האם צורן שחור הוא התקווה לאנרגיה סולארית בארצות קרות?

יש סיכוי טוב שעד היום לא שמעתם מעודכם על דבר שנקרא “צורן שחור”, אבל חוקרים מאוניברסיטת אאלטו שבפינלנד טוענים שיצרו בעזרתו תאים פוטו-וולטאיים יעילים, שיוכלו להתחרות עם טכנולוגיות מתקדמות אחרות בתחום גיוסה הישיר של אנרגיית השמש לצרכי הפקת כוח – ואולי אף לעבור אותן, בארצות המרוחקות מקו המשווה.

צורן שחור נוצר לראשונה בשנות השמונים, כתופעת לוואי של תהליכי עיבוד הצורן (סיליקון) לשימוש ביצירת שבבים. פני השטח שלו מלאים מבנים ננוסקופיים דמויי סיכה שגורמים לצורן השחור לספוג כ-95 אחוזים מהאור, בניגוד לצורה הרגילה של החומר, הסופגת רק כ-70-80 אחוזים מהאור. תכונה זו, בתוספת המוליכות למחצה של הצורן, עוררה בקרב מהנדסי אנרגיה סולארית עניין בצורן השחור – והתוצאות של המדענים מפינלנד צפויות לחזק את העניין הזה.

Black Silicon

פני השטח של צורן שחור דרך מיקרוסקופ אלקטרונים

הפיתוח המעבדתי החדש הצליח להגיע ליעילות הסבת אור לחשמל של 22.1 אחוזים, כמעט ארבעה אחוזים יותר מתאים סולאריים מבוססי צורן שחור קודמים. אמנם, זה עדיין נמוך מהשיא של 27.6 אחוזים שנרשם בשנה שעברה במעבדה לתא סולארי מבוסס צורן, והרבה פחות ממה שהטכנולוגיה החדשה והמורכבת יותר של תאים מרובי צמתים, ששיאה הנוכחי הוא 46 אחוזי יעילות יכולה לספק.

התא החדש אולי לא יכול לחלום על המקום הראשון בקרב תאים סולאריים פשוטים עדיין, אבל התוצאות נראות מבטיחות מספיק כדי להניע מחקר נוסף בתחום, ואולי להביא תאי צורן שחור ראשונים לשוק, שם צפוי להיות לטכנולוגיה יתרון מיוחד בארצות קרות, בזכות יכולתו של החומר לנצל גם אור שפוגע במשטח הקליטה בזויות חדות.


Discover more from החיבור

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

אודי יוגב

אודי יוגב כותב על משחקי מחשב והתעשיה שגדלה סביבם מאז שנת 2000, כותב, כתב או שימש כעורך עבור ynet, נענע10, vgames ו-Games.co.il. הזיכרון השני שלו הוא הפעם הראשונה שהוא קשר את שרוכי הנעליים לבד. הראשון הוא של משחק פונג ביתי מאטארי, שהפגישה איתו היוותה, מתברר, סוג של התחלה של סוג של קריירה.

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner