לנובו יוגה בוק: מקשים זה לחלשים [אזמל]

יוגה בוק

לפני כמה שנים הוציאה טושיבה מחשב מעניין, שהיה סוג של ניסוי. המחשב היה מורכב משני מסכי מגע, שהיו מחוברים זה לזה. הרעיון היה ליצור מחשב נטול מקשים ונטול מקלדת, שכולו פועל על מגע.צריך להוריד את הכובע בפני טושיבה על האומץ, אבל המחשב ההוא, כקונספט, נכשל. הוא פעל על windows 7 שעוד לא הייתה ממש בשלה לממשק מגע מלא, כמו גם החומרה דאז. עכשיו לנובו מנסים את אותו הקונספט, בהפרש של שנים ובעידן של ממשקי מגע בשלים – וזהו היוגה בוק, שהיינו הראשונים לקבל לסקירה בישראל.


בעובי של מחברת

היוגה בוק הוא מחשב דמוי מחברת, ואם חשבנו שה-Miix 700 דומה למחברת, היוגה בוק לוקח את הרעיון של מחשב מחברת עוד צעד קדימה: הוא קטן ודק יותר ממחברת A4. במקום הספירלה יש לנו את ציר חוליות השעון שכבר הפך לסימן היכר של היוגה, והציר הזה משדך בין מסך מגע בגודל של 10 אינץ’ לבין משטח מגע נוסף.

אפשר כמובן, כמו בכל מחשב יוגה להשתמש במחשב כטאבלט, או בתצורה המסורתית של מחשב נייד, וכל מצבי הביניים. ראוי לציין שבניגוד למחשבים אחרים בסדרת יוגה, היוגה בוק דקיק דיו לשימוש כטאבלט. מקלדת? מקשים? אין פה. למשטח המגע יש שני תפקודים שניתן לבחור ביניהם בכפתור בורר: מצב מקלדת ומצב עט חרט, שמאפשר שרטוט וכתיבה חופשית עליו. במצב המקלדת ידלקו במשטח “מקשים” וירטואליים ומוארים בתצורה של מקלדת כמעט מלאה (למעט לוח נומרי), והקטע שמצאנו אותו מאוד משעשע – גם משטח הצבעה קטן. קצת מצחיק להכניס כאן משטח הצבעה, בהתחשב בעובדה שיש כאן מסך מגע ועוד משטח מגע מלא. אבל מי שרגיל לאלה, רגיל.

בכל הנוגע לשקעים, היוגה בוק הוא מחשב צנוע מאוד. יש לו שקע מיקרו USB, שקע מיני HDMI, שקע אוזניות, ומגש להכנסה של כרטיס נאנו SIM ומיקרו SD, וזהו. שקע המיקרו USB גם משמש לטעינה. מלבד זאת, יש לו פתחים בשני הצדדים שבתחילה חשבנו אותם לפתחי אוורור, אבל התגלו כשבכת הרמקולים. ובצלע הימנית של המחשב הדקיק, יש גם כפתורי עצמת קול וכפתור ההפעלה.

ליוגה בוק יש שתי גירסאות, אחת עם אנדרואיד ואחת עם ווינדוס 10. קיבלנו את שתיהן, אבל נתמקד דווקא בגירסה של ווינדוס 10. הסיבה? מערכת ההפעלה הזו, בניגוד לאנדרואיד, כוללת כלים ותמיכה מובנית בעט חרט, שאגב, מגיע גם הוא בערכה, ותיכף נדבר עליו. שתי מילים על גירסת האנדרואיד: בניגוד לגירסה החלונאית, שהיא בצבע שחור, היוגה בוק האנדרואידי הוא אפור, ובעינינו נאה יותר.

פריסת מקלדת ה-Halo, שהיא מקלדת מגע כאמור, קצת שונה. המראה של משטח ההצבעה הוא שונה, וכך גם תפקודם של מקשי ה-F, שמותאמים לאנדרואיד. באופן כללי, הגירסה האנדרואידית נותנת יותר תחושה של טאבלט ופחות של מחשב נייד. בניגוד לעשר, שבה היכולות מובנות, כאן לנובו נדרשו להוסיף כמה אפליקציות משלהם כדי לנצל במלואן את יכולות השרטוט החופשי על המשטח של עט החרט.

יוגה בוק בשתי גירסאות

זו לצד זו. אנדרואיד ועשר

נייר העתקה דיגיטלי

לפני שנתאר את חוויית הההקלדה על המחברת המעניינת הזו, נפנה דווקא קודם לשרטוט. במצב העבודה של עט חרט, ניתן לצייר באופן חופשי, והשרבוטים שלנו יופיעו על המסך. בווינדוס עשר בגירסתה האחרונה, יש תמיכה מלאה בעטי חרט, שנקראת Windows ink, או בקיצור, דיו. משמעות הדבר, שמלבד היכולת שתיארנו, יש גם סביבה ייעודית לשרבוט, שכוללת אפילו סרגל ווירטואלי כדי לצייר קווים ישרים.

יכולות הציור שלי לא מדהימות, אבל החוויה אכן מאוד מזכירה עבודה עם עט או עיפרון (ניתן להחליף את סוג כלי הכתיבה שעימו עובדים), לרבות צורות השימוש המוכרות מכלי הכתיבה המסורתיים כאשר מטים את חוד העט. לנובו כללו בערכה עוד משהו מעניין – זוהי מחברת ולוח מגנטי. ניתן להציב את אחד מדפיה על הלוח המגנטי, ואת הלוח המגנטי להציב על משטח השרטוט/מקלדת של היוגה בוק. בהחלפת ראש עט החרט לראש עט “רגיל” (לנובו כללו שלושה כאלה בערכה), אפשר לכתוב, לצייר ולשרבט על הנייר כרגיל, אבל כל מה שנכתוב ונצייר גם יועתק למסך, כמעין נייר העתקה דיגיטלי. נראה לי שהתכונה הזו תהיה שימושית לסטודנטים שרוצים לכתוב סיכומים, לציירים ומעצבים או לסתם פתקים, אבל צריך להיזהר שלא לכתוב ישירות עם העט על המשטח של היוגה, כפי שקרה לנו (למזלנו, הוא מתנקה בקלות, אנשי לנובו כנראה חשבו מראש על “תאונות” מעין אלה).

אולם, אם היוגה בוק הוא מאוד מחשב לאנשים שמציירים, או מציירים וכותבים מעט, הוא פחות נוח לאנשים שכותבים הרבה. המקלדת שהיא למעשה מקלדת וירטואלית, דורשת הסתגלות. בנוסף, התחושה של האצבעות שמקישות, בסופו של דבר, על משטח נוקשה, ואין מקשים פיזיים ששוקעים בתגובה ללחץ של האצבע, אינה נעימה למי שמקליד הרבה. לא היינו ממליצים לכתוב עליו את עבודת התיזה או את ספר הביכורים שלכם. אין ספק שעל אף אפקט המגניבות של מקשים מאירים על משטח מגע, זוהי נקודת תורפה של היוגה בוק ולנובו יצטרכו לתת על כך את הדעת בדורות הבאים של המחשב המעניין הזה – אולי בהחלפת המשטח הנוקשה במשטח רך יותר, דמוי גומי.

צליל מפתיע

ומשסיימנו לדוש בתכונותיו המעניינות של היוגה בוק, נפנה לעיסוק בתפקוד היומיומי שלו כמחשב. מתחת למכסה המנוע, יש מעבד אטום מאגף האיקסים החדש יחסית של אינטל, ה-x5, עם ארבע ליבות ומהירות שעון של עד 2.4 גיגההרץ, משודכת לארבעה גיגהבייט של זיכרון, ו-64 גיגהבייט של אחסון פנימי שזה די צנוע, אבל אפשר להוסיף כרטיס מיקרו SD כאחסון נוסף. המסך הוא מסך IPS חד להחריד, וברזולוציה של קצת יותר מ-HD מלא (1920 על 1200 פיקסלים).

מבחינת ביצועים, בזמן הקצר שהיה אצלנו, לא הספקנו להעמיס עליו תוכנות מדידה סינתטיות ותובעניות כמו שאנחנו רגילים, אבל בתפקוד יומיומי הוא מגיב מצוין. כתיבה, שרטוט, גלישה או צפייה בסרט HD עברו בחלקלקות מפתיעה, ללא שיהוקים.

הרמקולישל היוגה בוק

שבכת הרמקול

ואם כבר בצפיה בסרטים עסקינן, גם חוויית המדיה שלו מפתיעה לטובה. על איכותו של המסך כבר דיברנו, אבל ההפתעה האמיתית הייתה הצליל. במחשבים דקים וקטנים בדרך כלל, אין מקום לבתי תהודה גדולים ומגבלות המקום גם מכתיבות שימוש ברמקולים דקיקים וחלשלושים שאיכות הצליל שלהם בהתאם. אבל הפעם ציפתה לנו הפתעה.בזכות עיבוד הדולבי שמובנה במחשב, קיבלנו צליל עשיר מאוד, מהנה ועם אשליית היקפיות לא רעה בכלל מהרמקולים הקטנים שבצידי היוגה בוק. אכן, הפתעה נעימה.

עשר בניידות

בכל הקשור לניידות, הניידות של היוגה בוק קרובה למושלמת. עם סוללה של כמעט 9000 מיליאמפר, וקרוב ל-15 שעות פעולה, לצד חריץ לכרטיס SIM שיאפשר לכם גם גלישה סלולרית מכל מקום (הכרטיס לא כלול בערכה), ומשקל של פחות מ-700 גרם, והיכולת לטעון אותו מכל מטען של סלולרי  (למעט אייפון) – היוגה בוק הוא אמצעי המחשוב האישי שיכול ללכת אתכם לכל מקום, במקום לעבוד מהסמארטפון. בקטע הזה לנובו מבטיחים, ומקיימים.

ובאופן מפתיע, המחיר של היוגה בוק החדשני להחריד הוא לא יקר. בישראל גירסת האנדרואיד תימכר ב-2,400 שקלים, וגירסת הווינדוס 10 תימכר ב-300 שקלים יותר, 2,700 שקלים. למי הוא מתאים? לסטודנטים, לאנשים שצריכים מחשב אישי למטלות קלות, כתיבת תזכורות או שרבוטים, שייראה טוב ושיהיה גמיש ונייד ללכת איתם לכל מקום ושאפשר פשוט לזרוק בתוך התיק. העובי שלו שהוא פחות ממחברת, לצד חיי הסוללה המרשימים בהחלט מכשירים אותו למשימה.

יוגה בוק

היוגה בוק נטול המקשים הפיזיים הוא אמירה יצירתית על איך המחשוב האישי עומד להיראות, ודור מעבר בין המקלדת המסורתית לבין טכנולוגיות ממשק חדישות יותר כמו מגע, עט חרט ופיקוד קולי (אם כוללים את קורטנה). אם סוגיית המקלדת הזוהרת אך הלא נוחה תיפתר בדורות הבאים, הרי שנולדה כאן ללנובו סדרה שתהווה אבן דרך בתולדות המחשוב.

 

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 22 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

10 תגובותהשמיעו קולכם

    • hu שלום,

      היחידה שקיבלנו לבדיקה היא יחידת הדגמה, ואין עליה חריטה עברית. בהכרח, מחשבים שיוצאים לצרכנים כן מכילים חריטה של אותיות עבריות.
      האם לזה התכוונת?

      • ניב על איזו חריטה אתה מדבר? אלו מקשים מוארים. וכאן נשאלת השאלה גם מדוע בלנובו בחרו לכתוב עליהם באנגלית ועברית יחד ולא פשוט להעביר שפה בדומה למקלדת מגע רגילה

        • אמנון שלום,

          צודק, כשקראתי את התגובה שלך שכחתי לרגע שמדובר ביוגהבוק ולא מקלדת רגילה. אבל הנה התשובה בשבילך:
          גם ביוגהבוק, אלה מקשים שבסופו של דבר מודפסים על יריעה. שהיא חלק ממשטח המגע. ולכן, ההדפסה היא גם בעברית וגם באנגלית למחשבים שמשווקים בישראל,
          בדיוק כמו מקלדת חומרה רגילה.
          אם ציפית למקלדת שמשתנה ומאירה רק את האותיות הרלוונטיות – ובכן, זה לא הממשק של האנטרפרייז. כפתור המגע רק מדליק את התאורה שמתחת ליריעת המקשים ומכבה אותה,
          ולכן האותיות נכתבו בשתי שפות.

          ולגבי הסרטון – ובכן, אתה צודק. לקחנו לתשומת לבנו וננסה לשפר, אבל אנחנו מפיקים במסגרת המגבלות שלנו, ואני חייב לשאול אותך שאלה –
          לשכור צלם ועורך וידאו לצילומים באיכות מקצועית, עולה כסף. אם היינו מגייסים כסף למימון הפעילות שלנו, בצורת מינוי, מימון המונים או כל צורה אחרת, היית משלם?
          אנחנו משקיעים הרבה מאוד זמן ועבודה מכיסנו כדי לעשות את המגזין הכי טוב שאנחנו יכולים, ובינתיים בחינם. אם הייתי אומר לך שהכסף שלך יממן מוצר יותר איכותי, שכולל השקעה בהפקות וידאו –
          היית מוכן לרכוש אותו?

  • הסרטון פתיחת קופסא מצולם חובבני למדי. התאורה והתפאורה לא נראים טוב. המצלמה לא מפסיקה לצאת ולהכנס לפוקוס. ממש לא כייף לצפייה

  • שלום, אם הצרכים שלי זה אינטרנט מיילים, ותוכנות אופיס להדפסת מסמכים ועבודות, מצגות וכו’,האם המחשב הזה יענה על צרכי? ואיזו מערכת הפעלה יהיה לי יותר נוח לצרכים אלו? אנדרואיד או ויינדוס?

    • אתי שלום,

      כמו שהשיבו לך כאן למטה, המחשב הזה פחות מתאים למטלות כתיבה רציניות כמו כתיבת עבודות. אם את מקלידה הרבה, חפשי לפטופ זול עם מקלדת אמיתית, המחשב הזה לא נועד למשימות כתיבה בגלל היעדר מקלדת פיזית עם מקשים.

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner