סיליקון כיום הוא התקן המעשי לייצור מעבדים. אבל ייתכן וחומר חדש, שלאחרונה נחקר בידי MIT ואוניברסיטת יוסטון, עשוי לחולל מהפכה בעולם המעבדים. בורון ארסניד (או בור-זרניך, בעברית), הוא תרכובת כימית המורכבת מבורון וארסניד, ועשוי לשמש כמוליך למחצה טוב יותר מאשר סיליקון, במיוחד בכל הנוגע לפליטת חום – הבעיה העיקרית של מעבדים כיום (ההתחממות שכל אחד מאיתנו מכיר כשה-סמארטפון שלו מתאמץ…)
לפי המחקר, שפורסם לאחרונה במגזין המדעי הנחשב Science, לבורון ארסניד מעוקב יש את מוליכות החום השלישית הטובה ביותר לעומת כל חומר אחר, כאשר עוקפים אותו רק יהלום ואחיו, הבורון ניטריד (תחמוצת בור).
כמובן, החומר נמצא בשלב המחקרי בלבד, ועדיין צריך לראות האם ניתן לייצר אותו בכמויות ובעלות סבירה כדי שיחליף את הסיליקון הפופולרי והזול (יחסית), אבל לפי החוקרים, הוא עשוי בעתיד לשמש תחליף בייצור מעבדים.
ד”ר ג’ונג-וו שין, אחד מכותבי המחקר, אמר ל-TechRadar, כי למשל פחמת (קרביד) סיליקון מחליפה כיום סיליקון ברכיבים אלקטרוניים ב-רכב חשמלי, בשל מוליכות החום הגבוהה פי שלושה מסיליקון, ועל אף שהמוליכות החשמלית שלה נמוכה יותר. “תארו לעצמכם מה בורון ארסניד יוכל לעשות עם מוליכות חום גבוהה פי עשרה, ומוביליות חשמלית גבוהה מזו של סיליקון. זה יכול להיות משהו שישנה את המשחק בתעשיה”, אומר שין.
לעוד תכנים מעניינים עקבו אחרינו באינסטגרם או בטיקטוק
לסיום נציין רק ש-בורון ארסניד הוא לא התרכובת היחידה שמאיימת להפיל את הסיליקון מכס המלוכה שלו בתעשיית המעבדים. חוקרים מאוניברסיטת אילינוי, יצרו מעבדי ארבעה ושמונה ביט פשוטים מפלסטיק, עם אחוזי הצלחה לא מבוטלים, כך שסיליקון הוא עדיין ההווה של מעבדים אבל לגמרי לא בטוח שהוא גם העתיד.
נהניתם מהקריאה? שמחים לשמוע.
בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות רבות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. “החיבור” מופק על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות – אבל היא גם פרנסה ואנחנו רוצים לעבוד עבורכם, הקוראים.
התרומה שלכם (בעלות של כוס קפה) מבטיחה את קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים ומידע מעניין ומועיל, כל יום.