האם אנחנו לבד ביקום? אולי כבר לא

טראפיסט-1

נאסא הכריזה הערב (ד’) הכרזה דרמטית. במערכת השמש טראפיסט-1 נמצאו שבעה כוכבי לכת דמויי ארץ, ששלושה מתוכם גם מכילים תנאים טובים לקיומם של חיים. לדברי הבכיר מנאסא, השאלה של האם קיים כדור ארץ נוסף, הפכה להיות מתי. זהו המצבור הגדול ביותר של כוכבים דמויי ארץ סביב כוכב שבת אחד שהתגלה אי פעם, ושלושה מתוך השבעה, מכילים תנאים אפשריים לקיומם של חיים.

מערכת טראפיסט-1 התגלתה לפני כמה חודשים, במאי 2016, בידי מערך טלסקופים באותו השם, וכבר אז הועלתה ההשערה שכוכבי הלכת של הננס האדום שהוא השמש של טראפיסט-1, מסוגלים לקיים חיים. טלסקופ החלל שפיצר, אימת את קיומם של הכוכבים שהתגלו בידי טראפיסט, גילה את הכוכבים הנוספים בה והביא את הממצאים המרעישים האחרונים.

המערכת נמצאת במרחק של 40 שנות אור מאיתנו, בקבוצת הדלי, ומכילה שבעה כוכבי לכת. שלושה מהכוכבים שבאמצע המערכת, e,f ו-g, הניבו חתימה ספקטרוגרפית המעידה על אפשרות לקיומה של אטמוספירה שמסוגלת לקיים חיים. החלק המדהים הוא שהמבנה של טראפיסט-1 מאוד דומה למערכת השמש שלנו, אם כי כוכב השבת, השמש שלהם, קרה בהרבה משלנו, מה שמאפשר קיומם של של תנאים אפשריים להיווצרות מחיה וקיומם של מים (שמוקדם עדיין לקבוע את קיומם על פני הכוכבים, ראו גם בהמשך) במרחקים קטנים יותר מכדור הארץ שלנו במערכת השמש.

טראפיסט-1 מחכה לווב
זוהי תגלית מרעישה, שלפי אנשי נאסא תפרנס משימות מחקר רבות בשנים הקרובות. כמו שאמרה אחת מהאסטרונומיות במסיבת העיתונאים של נאסא הערב – “בזהבה ושלושת הדובים של כוכבים דמויי ארץ, מצאנו כמה צלחות שמתאימות לזהבה, ולא רק אחת”. הטלסקופים האבל, שפיצר וקפלר ימשיכו לעקוב ולחקור את המערכת המסקרנת הזו, ואליהם יצטרף ב-2018 גם ווב, טלסקופ החלל החדש, שהוא בעל יכולות סריקה והפרדה גבוהות אף יותר.

ווב יהיה מסוגל לגלות טביעות כימיות של מים, מתאן, חמצן, אוזון ושאר רכיבים באטמוספירה כוכבית, לצד טמפרטורות הכוכב ולחצים, כולם גורמים מעידים וחיוניים להערכת האפשרות של כוכב שמסוגל לקיים חיים – אם כיעד התיישבות עתידי לאנושות, ואם ככוכב שעשוי לקיים חיים תבוניים כמו כדור הארץ שלנו.

מערכת טראפיסט-1

מערכת טראפיסט-1

 


Discover more from החיבור

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

   

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 22 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner