אירוע הקניות המסורתי שמתרחש בסוף השבוע הנוכחי, יום שישי השחור (Black Friday), תפס בכל רחבי העולם המערבי על אף שמקורו בארצות הברית. זהו יום קניות עם הנחות ענק בחנויות שמתרחש תמיד בסוף נובמבר, מיד לאחר חג ההודיה ולפני מה שנקרא תקופת החגים בארצות הברית – כלומר חג המולד וערב השנה האזרחית החדשה. גם בישראל אירוע המכירות הזה תופס תאוצה משנה לשנה, אולי פחות בגובה ההנחות אבל בהיקף הגופים המשתתפים.
אבל מה המקור לשם? מדוע הוא מכונה יום שישי השחור?
במשך השנים נפוצו שמועות שונות לגבי מקור השם, כמו שבתקופת העבדות היה זה יום שבו סוחרי העבדים הלבנים באמריקה מכרו עבדים כושים בהנחה, אושהשם נוצר בגלל בלבול בשמה של הזמרת הצעירה רבקה בלאק, שאחראית ללהיט “פריידי” – רובן ככולן מופרכות לחלוטין.
הסבר אחד שלכאורה מתקבל על הדעת, הוא שסוחרים רבים עושים את עיקר הפדיון שלהם בתקופת החגים, ואותו יום שישי מסמל את תחילתה של אותה תקופה – בה ספרי המאזנים עוברים מאדום לשחור. רישום בעט אדום מעיד על הפסדים, ואילו רישום בצבע שחור הוא רווח, ומכאן השם. אלא שההנחות המפליגות שמוצעות באותו יום קניות מתרחב והולך, לא עומדות בקנה אחד עם ההסבר הזה.
ההסבר הפשוט ביותר הוא לרוב ההסבר הנכון וגם כאן הכלל הזה פועל. את המונח יום שישי השחור, טבעו כנראה שוטרים ונהגי אוטובוסים מפילדלפיה עוד ב-1961, וצוטט בדיווח רשמי של “הניו יורק טיימס” ב-1975. היום הזה “שחור” מבחינתם הן בשל המולת הקונים מה שהופך את אותו יום ששי ליום עבודה קשה ומפרך, והן בשל הפיח שיוצרות מאות המכוניות בכבישים באותו יום של חגיגת קניות.
לאורך השנים, בעלי החנויות שלא אהבו את ההקשר השלילי, ניסו להחליף את “שחור” ב-“יום שישי הגדול”, אבל השם הזה לא ממש תפס…
מקור: BBC
[…] יום ששי השחור (רוצים לדעת מה מקור השם? יש לנו הסבר), שמקורו בכלל בארצות הברית, הפך להיות גם מסורת ישראלית, והשנה נופל ממש לפני חג האורים. אורים או לא, חרשנו על האתרים. הנה כמה דברים שווים שנמצאים עכשיו במכירות בזק שונות באמזון, שמצאנו בחיפושים שלנו, ובהנחות גדולות. גילוי נאות וזה – “החיבור” עשוי לראות עמלה קטנה מהרכישות הללו, שלא יוצאת מהכיס שלכם, אז כולם מרוויחים. יום ששי שחור שמח! […]