אזמל: וינדוס 10 – הביקורת הרשמית

רבות כתבנו כאן כבר על וינדוס 10, אבל אחרי קצת יותר משבוע של שימוש בגירסה הסופית והרשמית, יש לנו מסקנות.

התקנה: בלי פאניקה

ההתקנה של וינדוס 10 היא מהנעימות והבלתי טראומטיות שהיה למיקרוסופט אי פעם. אם בגירסאות קודמות, כמו Windows 7, מיקרוסופט הכריחה אותנו לבצע התקנה נקיה, הרי שפה מדובר בשדרוג, שמסתיים יחסית במהרה, וכל הקבצים וההגדרות שלנו יופיעו מחדש על שולחן העבודה, שלא לדבר על שירותי ענן שמאחסנים את הקבצים שלנו, מה שעוד יותר מסיר דאגה בכל הנוגע למה שנמצא על הכונן הקשיח שלנו.

ממשק: הלאה, האריחים!

כותב שורות אלה כבר התבטא לא פעם לגבי הממשק של וינדוס 10, ועל העובדה שהוא נראה כמו תערובת לא ברורה של שולחן העבודה הקלאסי עם כפתור ההתחל, וממשק האריחים של Windows 8 שאני דווקא חיבבתי מאוד. ברם, ככל הנראה, הטעם שלי הוא לא הטעם של ההמונים. רבים התרעמו על “המפלצת הדו ראשית” שהייתה וינדוס 8, ומיקרוסופט הקשיבה. הפעם החברה איחדה בין הממשקים, ובניגוד לבעבר – אפליקציות “מטרו” מהדור החדש אפשר להדביק על שולחן העבודה ולהיפך.

באופן כללי, כל העסק נהיה אחוד וגמיש הרבה יותר: אפשר להדביק כל דבר בכל מקום. ולאן נעלם ממשק האריחים? הוא לא ממש נעלם, אלא “נדחף” מתחת לכפתור ההתחל, וכעת הממשק יותר מותאם גם לחוויה על מקלדת ועכבר וגם לחוויה של מסך מגע. למי שמתגעגע לממשק האריחים, אפשר תמיד לעבור ל”מצב טאבלט” – אם כי האריחים עכשיו מונחים בגלילה אנכית ולא אופקית. לבעלי מחשבי שניים באחד, כלומר כאלה שגם הופכים לטאבלט בניתוק המקלדת, המעבר למצב הזה יהיה אוטומטי.

ומילה לגבי חוויית הממשק הכללית – היא טובה. גם כותב שורות אלה שעיקם את אפו לאור התוצר הראשוני, מרוצה מהתוצר הסופי, והאמת שקל להתרגל אליו, במיוחד לאור האפשרות “לנעוץ” כל דבר בכל מקום, כמו גם להסיר אפליקציות ישירות מתפריט “ההתחל” – קפיצת דרך רצינית למיקרוסופט.

עוד חידוש שמיקרוסופט הכניסה בגירסה הזו, היא ריבוי שולחנות עבודה. אחרי שמסתגלים זה ממש נוח, ואפילו קצת ממכר – לפתוח שולחן עבודה נפרד עבור נגן המוזיקה החדש ועוד. כמובן, מקיסטים יגחכו לעצמם, כי ריבוי שולחנות עבודה נמצא ב-OSX כבר שנים…

תמיכה בחומרה: וינדוס בכל מקום

ואם כבר באפל עסקינן, הרי שווינדוס שואפת להיות בכל מקום. התמיכה בחומרה סטנדרטית מתבססת על מאגר מנהלי ההתקנים של וינדוס 8, והיא רחבה מאוד מאוד. אבל החלקים המעניינים באמת בווינדוס 10, זה התמיכה בחומרה הלא סטנדרטית. וינדוס 10 היא קפיצת דרך עצומה עבור מיקרוסופט ועבור מערכות הפעלה בכלל, ביחס לתמיכה בהתקני חומרה עתידניים, ומיקרוסופט מתיימרת לתמוך בכולם, באמצעות שורה של גירסאות מותאמות: מאינטרנט של החפצים ותמיכה בהתקני מחשוב כמו ארדואינו ורספברי פאי, דרך תמיכה במדפסות תלת ממד, ועד תמיכה בממשקים כמו ההולו לנס וקסדות מציאות מדומה. מיקרוסופט בהחלט בונה על העתיד, וגם עשתה את ההשקעות המתאימות כדי להיות שם.

ומיקרוסופט רוצה להיות גם בטלפון הנייד שלכם. אז מלבד זה ש-Windows Phone 10 היא כבר חלק מווינדוס 10 ולמעשה ההפרדה בין שתי מערכות ההפעלה כבר לא קיימת, מיקרוסופט גם רוצה נוכחות באנדרואיד וב-ios. כשתחברו את הסמרטפון שלכם או את הטאבלט למחשב עם וינדוס 10 שמותקנת בו Phone Companion, תקבלו לא רק מידע על המכשיר שלכם, אלא גם הצעות להתקין את היישומים של מיקרוסופט על הטלפון שלכם, יהא זה טלפון אנדרואיד או אייפון. מיקרוסופט כבר לא מאמינה בגן סגור, והיא תומכת בכולם, אפילו יריבות מרות לשעבר כמו לינוקס.

Edge ומנהל הקבצים: הישן החדש

ושתי מילים על הדפדפן וסייר הקבצים, אולי שתי התוכנות שמשרתות את כולנו כל כך הרבה עד שהן הפכו שקופות. לגבי Edge – הדעות חלוקות. אמנם ניכר שמיקרוסופט עשתה מאמץ להשתנות, אבל Edge, מנוע העיבוד (רכיב התוכנה שמעבד ומציג את עמודי הרשת על המסך שלנו), הוא פיצול של Trident, מנוע העיבוד הישן והקלוקל של אקספלורר, אבל כזה שהותאם לתקנים ותאימות של העידו הנוכחי של הרשת, שעל חלקים משמעותיים ממנו השתלטו כרום ופיירפוקס. מפתחים עדיין מקטרים על המנוע הישן שייכלל גם בדפדפן החדש, ועל כך שמיקרוסופט לא נטשה את מנוע העיבוד הישן כליל.

מבחינת החזית, מיקרוסופט מתאמצים גם כאן להציג חזית רעננה. ל-Edge (לשעבר ספרטן), יש חזות מודרנית ונקיה, שמשתלבת עם הקו העיצובי של וינדוס 10, וחידושים כמו כתיבת הערות עם עט חרט בכתב יד ישירות על אתרים, שגם ישמרו. אני בספק אם הוא יכול לקרוא תיגר על כרום או על פיירפוקס, אבל הוא בהחלט פחות טראומטי מאקספלורר המיתולוגי והשנוא.

מיקרוסופט גם חידשה את פניו של סייר הקבצים עם שינויים מרעננים. גישת ה”סרט”, Ribbon, לממשק שהחלה בשמונה אם זכרוני אינו מטעני ומקורה בכלל באופיס, קיבלה פה שדרוג רציני. המון פעולות שהתרגלנו לעשות עם כפתור עכבר ימני, כמו שינוי שם, העתקה, העברה ומיון – עכשיו נמצאים ממש בראש החלון וזה נעים ונוח. בנוסף, הצלמיות והחיים עצמם עברו עיצוב מחדש, ועכשיו יש להם מראה מינימליסטי. מיקרוסופט נטשה את האייקונים המצוירים להפליא שטיפחה לאורך השנים, לטובת מראה פשוט וקלאסי יותר. גם זה דורש הסתגלות, אבל זה נאה בהחלט.

ה-Favorites פינו את מקומם ל-Quick Access, שעכשיו כולל גם את הספריות האחרונות שניגשתם אליהן ולא רק את המועדפות עליכם. באופן דומה, סייר הקבצים יציג עכשיו את הקבצים האחרונים שאליהם ניגשתם. זה די נוח, אבל נראה שמקריבים פה פיסת פרטיות בשביל זה.

ביצועים: והצנע לכת

דרישות החומרה של וינדוס 10 צנועות עד מאוד. מעבד במהירות של 1 גיגההרץ לפחות וגיגהבייט אחד של זיכרון (שניים לגירסת ה-64 ביט). במחשב נייד חלש יחסית עם מעבד A6 של AMD מרובע ליבות, שמהירות השעון הרגילה שלו היא 1 גיגההרץ (פחות מאשר סמרטפון מודרני ממוצע), וינדוס 10 תפסה כשלושים אחוזי ניצולת מעבד, וכ-50% מהזיכרון, של ששה גיגהבייט בנפח, כולל זיכרון מטמון. המשמעות: היא תחיה מצוין גם במחשבים צנועי זיכרון אם תשתמשו בגירסת ה-32 ביט. אם ב-64 ביט עסקינן, אז כדאי שיהיה לכם לפחות ארבעה גיגהבייט של זיכרון.

ברמה הסובייקטיבית, זו שמעבר למספרים ולניצולות, וינדוס 10 תגובתית מאוד. על אף הממשק הנאה לא ניכרו השהיות, ולא נאלצנו לחכות לשום דבר יותר מדי, גם כשהעמסנו עליה כמה יישומים פתוחים.

אפקט ה”וואו”: קורטנה

ולקינוח, כמה מילים על אחת התכונות הכי מסקרנות וחדישות שנכנסו לווינדוס 10: קורטנה. קורטנה, הסייעת הדיגיטלית של מיקרוסופט, לא זמינה באופן עקרוני לישראלים, אבל נורא קל להפוך אותה לזמינה – כל מה שאתם צריכים לעשות זה לשנות את האזור שלכם לארצות הברית. כרגע היא פועלת רק באנגלית, אבל החוויה היא לא פחות ממדהימה ומתחילה ממש להזכיר את הממשק הקולי ממסע בין כוכבים, שבו פיקארד היה פונה למחשב ונותן לו הוראות בשפה טבעית, והמחשב היה מגיב בקולו.

קורטנה יודעת לעשות המון. אפשר לתת לה תזכורות, היא תדע להזכיר לנו פגישות ולמצוא לנו מידע, והכל בשפה טבעית – בנוסח “קורטנה, איך נראה הלו”ז שלי היום?” בדומה לסייען הקולי של גוגל, על מידע שהיא לא תדע להשיב עליו בקולה, היא תפתח לנו דפדפן עם חיפוש הרשת הרלוונטי. אם מיקרוסופט חיפשה את ה”וואו” לווינדוס 10, הרי שקורטנה היא זה.

אז, לשדרג?

אם בביקורות על גירסאות קודמות של וינדוס ההמלצה שלנו היייתה מסויגת משהו, הפעם היא נחרצת. האם לשדרג? בהחלט כן! עכשיו התפזר סופית הערפל בעניין – אם יש לכם גירסה חוקית של Windows 7 או Windows 8 ו-8.1, וינדוס 10 ניתנת לכם בחינם לחלוטין, אם תשדרגו בשנה הקרובה, עד 29 ביולי 2016. חינם. חינם כמו ב-“לא עולה כסף”.

עם כמות החידושים והשדרוגים שהיא מכילה בתוכה, לצד תמיכה בסוגי חומרה והתקנים שהולכים ותופסים תאוצה ויהפכו להיות חלק מהחיים שלנו עוד זמן ממש לא רב, ולצד טביעת הרגל הנמוכה שלה, אין הרבה מה להסס: שמרו לעצמכם עותק באמצעות לחיצה על סמליל וינדוס 10 שבשולחן העבודה שלכם, ומערכת ההפעלה שלכם תשודרג ברגע שיגיע תורכם.

תתחדשו.

 


Discover more from החיבור

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 22 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

10 תגובותהשמיעו קולכם

  • שדרגנו מחשב מחלונות 7 והביצועים שלו השתפרו בצורה מאוד משמעותית.

    לגבי אדג’ – דברים שעבדו והותאמו לאקספלורר לא בהכרח מתאימים ליציר הכלאיים החדש מה שמכניס מורכבות נוספת לעולם התאמת האתרים…

  • וואו, ובלי אף מילה על נושא הפרטיות שכל כך בעייתי בווינדוס 10.
    למען ההגינות, צריך היה להתייחס לנושא הכאוב הזה. בשם “חוויית משתמש”, מיקרוסופט מרשים לעצמם לאסוף כל פיסת מידע אפשרית מתוך מחשבו של המשתמש, תוך כדי עימעום של העניין בכל צורה אפשרית.
    מי שאכפת לו מזכויותיו כאדם פרטי, מוטב לו שיתרחק ממערכת ההפעלה החדשה וה”נפלאה” הזו.

    • חרד לפרטיות יקר,

      כמו שנאמר: אתה טועה ומטעה. תקרא את הביקורת שלי שוב ותראה שדווקא כן התייחסתי לפרטיות. סקירה על מערכת הפעלה, בכללה, פחות מתייחסת לנושאים כאלה, אלא למערכת עצמה. לתשומת לבך.
      כמו כן, יצוין שהסקירה הזו נכתבה עוד לפני החשיפה בגארדיאן. אבל לטעון שלא התייחסתי לעניין הפרטיות בכלל, זו הערה שפשוט לא נכונה.

    • בכמה קליקים אפשר להחזיר את הפרטיות. חפש “הגדרות פרטיות” ובטל את הכל.

      • כל הבעיה בזה, זה שאי אפשר לכבות את זה, מיקרוסופט מרשים לעצמם לקחת מידע אישי של משתמשים, ולא נותנים להם אפשרות אפילו לכבות את זה. שלא כמו לינוקס (או מאק) שאתה מרגיש כאילו יש לך שליטה על המערכת, פה אתה לא מרגיש את זה, מיקרוסופט מתקינים תוכנות צד שלישי על המחשב ולא נותנים למשתמשים למחוק אותם. ואני אפילו לא מדבר על כל הבעיות אבטחה שיש שם. ווינדוס 10 היא המערכת הפעלה הכי גרועה שקיימת, היא הרסה את הדבר שהכי טוב במחשבים ההרגשה שאתה שולט על משהו, ההרגשה שהמחשב שלך הוא המקום הכי פרטי שלך.
        נ.ב
        אני לא משתמש בווינדוס ואני גם לא אשתמשתי בווינדוס (רק לינוקס)

  • ראיתי שאתה מתלהב מקורטנה, אבל החידוש החשוב של מיקרוסופט היה הכנסת זיהוי הדיבור בחלונות ויסטה, שהיתה מערכת הפעלה גרועה בסה”כ, אבל מאז לא שופרה הרמה של זיהוי הדיבור בכלל, כולל חלונות 10. זיהוי הדיבור מאפשר להכתיב למחשב טקסטים ארוכים ולא משפטים בודדים כמו לקורטנה. התשובות של קורטנה אינן ממש מלהיבות, אבל זה כבר עניין אחר.
    כמו כן, אפשרויות הקנפוג בחלונות 10 צומצמו אפילו יותר מאשר ב-8.1. לדוגמה: אין כל אפשרות לקנפג רקע בהיר לשולחן העבודה עם אותיות שחורות, אלא רק צבע כהה עם אותיות לבנות. אני יודע שרוב המשתמשים שמים תמונה על הצג, אבל יש אנשים שרוצים לעבוד ולראות ברור את הצלמיות (איקונים). ולבסוף, מי שיש לו גירסת Enterprise לחלונות 7 או 8 לא יכול לשדרג בחינם… לפי כל קנה מידה, חלונות 10 אין בו שום שיפור משמעותי בהשוואה ל-7, אבל יש בו צמצום אפשרויות.

    • איתמר שלום,

      אני נוטה שלא להסכים עם חלק מהקביעות שלך, ובכל זאת – תודה על תגובתך המלומדת.

      לגבי גירסת ה-Enterprise, בהיותה גירסה “מפעלית” שגם ככה פועלת על רישיונות בסיטונות ומיועדת באמת לארגונים גדולים, היא לא נכללת בהצעת השדרוג – שמיועדת לעסקים קטנים ולמשתמשים פרטיים בלבד. יש בכך היגיון עסקי מצד מיקרוסופט שלא לכלול גופים שגם כך מצויים איתה בהסכם מיוחד ואינם לקוחות קצה שגרתיים.

  • אני ממשיך לבדוק את חלונות 10. כדי שאפשר יהיה לעבוד בצורה סבירה ולהתגבר על כל מיני תקלות של מערכת ההפעלה הזאת צריך הייתי להשתמש בכל מיני אפליקציות חיצוניות. למשל, רבים התלוננו על אותיות מטושטשות בצגים מתקדמים; צריך היתי למצוא אפליקציה המבטלת את השימוש בתכונות צגים מתקדמים ובכך הופכת את האותיות לברורות. כדי לתמרן טוב יותר בין התוכנות התקנתי שוב את Classic Shell, המאפשר כפתור START כמו בחלונות 7, בלי לבטל את האפשרות לעבוד עם ה-Start החדש. בדקתי שוב את קורטנה ומצאתי שאין בה כל תועלת; היא בסה”כ מחפשת באמצעות מנועי החיפוש ובשביל זה היא לא נחוצה, כי עולה אינפורמציה לא לעניין ומיותרת. לעומת זאת, זיהוי הדיבור WSR אמנם עובד, אבל לא יכולתי להבחין בשום שיפור ולעומת זאת הבחנתי בהרעה בתעולה של המקרואים, שחלק מהם פשוט לא עובדים ולא ברור בינתיים למה. את בעיית הצבע הבהיר בשולחן העבודה (דסקטופ) לא פתרתי אלא פשוט השתמשתי בהפעלת החשבון של משתמש-מיקרוסופט מהגירסה הקודמת, ואז בחרתי בסיכנכרון עם המשתמש ההוא. זהו פתרון דחוק כי הוא לא יעבוד בשביל מי שמתקין את המערכת לא בשדרוג, וגם מגביל אותי לצבע מקרי שבחרתי בגירסה הקודמת. וכל אלה הם רק על קצה המזלג. בכל זאת אני נותן הזדמנות למערכת הזאת להראות שכדאי לעבוד בה, ובינתיים אני מחזיק מעמד כשבוע.

  • האם בגירסת וינדוס 10 של גירסת שדרוג על וינדוס 7 יהיה אפשר להתקין מחדש דפדפן מוזילה? גוגל כרום? תוכנת מייל טאנדרבראט? ומה לגבי תוספות והרחבות כמו מנהל הורדות הורדת סרטיי וידאו תוכנת נגני וידאו VLC תוכנת הורדת תמונות שירים סרטים כמו VIDEO DOWNLOADER?

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner