במסגרת החברות שממשיכות להעמיד תחרות לסרפייס של מיקרוסופט (כמו Dell, שסקרתי כאן לפני כמה שבועות), לנובו היא אחת הממשיכות. לאחרונה, במסגרת ההכרזות שלה, החברה הכריזה על סדרת Duet דמויית הסרפייס, שמחליפה את סדרת ה-MiiX (שגם אותה סקרתי בשעתו, ואהבתי מאוד). כמובן שלקחתי את אחד הדגמים הראשונים לסקירה, ה- Yoga Duet 7.
בסדרת ה-Duet, יש שתי רמות: 3 ו-7 (איפה 5?). כדי לבדל אותם, לנובו משייכת כל רמה למותג אחר: רמת ה-3, שהיא הרמה הנמוכה ורמת הכניסה (מחשבים שנמכרים סביב האלפיים שקלים), משויכת ל-IdeaPad, המותג לצרכן הביתי, ואילו ה-Duet 7, משויך למותג YOGA, הממוצב כעילי (המחירים מתחילים בסביבות ה-5,000 שקלים) ואותו לקחתי לבדיקה.
עיצוב ומבנה
ה-Yoga Duet 7 הוא חשיבה מחודשת לחלוטין על הקונספט של מחשב לוח עם מקלדת נצמדת. אם לצטט את הג’ירפות: אותו מחשב, בגישה כל כך שונה.
נתחיל מזה ש- Yoga Duet 7 פשוט נראה טוב. בהתאם לפילוסופיה העיצובית החדשה של לנובו, הוא באפור מתכתי נאה מאוד, עם מעט כיתובים ומדבקות: המותג YOGA מוטבע בפינה השמאלית העליונה, ולשונית מתכת עם הלוגו Lenovo בפינה הנגדית. עוד על החלק של הרגלית המאסיבית, יש את מדבקת המעבד של אינטל. נקי ומינימליסטי.
הקווים גם הם כאלה, הצלעות חלקות והצלע העליונה כולה פתחי אוורור בעיצוב אלכסוני שנראה כמו ראש איזמל. הגוף הוא גוף מתכת, מאסיבי למדי ונאה. עוד בגב, יש מצלמה, סטנדרטית למדי ומקובלת במחשבי לוח מהז’אנר.
בצלע הימנית נמצא את שבכת הרמקול, כפתור ההפעלה המואר בנורית לבנה, ומיד מתחתיו כפתורי הווליום (לטעמי, קצת קרובים מדי), בתחתית שקע USB-C אחד, עם יכולת הטענה גם בשינה. בצלע הנגדית, נמצא גם שבכת רמקול, מתחתיה תא מגש לכרטיס זיכרון מיקרו SD (בדגמים התומכים – גם ל-SIM לגלישה וחיבוריות מכל מקום), שקע אוזניות ושני שקעי USB-C נוספים, אחד מהם משמש גם כשקע טעינה. שקעי USB מסורתיים A אין בנמצא, ותיכף נרחיב על כך את הדיבור.
החזית, רובה ככולה מסך 13 אינץ’ ביחס של 2:3, עם שוליים דקים יחסית. מעליו יש מצלמה חזיתית טובה הכוללת יחידת אינפרא אדום לזיהוי פנים, ואילו בתחתית המסך, בשוליים, מתחבאים חיישני קירבה, שיכולים לנעול את המחשב או לעצור את הסרט ברגע שהוא מזהה שאינכם שם. זו אופנה חדשה יחסית במחשבים, והיא תכונה חביבה ושימושית, במיוחד למי שחושש משיחטטו לו בקבצים גם כשהוא הולך להכין קפה, או סתם מ-“פיגוע פייסבוק”.
כיסוי המקלדת הוא גם, לא שגרתי. הוא בנוי היטב, עם מקלדת סטנדרטית של לנובו מבחינת הצורה ונוחה להקלדה, אבל עם מקשים עם מהלך קצת קצר לטעמי, ושתי רמות של תאורה אחורית.
הנה אבל החלק המרענן ב- Yoga Duet 7: מדובר במקלדת בלוטות’, עם מתג הפעלה משלה, כך שאפשר לנתק אותה מהמחשב – והיא עדיין תעבוד, מה שמאפשר יותר אפשרויות עבודה מבעבר, כולל להציב את יחידת מחשב הלוח במרחק מה מכם. זה קצת מפצה על העובדה שהיא לא נצמדת למסך בזווית עם הגבהה.
הכיסוי האחורי הוא בבד אפרפר, מה שמכונה Heather (דוגמה המזכירה “רעש לבן” בטלוויזיה), שהוא השלמה נאה לגוף המחשב. עוד יש כאן משטח הצבעה מכובד בגודלו ויעיל והתוספת הנהדרת – עט חכם מלא, מהדור האחרון שכולל כמה וכמה שכלולים, ומבחינת המראה הוא גליל משושה שנראה כמו עיפרון.
המשקל הכולל של ה-Yoga Duet 7 הוא קילו ו-16 גרם, דומה למחשבים אחרים בקטגוריה, אבל משקלו של ה-Duet 3 שלא בדקנו אמור להיות אפילו מתחת לקילוגרם בודד. כך או כך, המשקל שלו סביר ונוח לנשיאה.
קלט/פלט
אנחנו צריכים לדבר על השקעים.
לנובו עשתה כאן קפיצה אמיצה קדימה, בכך שהיא וויתרה על שקעי USB מסורתיים, אבל זה לא בהכרח לטובת הצרכנים. במה שנראה צעד שלקוח מהספר של אפל, היא הותירה במחשב רק שקעי USB-C וכמובן, תמיכה בהתקנים אלחוטיים בדמות בלוטות’ 5.0.
אליה וקוץ בה: מה יעשו כל האנשים שיש להם, אפעס, עדיין ציוד עם תקע USB-A מסורתי? יצטרכו או לקנות מתאם, או מפצל שיתחבר לאחד משקעי ה-USB-C, ב- Yoga Duet 7 ויחזיר להם את הפונקציונליות שנלקחה מהם.
אני באמת לא מבין מה לנובו חשבו לעצמם, חוץ מהרצון להיראות חדשניים ונועזים. יש עוד כל כך הרבה ציוד שם בחוץ שמתחבר לשקע USB רגיל – החל מכבלים של סמארטפונים לטעינה ולהעברת מידע, דרך מצלמות רשת, אוזניות ומה לא. אם כבר הולכים על להחליף את כל השקעים ל-USB-C (וזה אכן נראה נהדר ומאוד אלגנטי), עשו טובה לעולם – וכללו בערכה מתאמים או עדיף, מפצל בנוסח תחנת עגינה קטנה שמכילה כמה שקעים מסורתיים לטובת העם היושב בציון.
מנגד, העט חרט החכם שלנובו כללו בערכה, הוא פלא קטן. זהו עט דיו אלקטרוני משובח מאוד (נראה מתוצרת Wacom), עם שני כפתורים בגוף, וכפתור הקלקה בקודקדו הניתן לתכנות, והעט יכול לעשות המון דברים: הוא עובד נפלא על מסך המגע, ומאפשר למי שניחן ביכולת, לצייר ולצבוע בקלות יחסית, לכתוב על המסך עם תרגום כתב יד (בינתיים, רק באנגלית), יש לו מצב “פיפטה אלקטרונית” שמאפשר לאסוף ולזהות צבעים, ומאוד מוסיף לפונקציונליות של המחשב כטאבלט.
בכלל, נראה שללנובו היה מאוד חשוב שה- Yoga Duet 7, יתפקד היטב גם כטאבלט, ואכן חוויית השימוש שלו ככזה, בזכות הרגלית שנפתחת בזווית מאוד רחבה, לכמעט מצב שכיבה, ביחד עם העט החכם, שנטען אגב גם הוא, עם שקע USB שמסתתר מתחת למכסה העליון. נראה שלנובו, בגדול, חשבו על מתחרה ישיר לאייפד פרו.
תצוגה ושמע
לנובו גם לא חסכו על המסך. זהו מסך IPS נפלא, בגודל 13 אינץ’, עם בהירות של 450 ניט והפרדה של (כמעט) 2K ביחס מלבני (2160 על 1350 פיקסלים), שנראה ומתפקד מצוין:
הצבעים עמוקים מאוד, במיוחד צהובים ואדומים, אבל גם שמי תכלת נראים עליו מעולה. ביחד עם הרמקולים שקבועים בצדי המחשב כאמור (עם תמיכה ב-Dolby מובנית וישר מהקופסא), צפיה ביוטיוב או בנטפליקס עליו היא בהחלט חוויה. כחלק משיפור גם החוויה של טאבלט וכמכשיר לצריכת תוכן, הוא באמת נותן תמורה מצוינת לכסף.
ביצועים
לפי בקשות של קוראים שראו את האנבוקסינג שלנו, חלקת הביצועים תהיה הפעם רחבה וחרושה יותר מהרגיל. כמה אנשים לפני תחילת הלימודים שלהם, שוקלים את ה- Yoga Duet 7 כמחשב ראשי ללימודים ובכלל, וביקשו את חוות דעתי עליו כמחשב לצרכים יומיומיים, תכנות וגם משחקים. אז אני נענה בשמחה.
נתחיל מהמפרט היבש: המעבד הוא מעבד Kaby Lake, מדור 10 לניידים של אינטל. מדובר בדגם 10210U, מסדרות ה-Core i5 של אמצע הדרך, שמי שקרא את מדריך המעבדים שלי – יודע לזהות שהוא דווקא מהדגמים החלשים יותר, והסימון U אומר שצריכת הזרם שלו נמוכה. זהו מעבד עם ארבע ליבות ושמונה נימים שברגיל פועל על סביבות 2.1 גיגההרץ, ובשעת הצורך מקפיץ תדר ל-4.2 גיגההרץ, ששודך בתצורה הזו ל-8 גיגהבייט של זיכרון DDR4 וכונן NVME M.2 מהיר בנפח של 500 גיגהבייט (475 ליתר דיוק).
הרצתי עליו לא פחות מששה מבחני ביצועים שונים, חלקם ייעודיים לבדיקת המעבד וחלקם ייעודיים לבדיקת ביצועי גרפיקה ומשחקים וחלקם משולבים.
בצד המעבד הראשי, ה-CPU, הביצועים של המחשב יפים לסוגו: הוא סיים את מבחן SuperPi (מבחן שנותן למעבד לחשב כמות גדולה של ספרות אחרי הנקודה בפאי, שכידוע, הערך שלו אינסופי). הוא סיים 128,000 ספרות תוך 0.922 שניות, ואילו מיליון ספרות אחרי הנקודה, הוא סיים תוך 9 שניות ו-337 מאיות השניה.
במבחן GeekBench המוכר, הוא זכה ל-1018 נקודות למבחן ליבה בודדת, ו-2969 נקודות לריבוי ליבות. הוא הוציא ציונים בולטים במיוחד ב-HDR, אבל למשל במבחן למידת מכונה לא היה הפרש גדול בין ליבה בודדת לריבוי ליבות ונימים.
במבחן PassMark, שאני משתמש בו כאן לראשונה, נתן לו ציונים גבוהים בגזרת המעבד הראשי (6115 נקודות) והדיסק (11,475 נקודות). אבל הציון הכולל נמשך כלפי מטה, בגלל ביצועים נמוכים יחסית של המעבד הגרפי, בדו ותלת מימד (266 ו-904 נקודות בלבד, בהתאמה). הציון הסופי שה- Yoga Duet 7 קיבל, 2117 נקודות, שם אותו לפי PassMark, בשליש התחתון של כלל המחשבים הנבדקים מבחינת ביצועים (קרי, כ-70% מהמחשבים המדווחים היו חזקים ממנו).
תוצאות דומות באופיין קיבלתי גם ב-Night Raid, המבחן של 3DMark עבור מחשבים עם מעבדים גרפיים של אינטל. הוא הוציא 4,215 נקודות, עם קצבי פריימים שנעו בין 16.68 פריימים לשניה במבחן הגרפיקה הראשון ל-24.30 פריימים לשניה במבחן הגרפיקה השני. מבחינת הנתונים של 3DMark, הוא הביס רק שמונה אחוזים מכלל המחשבים במאגר העצום שלהם.
נעשה רגע הפסקה מתודית, ונציין: זו לא אשמת המעבד הראשי. להיפך, המעבד הראשי מוציא תוצאות די נאות. מי שלא עומד בקצב הוא המעבד הגרפי המובנה, גם הוא של אינטל, שביצועי תלת המימד שלו, איך לומר בעדינות? הם צנועים. לא ברור למה אינטל לא מסוגלת פעם אחת בחייה, פעם אחת, להוציא מעבד גרפי שרירי (בניכוי VEGA, שלא היה פיתוח בלעדי), שבאמת יציב תחרות למעבדים הדיסקרטיים החזקים של AMD או nVidia.
