מותג ThinkPad הוא אחד המותגים האייקונים ביותר בעולם המחשוב הנייד, שחוגג השנה 30 שנה להיווסדו. עם השנים, תחת המותג ThinkPad הופיעו קווי דגמים שונים עם ציוני אותיות: דגם ה-X שתמיד היה הדגמים העיליים (לנובו הרחיבו אותו לאחר מכן עם דגמי ה-X1 הייחודיים), או דגם ה-T שהוא לרוב תחנת עבודה ניידת, אבל שנים חלפו מאז השיקו לנובו סדרה חדשה לחלוטין תחת המותג האייקוני. עכשיו זה קורה עם סדרת ה-Z, שהיא סדרה לחלוטין, ושלושים שנה או לא, זו בהחלט סיבה לחגיגה. מגזין “החיבור” היה אחד מהראשונים בישראל שקיבלו לידיים את סדרת ה-ThinkPad Z החדשה, שאם נצטרך לאפיין אותה בארבע מילים, אז מדובר ב-“מחשב עסקי לדור Z”. הנה הההתרשמות שלי מה-ThinkPad Z13.
עיצוב ומראה
ה-ThinkPad Z13 מגיע בשתי רמות גימור, עם חומרה שונה: גירסת הכניסה הזולה יותר, מגיעה בגוון כסוף עם גוף מאלומיניום מוברש, ועם מסך “רגיל” שאיננו מסך מגע ומעבד חלש יותר. הגירסה העילית, שזו הגירסה שאיתה הסתובבתי כמה שבועות היא הרבה יותר בלינג:
ה-ThinkPad Z13 הוא מחשב דקיק ואלגנטי, והמראה שלו הוא אבולוציה משמעותית לעומת השחור-מצבה המשעמם של קודמיו: הוא עשוי מאלומיניום (ברובו אלומיניום ממוחזר – 75 אחוזים מהגוף), אבל צבוע בשחור עם מסגרת זהובה וגב מעור (טבעוני! כלומר עור מלאכותי שלא עשוי מפרה, ועדיין מרשים באותה מידה כפי שתראו בתמונות), עם הטבעה של לוגו ThinkPad והנורה האדומה האייקונית כנקודה של ה- i – שינוי משמעותי במחשב הוא בליטה אליפטית זהובה שעליה מוטבעים פרטי המצלמה ושם הדגם. בהתחלה, כשהמחשב רק הוכרז, חשבתי שהיא כעורה, מסתבר שהיא תוספת אלגנטית, וכשהמחשב פתוח היא קצת מגביהה את המצלמה מעל המסך בקטע טוב. נראית ממש תוספת שתוכננה לעידן שיחות הווידאו שאחרי הקורונה.
בואו נדבר על המקלדת, שאני קצת אמביוולנטי לגביה. מצד אחד היא בפריסה ממש טובה – לנובו ניצלו את כל המרחב, מקצה לקצה. מה שלא מצא חן בעיניי, הוא מהלך המקשים שמאוד מאוד קצר. למי שמקליד הרבה ואוהב פידבק תחושתי של מקש ששוקע תחת האצבע, המקלדת הזו תתן תחושה קצת מוזרה. אבל אחרי הסתגלות, ההקלדה זורמת. עוד הוסיפו פה לנובו את סורק טביעות האצבע כמקש, שזה נחמד.
משטח ההצבעה סביר בגודלו ומאוזן היטב עם המקלדת, בנוסף, יש פה כמובן את ה-TrackPoint האדומה. כמו בכל ThinkPad – פטמת הגומי המזהה לא נעדרת. משטח ההצבעה, פריט משעמם ואפרורי לרוב, עבר כאן שדרוג, ואפשר לבצע בו התאמות אישיות, כמו לכבות או להדליק את האזור שמשמש ל-“כפתורים” או להשתמש בכל המשטח להנעת הסמן. הוא גם תומך במחוות שונות, משהו שלדעתי לא יתפוס.
