לפני כשלושה חודשים, בסמוך לפרוץ מגיפת הקורונה הכריזה לנובו על רענון לקווי ה-ThinkPad שלה. בין הדגמים החדשים, היה ה-ThinkPad X13 Yoga, היורש של ה-X390, שהוא בעצם דגם חדש לחלוטין עם מעבדי Comet Lake מהדור האחרון של אינטל.
ואז פרצה הקורונה, מה שיצר בעיות במשלוחים, אבל אנחנו הצלחנו לשים ידיים על דוגמת הנדסה של המחשב החדש לכמה ימים – והנה הרשמים הראשוניים שלנו לפניכם, מהדור האחרון של מחשבי ThinkPad, אפילו עוד לפני צאתם לשוק.
עיצוב וממשק
ממבט ראשון, וגם ממבט שני, זה הוא בהחלט ThinkPad.
משלדת המגנזיום שמעניקה לו משקל קל של טיפה פחות מ-1.3 קילו, דרך הגוף השחור בעיצוב המסורתי, ועד פטמת ה-Trackpoint האדומה שהפכה לסימן ההיכר של הסדרה הזו, והולכת איתה כבר למעלה מ-25 שנה. גם הלוגו ThinkPad, כשהנקודה של ה-i היא נורית אדומה, לא נפקד מגב המחשב הזה. העיצוב הכללי הוא נאה, אבל רציני ומכובד, כיאה למותג רב השנים. כמובן, איכות הבניה מעולה, הצירים שמאפשרים לו להסתובב כמעט 360 מעלות, חזקים ועמידים, ובכלל, ניכר שזה מחשב שנבנה לעמידות בפני החיים עצמם.
ל-ThinkPad X13 Yoga יש לא פחות מחמישה אמצעי קלט שונים: מקלדת, מסך מגע, עט חרט, משטח הצבעה גדול וה-TrackPoint. זה הופך את אפשרויות השימוש במחשב למגוונות מאוד ויותר אינטואטיביות: כשמתאים לכם, השתמשו במשטח ההצבעה (גדול, נעים ומדויק), געו ישר במסך, נווטו עם פיטמת הגומי או השתמשו בעט החרט, הכל לפי הנוחות שלכם ומטרת השימוש הספציפי, אם במצב מחשב נייד ואם במצב של מחשב לוח. בקטע הזה, ה-ThinkPad X13 Yoga הוא מחשב נעים מאוד, נוח לשימוש ולנשיאה.
ומילה לגבי המקלדת: בדומה לשאר הסדרה, המקשים פה מצוינים. מהלך התגובה שלהם ארוך, הם קליקיים ותגובתיים ונוח ונעים להקליד עליהם. גם פיזור המקשים עם מסך Esc רחב יותר מהרגיל, האופנה החדשה של תוספת פונקציות למקשי ה-F הגבוהים ובכלל, חכם. למקלדת יש תאורה אחורית טובה, אבל לצערנו, עם שתי דרגות בלבד במקום שלוש (ומצב כבוי, כמובן).
בכל מה שנוגע לזיהוי ביומטרי, המחשב הזה מצויד בכל הטכנולוגיות האחרונות שנתמכות ב-Windows Hello: יש פה גם קורא טביעות אצבע יעיל ומהיר, וגם מצלמת אינפרא אדום שמאפשרת פתיחת נעילה עם זיהוי פנים, שעובד מעולה, ושני מיקרופוני שדה רחוק.
כיאה ל-ThinkPad, גם בשקעים וקישוריות לא חסכו: Wi-Fi 6, מודם סלולרי עם מגירה ל-nano Sim שמאפשר חיבור לרשתות דור 4 בכל מקום, שני שקעי USB 3.1, אחד עם תמיכה לטעינת התקנים גם כשהמחשב כבוי, שני שקעי USB-C, אחד עם תמיכה ב-Thunderbolt 3, שקע עגינה, יציאת HDMI, שקע לכרטיס חכם ושקע אוזניות מיקרופון אחוד. הטעינה היא גם ב-USB-C, וראו את ההתייחסות שלי למטען המצורף בהמשך.
שקע עגינה, ושקע USB-C נוסף שקע HDMI שקע לכרטיס Nano SIM
ה-Thinkpad X13 גם מכיל התקנים להגנת הפרטיות כמו כיסוי פיזי למצלמת הרשת הקדמית, ביטול מצלמה בתוכנה ומנגנון PrivacyGuard שמיד נפרט עליו.
תצוגה וצליל
ה-ThinkPad X13 Yoga מגיע עם לא פחות מארבעה סוגי מסכים לבחירה, כתלות של תת הדגם, כאשר כמו שמעיד שם הדגם זהו מסך 13.3 אינץ’. הם מתחילים מפאנלי TN פשוטים בבהירות 200 ניט, ועד מסך IPS עם בהירות של 500 ניט ו-PrivacyGuard. אנחנו קיבלנו את גירסת מסך המגע, שהיא IPS בבהירות של 300 ניט וטכנולוגיית On-Cell, שהיא מצויינת, עם PrivacyGuard – ורזולוציה של HD מלא.
זוויות הצפייה רחבות מאוד, הצבעים משובחים, אבל המסך הזה מצטיין בעיקר בחדות יוצאת דופן, והוא נעים לעיניים. צפיתי עליו ב-“אימפריה מכה שנית” בפעם השלישית, והוא מספק חוויית צפיה טובה מאוד.
כאן צריך להודות גם לרמקולים עם צליל דולבי שמספקים חוויית סאונד טובה עם צליל דינאמי, ובמת צליל רחבה. מצאנו שמצב ה-“סרט” של הדולבי קצת מהדהד מדי, אבל המצב הדינאמי, המשתנה בהתאם לשימוש, עושה עבודה טובה. מה שכן, היו חסרים לנו מעט באסים, אבל אין מה לצפות יותר מדי מרמקולים של לפטופ.
הפטנט של “מגן הפרטיות”, ה-PrivacyGuard הוא רעיון נאה שלנובו הציגו במחשבים שלהם בשנה שעברה: מדובר במצב שבו מופחתת ההארה של שולי המסך, כך ששכנים למושב ברכבת למשל לא יכולים לקרוא את מה שיש לכם על המסך, ורק מי שנמצא ישר מולו יכול. זה פטנט חמוד, שעובד מצוין ורלוונטי לעובדים בדרכים שדיסקרטיות חשובה להם – ולמי שעוד זוכר מה זה לנסוע ברכבת.
ביצועים
הדור החדש של מעבדי Comet Lake לא מאכזב. על אף שנשארו ב-14 ננומטר, אינטל הכניסו המון שיפורים “מתחת למכסה המנוע” במעבדים החדשים שלהם, וזה ניכר.
המעבד הספציפי שכאן, ה-Core i7 10710, הוא מעבד שש ליבות ותריסר נימים, שנותן עבודה ביחד עם 8 גיגהבייט של RAM. התגובתיות של ה-ThinkPad X13 Yoga היא פנטסטית: התקנות והעברות קבצים גדולות רצות ממש מהר (גם הודות לדיסק המהיר ולשקע ה-Thunderbolt 3) אפליקציות עולות בקלילות, ובאופן כללי – ניכר שהמחשב הזה תגובתי מאוד ו-“רץ ביחד אתכם”.
יחד עם זאת, במבחנים הסינתטיים הייתה לנו קצת בעיה, דווקא בגלל שמדובר במחשב חדש ממש – חלק מהמבחנים רצו עם דרייבר VGA סטנדרטי במקום הדרייבר הייעודי למעבד הגרפי המובנה של אינטל, וזה השפיע על התוצאות והמספרים.
במבחן 20 Cinebench , שבודק רק את יכולות המעבד הראשי, ה-Core i7 10710U הסתער על הריבועים ולעס אותם לא רע. הוא הוציא תוצאה מכובדת של 1828 נקודות.
אבל במבחן Night Raid של 3DMark, המיועד ספציפית למחשבים עם מעבדים גרפיים של אינטל, ה-ThinkPad X13 Yoga הוציא ציון של 5941 נקודות, שזה אומנם ציון סביר, אבל ציפינו ליותר. ב-PCMARK10 הוא הוציא 2934 נקודות. כאמור אבל, התוצאות הושפעו מהיעדר התמיכה במעבד הגרפי החדש, ולכן ניקח אותן בעירבון מוגבל. במבחן השימוש היומיומי, גם אם מדובר רק בתחושה שלנו, המחשב הזה דווקא מקבל ציון גבוה.
חיי סוללה ופליטת חום
חיי הסוללה המוצהרים של ה- ThinkPad X13 Yoga הם מרשימים מאוד על הנייר – 15 שעות עבודה. בפועל, דוגמת הייצור הזו לא התקרבה לשם, אלא סיפקה בערך חצי: בהקרנה רצופה של וידאו הוצאנו מהמחשב הזה בערך 5 שעות פעולה, ובשימוש מעורב קצת יותר, כ-7 שעות עבודה. עדיין מספיק ליום שלם, אבל רחוק מהצהרת היצרן. ועדיין, נהיה סלחניים בהתחשב בעובדה שמדובר במוצר לא סופי לצרכן.
בעיה נוספת שניכרת היא פליטת חום. בזמן שהעמסנו על המעבד במבחנים סינתטיים ומטלות כבדות אחרות, שמנו לב לפליטת חום מורגשת. אמנם, המאוורר נכנס לפעולה (וגם שומעים אותו במצב ביצועים), אבל עדיין, פליטת החום באזור המקלדת והאזורים שבאים במגע עם כפות הידיים, הייתה מורגשת ואפילו מעט לא נעימה. שוב, נקווה שמדובר במחלת ילדות או הריון, ושעם צאתו לשוק, הבעיה הזו תיפתר.
מילה טובה שחייבים לומר היא לגבי המטען: מדובר במטען 65 וואט מהיר, שאכן ממלא את הסוללה בזריזות. בניגוד למטענים מסדרת Ideapad למשל, הוא קטן, קומפקטי ואסתטי. הוא גם מסוגל לטעון כל סמארטפון מודרני, כך שזהו המטען היחיד שתצטרכו אתכם בדרכים.
השורה התחתונה
לא ביליתי עם ה-ThinkPad X13 Yoga תקופה ממושכת, אבל כן נהניתי ממנו כמחשב נייד בתקופה הקצרה ששהה אצלי. ה-ThinkPad X13 Yoga מציע חוויית מחשוב חלקלקה ונעימה, ונראה שהוא מסוגל גם לעמוד במטלות קשות, תוך שהוא תומך בכל דרך אפשרית שתרצו לתקשר איתו ממסך מגע ועט חכם ועד Trackpoint. הוא גם מצויד במבחר נאה של טכנולוגיות קישוריות וזיהוי מתקדמות, אם זה Wi-Fi 6 או קורא טביעות אצבע ומצלמת אינפרא אדום לזיהוי פנים או מודם סלולרי מובנה לקישוריות מכל מקום.
ה-ThinkPad X13 Yoga הוא חיית עבודה רצינית, חזקה אך קלת משקל ללוחמי הדרכים. יחד עם זאת, על כל זה צריך לשלם – המחיר שנקבע לו הוא 1099 דולר, מה שמציב אותו בפלח שוק גבוה ולא זול. הבעיה הנוספת היחידה שהספקתי לאתר, היא בעיית פליטת החום, שאני מקווה שתיפתר עד שהמחשב הזה יצא לשוק. כשיתאפשר, נסקור שוב לעומק את הגירסה הסופית שלו.
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.
Discover more from החיבור
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
[…] בבית? לאיש שהיה שנה בחלל יש כמה טיפים בשבילכםניסוי כלים: לנובו Thinkpad X13 יוגה [בלעדי]כמה כוסות קפה אפשר לשתות […]
[…] למה שנעשה עם סדרת ה-S לפני שנים. עכשיו אלה דגמים כמו X13 (שסקרנו גם ראשונים כאן), שמהדהדים את השם של ספינת הדגל, […]