתקפל כשלעצמו הוא לא חדש: סמסונג ו-וואווי, לצד חברות אחרות, פחות מוכרות כבר מוכרות מזה כשנה וחצי או שנתיים סמארטפון עם מסך מתקפל (וואווי הציגה בשעתו, לא זכור לי שהגיע לישראל…). אבל לראשונה, לנובו היא זו שמנסה את זה בגדול.
ה- ThinkPad X1 Fold מעוצב כמו ספר כשהוא סגור, וכטאבלט גדול כשהוא פתוח. מבחוץ הוא עטוף בעטיפת עור שעוטפת כמעט את כולו, מלבד פס מבהיק בחזית, סידור נאה מאוד. חלקה האחורי, רבוד במה שנראה כמו לבד אדום ונפתח לרגלית עמידה.
המחשב עם המסך המתקפל מגיע עם מקלדת בלוטות’ אלחוטית, שמתפקדת או כמקלדת נצמדת שמניחים על המסך, ואז הוא הופך להיות לפטופ זעיר (כשבעה אינץ’ גודל מסך, בחישוב גס), או כמקלדת בלוטות’ לעבודה מול מסך מלא, וכמובן עם עט חרט חכם. היחידה שקיבלנו לסקירה ראוי לציין, היא דוגמת הנדסה, ולא מוצר סופי לצרכן, אבל בלטה כאן בהיעדרה הרכזת שקעים מבוססת ה-USB-C שלנובו מצרפת באחרונה למחשבים שלה. יש לשער שבגירסה הסופית היא תופיע, במיוחד שהמחשב הזה מסתמך על שני שקעי USB-C בלבד, גם לטעינה. מטען דווקא היה בערכה.
המקלדת מאוד קטנה, המקשים צפופים ומשטח ההצבעה – זעיר. כנראה שלנובו לא ממש מכוונים שאנשים באמת ישתמשו בו, ויעדיפו את מסך המגע הגדול שמול אצבעותיהם. את המקלדת עצמה, אגב, כמובן תחובה בדיוק בין שני חצאי המסך כשהוא מקופל, כך שקל לשאת אותה. זה דווקא מקסים בעיניי, ועיצוב נכון.
מלבד זאת, עוד משולבים בגוף מיקרופוני שדה רחוק (Far Field באנגלית), כפתור הפעלה וכפתור ווליום. בצד הנגדי יש מגרעת שלא הצלחתי לפענח את פשרה, אני משער שמדובר בשקע ל-SIM עבור חיבור הדור החמישי שאמור להיות כלול ביחידה הסופית לצרכן.
תצוגה וצליל של ה-ThinkPad X1 Fold
ברם, לא הכל נכון בעיצוב של ה- ThinkPad X1 Fold. למעשה, יש הרבה שלא. נתחיל מפתחי האוורור/פתחי הרמקולים. כשמשתמשים במקלדת הנצמדת על חציו של המסך, אכן מתקבל צליל סטראופוני. אבל כשמציבים את המסך במלואו על רגליתו, חלק מהם נחסמים והצליל הופך למונוטוני משהו…
גם המסך, אולי בגלל ראשוניות ההטמעה, סובל לעתים מתנודות צבע ומה שנראה כמו “גוסטינג” (תופעה של מריחות בתנועה מהירה, הייתה בעבר מנת חלקם של מסכים שטוחים מהדורות הראשונים), וגם היחס אורך-רוחב הלא סטנדרטי לא עושה חסד עם סרטים. בהגדלה כמובן הכל נראה די מרשים, אבל זה בא על חשבון אובדן פרטים.
באופן דומה, אחד השקעים מן הסתם, נחסם גם הוא, וגם זה או פגם תכנוני או אילוץ שמהנדסי לנובו נאלצו לחיות עמו. כך או כך, אם אתם שוקלים את המחשב הזה, אוזניות הגונות (כמו למשל הג’אברה עלית 85t שסקרנו כאן), הן כמעט פריט חובה.
ביצועים
המעבד של ה- ThinkPad X1 Fold הוא בריה מעניינת. מדובר ב-Core i5 L16G7, אחד המעבדים הראשונים של אינטל תחת מטריית ה-Hybrid Technology מארכיטקטורת “לייקפילד”, המקבילה האינטלית לארכיטקטורת bigLITTLE של ARM, שבה יש אשכול ליבות פחות חזקות לשימושים יומיומיים ועוד שתיים או שלוש ליבות “קומנדו” חזקות שנכנסות לפעולה כשצריך יותר כוח עיבוד, ושאר הזמן מנמנמות כדי לחסוך בסוללה.
עוד בחיבור:
האם אתם רוצים טלפון מתקפל?
במקרה שלנו, זה ארבע פלוס אחת, מה שמביא אותנו למספר הלא שגרתי עבור אינטל של חמש ליבות. הליבה החזקה הבודדת, היא ליבת Sunny Cove (ליבת דור עשירי מעוקרת במקצת), שמגיעה עד שלושה גיגההרץ, ועוד ארבע ליבות Tremont קטנות מעדות האטום/סלרון, שמגיעות עד 2.8 גיגההרץ, אבל כשכל הליבות מופעלות, המעבד מגיע לרק עד 1.8 גיגההרץ, כאשר מהירות השעון הבסיסית שלו היא 1.4 גיגההרץ.
למי שמבין קצת את המספרים האלה, וגם למי שלא – נסביר שמדובר לא במעבד חזק, והתוצאות היו בהתאם: 765 נקודות בלבד ב-Cinebench לליבה בודדת ו-1808 נקודות לריבוי ליבות מה שמותיר אותו בתחתית הטבלה. באופן דומה, במבחן PassMark, שלא רץ חלק, ה- ThinkPad X1 Foldהוציא רק 2124 נקודות, מה שמציב אותו באחוזון ה-28 מכלל המחשבים במבחן, כלומר, נמוך למדי.
אם מתרגמים את כל בלבולי המוח הטכניים שלי למילים של בני אדם: מדובר במחשב חלש למדי. הוא יספיק לכם למשימות יומיומיות, כמו גלישה, עיבוד תמלילים וכדומה, אבל מי שמצפה לערוך עליו וידאו או לקבל קצבי פריימים פסיכיים ב-Call of Duty, תשכחו מזה.
לא השורה התחתונה לגבי ה-ThinkPad X1 fold
על חדשנות משלמים.
פעמיים ושלוש.
ה- ThinkPad X1 Fold הוא למעשה, כמעט אבטיפוס. כמו כל טכנולוגיה חדשה, ההטמעה שלה מציבה בעיות, ואין ספק שהלקוחות הראשונים שיקנו את המחשב הזה, יצטרכו לתרום את זקנם לגילוח, קרי, הוא בעיקר מיועד למאמצים מוקדמים. מאמצים מוקדמים, או אנשים שהניידות ואפשרות הקיפול של המחשב לשניים חשובה להם. פה גם נכנס אפקט הרושם, שאולי ישמש פלח לקוחות ספציפי.
כך או כך, עוד לא מדובר במחשב להמונים, אלא מחשב נישתי, שלא ימכרו ממנו הרבה יחידות. זאת, למי שהפרוטה מצויה בכיסו (מחירו עם ההשקה נע סביב 15 אלף שקלים), ומוכן לחיות עם כמה וכמה פשרות ממשקיות די כואבות, תמורת הזכות להסתובב עם פיסה של קדמת הטכנולוגיה בכיס או בתיק.
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.