בצדי המחשב נוכל למצוא רק שני שקעי USB-C שזה קצת מעט, אפילו שמדובר בשקעי USB 4.0 מתקדמים, לצד שקע אוזניות/מיקרופון. בנוסף, יש פה תא לכרטיס SIM, אבל התגלית הממש נעימה היא החריצים הפלסטיים בחזית ה-ThinkPad Z13 שמעידים על קיומן של אנטנות 5G, מה שאומר שהמחשב הזה מכיל מודם סלולרי מובנה. ואכן, הוא תומך גם ב-eSIM, וזהו המחשב הראשון שנתקלנו בו שתומך בטכנולוגיה הזו, כלומר, תוכלו להיות מחוברים איתו מכל מקום, ובזול, בלי צורך לרכוש כרטיס SIM. פשוט להתחבר לספק מקומי ואתם ניידים. מגניב מאוד.
ולפני שנמשיך הלאה בסקירה, אני חייב לומר מילה על האריזה. ה-ThinkPad Z13 מגיע במארז שכולו ידידותי לסביבה, עשוי קרטון, עם ידית נשיאה עשויה קש או במבוק, והקופסא שבה שוכן המחשב עצמו, גם היא עשויה מבמבוק והיא יפהפיה. בעיצוב של סדרת ה-Z לנובו מוכיחה שאפשר להיות גם יוקרתיים, וגם ידידותיים לסביבה. אין סתירה.
צג וצליל ב-ThinkPad Z13
האופנה של צגי AMOLED במחשבים ניידים היא אופנה מבורכת. זה אומר שניידים מתחרים ביניהם עם מסכי מגע עשירים בצבע וחדים. ה-Thinkpad Z13 לא יוצא מהכלל. יש פה צג OLED מגע ברזולוציה של 2880 על 1800 פיקסלים וביחס של 16:10, עם צבעים עמוקים ופירוט טוב. החדות אם כי לא מושלמת, ועדיין טובה. והוא גם נושא סרטיפיקציה של הגנה על העיניים, עם תמיכה מובנת בהנמכת פליטת אור כחול.
המסך גם תומך בדולבי ויז’ן ובדולבי אטמוס – ודווקא דולבי אטמוס הוא זה שהופך פה את חוויית הצפיה בסרטים לעילאית: הרמקולים, שקבועים דווקא בתחתית המחשב, מייצרים במצב קולנוע במת צליל גדולה ומרשימה, והופכים את המחשב הזה לממש כייפי לצריכת מדיה.
עוד במחלקת המדיה, לנובו התקינו ב-ThinkPad Z13 מצלמת FHD איכותית, עם יכולות מוגברות ומערך מיקרופונים, שגם הוא נתמך דולבי וביטול רעשים לשיחות וידאו. יש לה יכולות HDR וזום על הדובר, ככה שאיכות שיחות הווידאו שלכם תהיה מיטבית בכל תנאי תאורה, וגם זה, מגניב מאוד ושימושי. ממש רואים שהמחשב הזה נהגה ועוצב לעידן של אחרי הקורונה.
ביצועים של ה-ThinkPad Z13
ה- ThinkPad Z13 קצת שונה בנוף לא רק במראה שלו, אלא גם בבחירת המעבד. ערכת השבבים פה היא של AMD ולא של אינטל, כמו שתמצאו ברוב המחשבים. המעבד שיש כאן הוא מעבד Ryzen 7 Pro מדגם AMD Ryzen 7 PRO 6860Z מסדרות ה-6000 המצויינות של AMD, עם מעבד גרפי Radeon ובמהירות של 2.7 גיגההרץ עם יכולת הקפצה עד 4.7 גיגההרץ, שזה מרשים. התצורה כאן היא שמונה ליבות ו-16 נימים שזה לא מעט.
האחסון והזיכרון משתנים, אבל מה שאני קיבלתי לסקירה הייתה תצורה עילית שכוללת לא פחות מ-32 גיגהבייט של זיכרון ודיסק מהיר בנפח של טרהבייט שלם. זה כמובן מקפיץ את המחיר למעלה, אבל נדבר על זה בסוף.
בואו נדבר קצת מספרים. נתחיל הפעם דווקא עם PassMark, מבחן שנותן מבט כוללני על איכות המערכת. במבחן הזה הוציא ה-ThinkPad Z13 תוצאה של 5378.4 נקודות, מה ששם אותו באחוזון ה-69 של כלל המערכות הנבדקות. המשמעות – 70 אחוזים מכלל המחשבים שנבדקו חלשים ממנו.