ולבסוף, ניסיתי גם את Heaven 4.0, שרץ על מנוע Unigine. זהו מבחן ביצועים ישן בן עשור, אבל אני אישית שומר לו חסד נעורים, כיון שהוא מספק למחשב ללעוס סצינת תלת מימד מורכבת – שבהחלט מייצגת משחקים, עם הרבה מקורות תאורה, צללים וטקסטורות. כאן, קצב הפריימים היה מביך: פריימים בודדים בשניה (4-6 פריימים במקרה הטוב), כך שהמסקנה ברורה: זה לא מחשב למשחקים.
הוא כן מאוד מתאים למשימות יומיומיות קלות כמו גלישה באינטרנט, צפיה בנטפליקס, עיבוד תמלילים או גליונות נתונים, אפילו לקצת תכנות, בזכות היכולות של המעבד הראשי, אבל לא הייתי סומך עליו למטלה שדורשת גם מהמעבד הגרפי “להיכנס מתחת לאלונקה”.
חיי סוללה ופליטת חום
בכל החלקים שפונים אל המשתמש, לא הרגשנו בחום, אבל זה לא אומר שהוא לא מתחמם! בזמן שהרצנו את מבחני הביצועים, גב ה- Yoga Duet 7, התחמם למדי. תוכנות ניטור רשמו טמפרטורת עבודה במעבד של 74 מעלות. האוורור אמנם נכנס לפעולה מיידית, אבל בפעילות מאומצת החום בגב המחשב בהחלט מורגש בנגיעה.
מבחינת חיי סוללה, הצלחנו להוציא מה- Yoga Duet 7 בשימוש מעורב ו-50% בהירות מסך בין 5-6 שעות פעולה. זה לא מזהיר ורחוק מהצהרת היצרן של עד 10 שעות פעולה, אבל גם לא נורא. סביר.
השורה התחתונה
Yoga Duet 7 הוא ניסיון חדש ונועז של לנובו בתחום מחשבי הלוח עם המקלדת הנצמדת. הוא באמת מעיד על חשיבה קדימה, אבל סובל מכמה מחלות ילדות של דור ראשון.
מבחינת הביצועים, הוא מצוין כמחשב לשימושים קלים כמו גלישה, עיבוד תמלילים (הסקירה הזו נכתבת עליו), צפייה בסרטים ועוד. הוא יכול להיות פיתרון מצוין לעצמאים בעלי עסק קטן, שרוצים מחשב אלגנטי שישמש אותם גם לפנאי או לסטודנטים.
אציין לטובה גם את מקלדת הבלוטות’ הניתנת להפרדה עם תקשורת אלחוטית, ואת העט החכם, שיכול לקרוץ למי שאוהב לצייר ולשרבט, והוא גם טאבלט נפלא. תמורת כ-6000 שקלים מדובר בעסקה הגונה (במיוחד שהמקלדת והעט כלולות בערכה).
אבל, הוא לא חף מבעיות של דור ראשון בסדרה חדשה, כאמור. ראשית, הביצועים שלו בתחום הגרפיקה לא מדהימים, וזה בפירוש לא מחשב שיחזיק בגבורה משחקים, אם בכלל, בעיקר בגלל המעבד הגרפי החלש. והבעיה השניה היא חיבורי ה-USB-C בלבד. אם כל הציוד שלכם חדיש ומגיע עם התקע החדש – תתחדשו, אתם מסודרים. אבל יש לכם ציוד ישן יותר, עם תקע USB-A מסורתי, תזדקקו למתאמים או למפצל USB-C הגון (לרכישה).
אני מאמין שחלק מהדברים האלה ישונו ויטופלו בדור הבא של ה-Duet, עם מעבדי דור 11 של אינטל שממש מעבר לפינה, ככה שיהיה מסקרן לבחון גם את הדור הבא של הסדרה החדשה.
Lenovo Yoga Duet 7
ציון:
לרכישה (מחיר מיוחד לקוראי החיבור: 5,571 שקלים במקום 6,190 שקלים)
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.
תודה רבה לך, סקירה מעולה
[…] (כמעט ב-360 מעלות), ויכול גם להפוך לטאבלט. אסוס, בדומה ל-לנובו Yoga Duet שסקרנו כאן לאחרונה, מצרפת גם היא עט חרט בערכה, ותיכף […]