הספירה לאחור נעצרה על 00:00:13. 13 שניות לפני הפעלת המבערים, בוטל השיגור של טיל הפלקון 9 של SpaceX מכן שיגור 39 במרכז החלל קנדי שבפלורידה. השיגור שתוכנן להיום (ש’) ב-10 בבוקר שעון החוף המזרחי, נדחה למחר (א’) בגלל תקלה אפשרית בבקרת ההינע של המדחפים. ב-SpaceX מדגישים כי מדובר “בזהירות יתר” ולא בתקלה, לאור ניסיון העבר הכאוב רק לפני מספר חודשים שבו טיל פלקון 9 של חברת החלל הפרטית בבעלותו של אילון מאסק, התפוצץ על כן שיגור. כזכור, הפלקון 9 שהתפוצץ נשא על גבו גם את לוויין עמוס 6 הישראלי, שנהרס אף הוא בפיצוץ. השיגור נדחה כאמור ליום ראשון, לשעה 9:38, שעון החוף המזרחי או 16:38 לפי שעון ישראל.
המשימה של פלקון 9 שתוכננה להיום ונדחתה למחר (א’), היא משימת אספקה לתחנת החלל הבינלאומית. פלקון 9 נושא עליו קפסולת אספקה מדגם “דרגון”, ובה 2.5 טון של ציוד לתחנת החלל. בין השאר, נושאת הקפסולה כמה כלים ומודולים מדעיים חדשים עבור התחנה, וביניהם: חיידקי סטפילוקוקוס זהוב עמיד למתיצילין, זן חיידקי העמיד לאנטיביוטיקה, והאסטרונאוטים אמורים לבחון כיצד החיידק מתנהג בתנאים של אפס כבידה, מודול בשם SAGE 3, שתפקידו למדוד את מצב שכבת האוזון של כדור הארץ.
עורב בעל 3 עיניים
פיסת הטכנולוגיה המסקרנת השלישית, היא מודול בשם Raven (עורב), שזכה לכינוי החיבה “העורב בעל שלוש העיניים”, בהשראת היצור הבדיוני מסדרת “משחקי הכס”, בגלל שלוש העדשות שלו. ה-“עורב” הוא חלק מניסוי שאפתני של נאסא ליצור “לויין תיקונים”, שיידע לנווט עצמאית, ולהתחבר עם לוויינים קיימים ויוכל לתחזק אותם בחלל. ה”עורב” עצמו פועל באופן דומה למערכות התרעה מוקדמת במכוניות ומערכות הניווט במכוניות אוטונומיות – רק בחלל. הוא יהיה מסוגל באמצעות ראיית מכונה לאמוד תנועתם של אובייקטים אחרים בחלל, “ללמוד” אותם והניסיון שיצבור ה”עורב”, יהווה את הבסיס למערכת הניווט של “לויין התיקונים” העתידי.
השיגור ממערך השיגור 39 של הפלקון 9 הוא היסטורי, בכמה מובנים. ראשית, מערך השיגור הזה לא היה בשימוש מאז שהופסקה תוכנית המעבורות בשנת 2011, וכעת הוא מוחזר לשימוש. אנקדוטה נוספת היא שכן השיגור הזה שימש גם את משימת אפולו 11 שכמובן הגיעה לירח. במקור, הפלקון 9 השתמש בכן שיגור 40, אבל הפיצוץ של הטיל גם פגע בכן השיגור עצמו ולכן הוכשר כן שיגור 39, במקומו. השיגור של פלקון 9 הוא חלק מהמגמה להפוך את מרכז החלל קנדי למרכז חלל רב יישומי, המשרת טיסות חלל ממשלתיות ופרטיות כאחד.
פלקון 9 של SpaceX הוא טיל שיגור רב פעמי, שלאחר שיסיים את משימת האספקה שלו לתחנת החלל, ישוב לכדור הארץ, וינסה לנחות על כן הנחיתה שהוכן עבורו גם במרכז החלל קנדי, וזכה לכינוי אזור נחיתה 1 (Landing Zone 1). זו תהיה הפעם השלישית שפלקון 9 ינסה לנחות באופן זה.
סיימת את הפוסט עם מיידע לא מושלם – מה קרה עם שני הניסיונות הקודמים?
מני, זה משתמע – שני הניסיונות הקודמים היו מוצלחים. מתנצל אם זה לא הובן.
בכל מקרה, גם השלישי כבר בוצע בהצלחה.
תודה על ההערה!