באופן יותר פרטני, הציון הזה הושג הודות לתוצאות מצויינות הן של המעבד והן של הכונן הקשיח: המעבד הוצא 18,197 נקודות מה ששם אותו באחוזון ה-81, ואילו כונן האחסון הוציא תוצאה של 22,918 נקודות והוא יותר מהיר ותגובתי מ-90 אחוזים(!) מהכוננים שנבדקו. השילוב הזה מבטיח מערכת מאוד תגובתית.
גם במבחן Cinebench R23, ה-Ryzen 7, הוציא תוצאה שהשאירה אבק לכמעט כל המעבדים שנבדקו, עם 1472 נקודות למבחן ליבה בודדת. במבחן הליבות המרובות, הוא דווקא היה פחות בולט, והוציא ציון של 8190, מקום טוב באמצע.
גם התוצאות של 3DMark היו משתנות – בשעה שבמבחן TimeSpy, הוא הוציא תוצאה של 2,519 נקודות וממוצעת למדי (הוא יושב בין מחשב משרדי למחשב גיימינג), כאשר דווקא המעבד הגרפי הוא זה שנשרך מאחור ומושך את התוצאה מטה, במבחן Night Raid שעוצב למעבדים גרפיים מובנים (בניגוד לדיסקרטיים), הוא הוציא ציון מפלצתי של 22,045 נקודות… שם דווקא המעבד הגרפי כיכב עם 29,125 נקודות (המעבד הוציא 9,273 נקודות).
אם נניח רגע את המספרים בצד, המחשב הזה פשוט נפלא. הרצתי עליו משימות גדולות כקטנות, אף לא שיהוק. כשמוסיפים לעניין את המגוון הגדול והנוח של אמצעי הקלט, ואת המסך הנפלא ועמוק הצבעים מקבלים מכונת עבודה נעימה ונוחה מאוד.
חיי סוללה והשורה התחתונה של ThinkPad Z13
חיי הסוללה של ה-ThinkPad Z13 טובים מאוד, ולא נופלים באיכותם משאר הסעיפים שבהם נבדק: בשימוש ממוצע עם בהירות ממוצעת, הצלחנו להוציא מהמחשב הזה 7 שעות עבודה וקצת יותר, מה שאומר שבשימוש שמרני אפשר לסחוט ממנו כמות שעות סוללה דו ספרתית. אבל גם מטען 65 הוואט האיכותי הוא קטן יחסית, ואפשר לקחת אותו אתכם לכל מקום (וכמובן, הוא יכול גם לטעון לכם את הסמארטפון).
ה-ThinkPad Z13 הוא יצירה חדשה ומרשימה במשפחת ה- ThinkPad. זהו מחשב עסקי מודרני, מצוין ומרשים במראהו, ועיצוב שיש בו לא מעט אבולוציה למותג שלרוב זוהה עם עיצוב שמרני, וחדשנות טכנולוגית בדמות eSIM מובנה כמו גם חשיבה על צרכים אקטואליים של עולם העבודה כמו ועידות וידאו.
ובואו נדבר על הפיל שבחדר: המחיר. ה-ThinkPad Z13 הוא לא מחשב זול. בארצות הברית, המחיר שלו מסתובב סביב ה-3000 דולרים, ובארץ הוא נמכר בלא פחות מ-12 אלף שקלים לתצורה של 16 גיגהבייט זיכרון וחצי טרהבייט אחסון. התצורה שאני בדקתי עולה אפילו יותר. זהו לא מחשב למי שהפרוטה לא מצויה בכיסו. ברם, למי שבכל זאת רוצה ליהנות מהעיצוב המעולה ויוצא הדופן של הסדרה, יש את גירסת האלומיניום הממוחזר במראה מתכתי, ללא העור הטבעוני, ללא מסך מגע ברזולוציה גבוהה ועוד כמה פשרות, במחיר טיפה יותר הגיוני.
הנקודות היחידות שלא אהבתי במחשב הזה, הן מהלך המקשים הקצר ומיעוט השקעים וכאמור, המחיר הגבוה שלו. אבל על איכות, כידוע, משלמים.
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.
Lenovo ThinkPad Z13
ציון:
אהבתי את הסקירה מאוד אינפורמטיבית. איזו מפלצת של מחשב.
תודה אריאל! מעריכים! ^^